Wednesday, March 19, 2008

ΥΠΕΣ: Τίτλοι, οικόπεδα και χορηγίες στους πρόσφυγες

ΥΠΕΣ: Τίτλοι, οικόπεδα και χορηγίες στους πρόσφυγες


Την προσφυγική πολιτική της νέας κυβέρνησης ανέλυσε σήμερα στη βουλή ο Υπ. Εσωτερικών, Νεοκλής Συλικιώτης. Μιλώντας σε συνεδρία της Επ. Προσφύγων ο υπουργός δεσμεύθηκε ότι εντός του 2008 θα εκδοθούν 5,724 τίτλοι ιδιοκτησίας στους πρόσφυγες. Αναφέρθηκε επίσης στην πρόθεση της κυβέρνησης να δαπανήσει πρόσθετα κεφάλαια για αναδόμηση των συνοικισμών και σε αποφάσεις του υπουργικού για διαχωρισμό οικοπέδων.

«Θα δοθεί και ο τελευταίος τίτλος ιδιοκτησίας» είπε ο κ. Συλικιώτης. Η πολιτική της κυβέρνησης Χριστόφια είναι στοχευμένη και συγκεκριμένη ανέφερε. «Μέχρι το τέλος του 2008 θα δοθούν τίτλοι ιδιοκτησίας σε όλους τους προσφυγικούς οικισμούς εκτός αυτών που βρίσκονται υπό ανέγερση».

Λύση φαίνεται να τροχιοδρομείται και για όσους διαμένουν σε τουρκοκυπριακές κατοικίες ή σε συνοικισμούς ανεγειρόμενους σε τουρκοκυπριακή γη ο αριθμός των οποίων ανέρχεται στις 13 χιλιάδες.

Παράλληλα, πρόθεση της κυβέρνησης, είπε ο υπουργός εσωτερικών, είναι να αυξήσει τα εισοδηματικά κριτήρια στις €20,500 για τους δικαιούχους σε κυβερνητικούς οικισμούς ούτως ώστε να αυξηθεί ο αριθμός τους, ενώ θα δίνεται έκπτωση €1,280 για κάθε εξαρτώμενο πρόσωπο.

Αυξάνεται επίσης και η χορηγία για αγορά κατοικίας ή ανέγερσης σπιτιού σε ιδιόκτητο οικόπεδο σε €37,600 μέχρι και €68,600.

Η κυβέρνηση θα διαθέσει επιπλέον €14 εκ. για αναδόμηση των προσφυγικών συνοικισμών ενώ εισάγει και μια καινοτομία, όπως την χαρακτήρισε ο κ. Συλικιώτης, ώστε να δικαιούνται και τα ζευγάρια που δεν έχουν παιδιά να αποκτούν στέγη σε κυβερνητικό οικισμό, καταργώντας το σχετικό κριτήριο.

Σε εξέλιξη βρίσκεται επίσης και η διαδικασία διαχωρισμού 1156 οικοπέδων σε διάφορες περιοχές της ελεύθερης Κύπρου.

Επιπλέον το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε σήμερα το διαχωρισμό 86 οικοπέδων στην Υψούπολη επαρχία Λεμεσού και 15 στα Πολεμίδια καθώς και μερικά στο Τραχώνι.

Ακόμη ο κ. Συλικώτης ανακοίνωσε ότι εντοπιστήκαν 700 οικόπεδα στον Κόρνο και 3.000 στην Κοκκινοτριμιθιά και Μάμαρι και σύντομα αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδιακασίες διαχωρισμού τους.

«Καταβάλλουμε προσπάθειες να ξεπερνούμε τα όποια προβλήματα και προσκόμματα δημιουργεί η ίδια η κατοχή ώστε να προχωρήσουμε και στην επιδιόρθωση των κατοικιών των εγκλωβισμένων». Για το συγκεκριμένο προγραμματισμό έχει εγκριθεί το κονδύλι των €136 χιλ. περίπου.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |