Wednesday, March 19, 2008

Φρένο στο κατασκευαστικό μπουμ

Φρένο στο κατασκευαστικό μπουμ


Την απότομη επιβράδυνση της κατασκευαστικής δραστηριότητας στην Κύπρο καταδεικνύουν τα στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύτηκαν σήμερα, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις ότι η κυπριακή οικονομία θα μεγεθυνθεί με βραδύτερους ρυθμούς το 2008. Ο ρυθμός αύξησης της κατασκευαστικής δραστηριότητας έπεσε το τέταρτο τρίμηνο του 2007 στο 3% από 9% το τρίτο τρίμηνο του 2007, 7,5% το δεύτερο τρίμηνο του 2007 και 4,2% το πρώτο τρίμηνο. Ο ρυθμός ανάπτυξης του κατασκευαστικού κλάδου που αποτελεί το 8,5% του κυπριακού ΑΕΠ, είναι μικρότερος από το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας που ανήλθε το τέταρτο τρίμηνο του 2007 στο 4,3%.

Τα σημερινά στοιχεία της Eurostat, επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι ο κατασκευαστικός κλάδος που αποτέλεσε βασικό τροφοδότη της ταχύρυθμης οικονομικής ανάπτυξης της τελευταίας πενταετίας θα αρχίσει να ρίχνει ταχύτητα. Αυτό άλλωστε εκτιμά και το υπουργείο Οικονομικών που αναμένει περιορισμό του ρυθμού αύξησης του κλάδου στο 4,6% το 2008, στο 4,2% το 2009 και στο 3,3% το 2010. Εντούτοις, τα σημερινά στοιχεία δείχνουν ότι η επιβράδυνση ίσως είναι μεγαλύτερη και πιο απότομη από ότι προβλέπει το υπουργείο.


Η επιβράδυνση της ανάπτυξης του κλάδου των κατασκευών συνδέεται, υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς, με την επιδείνωση των συνθηκών στην αγορά ακινήτων. Όπως υποστηρίζεται, τα μέτρα της Κεντρικής Τράπεζας για μείωση του ορίου χρηματοδότησης για απόκτηση κατοικίας έχουν συντείνει στο αρνητικό κλίμα.

Την αναμενόμενη επιβράδυνση του κατασκευαστικού κλάδου, ειδικά στην Πάφο, προεξοφλούν και τα τελευταία στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για τις άδειες οικοδομής. Το εμβαδόν των αδειοδοτηθέντων έργων στην Πάφο το 2007 παρουσίασε μείωση 10,1%.

Η απότομη επιβράδυνση του κατασκευαστικού κλάδου αναμένεται να τροφοδοτήσει εκ νέου τη συζήτηση για τις αναπτυξιακές δαπάνες του κράτους, που σύμφωνα με το νέο υπουργό Οικονομικών Χαρίλαο Σταυράκη, θα επαναξιολογηθούν στα πλαίσια βελτίωσης της διαχείρισης των δημόσιων πόρων.

Ευρώπη

Παρά την εκτιμώμενη επιβράδυνση, η κατασκευαστική δραστηριότητα στην Κύπρο αυξάνεται με ταχύτερους ρυθμούς από την ΕΕ και την ευρωζώνη. Ο μέσος όρος αύξησης στην ΕΕ ανήλθε το τέταρτο τρίμηνο του 2007 στο 1,1%, ενώ στην ευρωζώνη σημειώθηκε μείωση 0,2%.

Όπως διαφαίνεται από τα στοιχεία, οι μεγαλύτερες αυξήσεις όσον αφορά την ανάπτυξη της κατασκευαστικής δραστηριότητας σημειώθηκαν στη Ρουμανία και στη Βουλγαρία. Στη Ρουμανία σημειώθηκε αύξηση 34,2% το τέταρτο τρίμηνο του 2007 και στη Βουλγαρία 22,1%.

Αντίθετα, συρρίκνωση στην κατασκευαστική δραστηριότητα το τέταρτο τρίμηνο του 2007 παρατηρείται στην Ουγγαρία (-21,9%), στην Ισπανία (-4,4%), στο Λουξεμβούργο (-4,3%), στη Γερμανία (-3,9%), στη Σλοβακία (-2,2%) και στο Βέλγιο (-1,2%).

Ιανουάριος

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, τον Ιανουάριο του 2008 η ανάπτυξη της κατασκευαστικής δραστηριότητας στις χώρες της ΕΕ ανήλθε στο 0,7% και στην ευρωζώνη στο 1,6%. Για την Κύπρο δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για τον πρώτο μήνα του 2008.

STOXKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |