Wednesday, March 19, 2008

Γενική απεργία στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα

Γενική απεργία στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα

ΓΕΝΙΚΗ απεργία, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, έχουν κηρύξει σήμερα ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Στην απεργία παίρνουν μέρος εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ [EYDr.AT] , ΕΛΤΑ), σε Τράπεζες, Δημόσιες Υπηρεσίες και Ταμεία, στους ΟΤΑ, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (λεωφορεία, μετρό, τρόλεϊ ΗΣΑΠ ΟΣΕ , στις Αερομεταφορές, στην Εκπαίδευση (δημόσια και ιδιωτικά σχολεία) όλων των βαθμίδων, στην Υγεία και τη Δικαιοσύνη.

Στην Αθήνα, η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ θα γίνει στις 11:00 το πρωί στο Πεδίο του Αρεως. Μετά τη συγκέντρωση θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή όπου θα επιδοθεί και το ψήφισμα των απεργών.

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν σήμερα οι υγειονομικοί σχηματισμοί της χώρας στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Τα δικαστήρια, λόγω αποχής των δικηγόρων και συμμετοχής στην απεργία δικαστικών υπαλλήλων, θα παραμείνουν κλειστά, ενώ με προβλήματα θα γίνουν οι συναλλαγές στις Τράπεζες.

Aκινητοποιημένα θα μείνουν ουσιαστικά σήμερα τα μέσα μαζικής μεταφοράς με εξαίρεση τα τρόλεϊ, Μετρό και ηλεκτρικό που θα λειτουργήσουν κάποιες ώρες. Σήμερα Τετάρτη, ημέρα της πανελλαδικής απεργίας της ΓΣΕΕ, όλα τα λεωφορεία και το Τραμ θα ακινητοποιηθούν, τα τρόλεϊ θα κάνουν στάση εργασίας από τις 10:30 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, ενώ ο Ηλεκτρικός σιδηρόδρομος (ΗΣΑΠ) και το Μετρό θα κινηθούν μόνο από τις 10 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι.

Οι λεωφορειακές γραμμές Express που εξυπηρετούν το Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, δεν θα λειτουργήσουν από ώρα 04:25 (πρωί 19ης Μαρτίου 2008) μέχρι ώρα 24:00 (βράδυ 19ης Μαρτίου 2008). Υπενθυμίζεται ότι, οι εργαζόμενοι στον Προαστιακό από χθες μέχρι και αύριο Πέμπτη, πραγματοποιούν επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες. Στο τριήμερο αυτό θα πραγματοποιείται μόνο ένα δρομολόγιο στις 11.38 Πειραιάς - Κιάτο και στις 19.14 Κιάτο - Πειραιάς. Εξάλλου, ανατροπή επήλθε και στο πρόγραμμα δρομολογίων του ΟΣΕ.

Τέλος αναστάτωση και ταλαιπωρία στο επιβατικό κοινό θα προκαλέσει η 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και στις αεροπορικές μεταφορές. Στην απεργία συμμετέχουν με 24ωρη απεργία η ΟΣΥΠΑ και με 4ωρη στάση εργασίας (16.00 -20.00) οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας. ποτέλεσμα των κινητοποιήσεων αυτών θα είναι οι Ολυμπιακές Αερογραμμές να πραγματοποιήσουν μια πτήση ανά προορισμό, ενώ η Aegean Airlines [AGNr.AT] προχωρεί στην ματαίωση 23 πτήσεων. Παράλληλα η εταιρεία αλλάζει την ώρα αναχώρησης σε 28 πτήσεις του δικτύου της, ενώ συγχωνεύει δυο πτήσεις από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα.

- Απεργία, σήμερα και αύριο, έχουν κηρύξει δάσκαλοι και καθηγητές, ενώ συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους μηχανικοί και συμβολαιογράφοι.

- Στο απεργιακό «μέτωπο» και οι δημοσιογράφοι με την 24ωρη απεργία που έχει κηρύξει η ΕΣΗΕΑ Την Πέμπτη θα απεργήσουν μόνο οι δημοσιογράφοι που εργάζονται στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα.

- Στην απεργία συμμετέχουν οι οδοντίατροι, οι φαρμακοποιοί, οι επαγγελματίες, βιοτέχνες και μικρομεσαίοι έμποροι.

Αύριο και μεθαύριο συνεχίζουν την αποχή από τα καθήκοντα τους οι δικηγόροι. Επίσης, αύριο απεργούν δάσκαλοι και καθηγητές, ενώ πρόταση για συνέχιση των κινητοποιήσεων των Τραπεζοϋπαλλήλων την Πέμπτη, έγινε χθες στο Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ που συνεδρίαζε ως αργά.

Ερευνα για την ΟΤΟΕ

Σε λάθος κατεύθυνση θεωρεί ότι πηγαίνουν τα πράγματα στη χώρα, το 75% ερωτηθέντων σε έρευνα που έγινε για λογαριασμό της ΟΤΟΕ, με αντικείμενο «Τη διερεύνηση των απόψεων της κοινής γνώμης σχετικά με τις ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης και το προτεινόμενο Νομοσχέδιο».

Η έρευνα έγινε από την εταιρεία VPRC, το χρονικό διάστημα από 14 έως 17 Μαρτίου, τηλεφωνικά σε δείγμα 805 ατόμων σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία παρουσιάσθηκαν χθες, η κοινή γνώμη ιεραρχεί ως τα σημαντικότερα προβλήματα της χώρας το ασφαλιστικό με ποσοστό 27%, την ακρίβεια με ποσοστό 20%, την ανεργία με ποσοστό 17% και την φτώχεια (χαμηλοί μισθοί και συντάξεις) με ποσοστό 13%.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στο Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο της Κυβέρνησης, το 71% της κοινής γνώμης διαφωνεί, έναντι ποσοστού 23%, που συμφωνεί, ενώ το ποσοστό της αντίθεσης στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο από το χώρο των μισθωτών και των ανέργων φτάνει το 80%.

Ο ΕΔΟΕΑΠ

«Την υφαρπαγή του 10% των εσόδων του ΕΔΟΕΑΠ από το αγγελιόσημο, τη μείωση των επικουρικών συντάξεων στο 20% χωρίς να υπάρχει αναλογιστικός λόγος και την επιχειρούμενη ένταξη δια της ασάφειας διατάξεων τροπολογίας της τελευταίας στιγμής- κατηγοριών εργαζόμενων που δεν ανήκουν στο χώρο των κατά τον Νόμο ασφαλιζόμενων στον ΕΔΟΕΑΠ» κατήγγειλε χθες το δ.σ. του ΕΔΟΕΑΠ, που αποτελείται αποκλειστικά από αιρετούς εκπροσώπους δημοσιογράφων και υπαλλήλων των ΜΜΕ, μέλη των Ενώσεων (ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ ΕΠΗΕΑ και ΕΠΗΕΘ).

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |