Tuesday, March 18, 2008

Δεν απειλείται με ύφεση η Ευρώπη

Δεν απειλείται με ύφεση η Ευρώπη

Ο ΦΟΒΟΣ για μία ευρεία χρηματοοικονομική κρίση, που οδηγεί τις κινήσεις των υπευθύνων της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ, δεν έχει καταβάλλει την Ευρώπη- προς το παρόν τουλάχιστον. Την ώρα που η Φέντεραλ Ριζέρβ ετοιμάζεται για νέα δραστική μείωση του κόστους δανεισμού και καταβάλλει δραματικές προσπάθειες για την ενίσχυση της ρευστότητας στο αμερικανικό χρηματοοικονομικό σύστημα, τις κεντρικές τράπεζες της Γηραιάς Ηπείρου διακρίνει η ψυχραιμία.

Τόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας απέφυγαν νέα ένεση ρευστότητας χθες, ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας προέβη σε μία μετριοπαθή κίνηση διαθέτοντας στις αγορές χρήματος 5 δισ. στερλίνες.

Παρά τη συνεχιζόμενη κούρσα του ευρώ έναντι του δολαρίου, η ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα στο 4% στο προσεχές μέλλον αποφεύγοντας τις επιθετικές κινήσεις. Η σχετική ηρεμία στις αγορές χρήματος με το διατραπεζικό επιτόκιο να παραμένει αρκετά χαμηλότερα από το ιστορικό ρεκόρ και κυρίως η εκτίναξη του πληθωρισμού σε υψηλά 6,5 ετών ενισχύουν τις εκτιμήσεις αυτές.

Εξάλλου η μέχρι στιγμής στάση του διοικητή της, Ζαν Κλοντ Τρισέ, καταδεικνύει ότι μόνο μία ιδιαίτερα δυσμενής εξέλιξη, όπως η κατάρρευση μίας μεγάλης ευρωπαϊκής τράπεζας ή η δραματική επιδείνωση των προοπτικών ανάπτυξης, θα ήταν ικανή να οδηγήσει σε μεταστροφή της πολιτικής του.

Προς το παρόν παρά τις διαγραφές ενεργητικού δισεκατομμυρίων ευρώ, κανένας ευρωπαϊκός χρηματοπιστωτικός όμιλος δεν φαίνεται να κινδυνεύει, ενώ και η οικονομία της Ευρωζώνης δείχνει μεν να κατεβάζει σαφώς ταχύτητα, δεν απειλείται όμως με ύφεση. Η ΕΚΤ έχει κάθε λόγο να παραμένει ψύχραιμη.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |