Tuesday, March 18, 2008

Κίνα: «Δυναμικά» μέτρα για τη μείωση του πληθωρισμού

Κίνα: «Δυναμικά» μέτρα για τη μείωση του πληθωρισμού

«ΔΥΝΑΜΙΚΑ» μέτρα για τη μείωση του πληθωρισμού στην Κίνα – που έχει ανέλθει σε υψηλά 11 ετών – δεσμεύθηκε να προωθήσει ο πρωθυπουργός της χώρας Γουέν Σιαμπάο, σε μια ακόμη ένδειξη πως η υπερθέρμανση της οικονομίας παραμένει η Νο1 ανησυχία της κινεζικής κυβέρνησης.

Ο Γουέν δήλωσε, πάντως, κατά τη σημερινή ετήσια συνέντευξη Τύπου, ότι ο κυβερνητικός στόχος για περιορισμό του πληθωρισμού φέτος στο 4,8% θα είναι «δύσκολο» να επιτευχθεί. Η Κίνα, σημείωσε, θα αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες τιμές με «σωστά και δυναμικά» μέτρα.

Τα χρηματιστήρια της χώρας έχουν κατρακυλήσει εν μέσω ανησυχιών πως η μάχη της κυβέρνησης κατά των πληθωριστικών πιέσεων θα οδηγήσει σε κάμψη της ανάπτυξης, τη στιγμή που η ύφεση απειλεί ήδη την αμερικανική οικονομία.

Ο κεντρικός τραπεζίτης της Κίνας Σου Σιαοτσουάν άφησε σήμερα ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας αύξησης των επιτοκίων και του ποσοστού υποχρεωτικών διαθεσίμων για τα εμπορικά πιστωτικά ιδρύματα.

Αρκετοί είναι πάντως οι αναλυτές που εκτιμούν πως η μείωση του πληθωρισμού παραμένει η κορυφαία προτεραιότητα της κινεζικής κυβέρνησης και πως υπάρχει περιθώριο ανάληψης περαιτέρω μέτρων.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |