Wednesday, March 19, 2008

Ουρανοξύστης στο Μανχάταν για μια «χούφτα δολάρια»

Ουρανοξύστης στο Μανχάταν για μια «χούφτα δολάρια»

ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ να θεωρηθεί η συμφωνία του αιώνα στο real estate: η J.P.Morgan Chase & Co. συμφώνησε να καταβάλει 236 εκ. δολάρια για την εξαγορά της Bear Stearns Cos. ενώ στο πλαίσιο της συμφωνίας αποκτά ουρανοξύστη στο Μανχάταν αξίας 1,4 δισ. δολαρίων.


Σημαντικό ρόλο στο «δράμα» που ξεδιπλώνεται στη Wall Street το κτήριο όπου στεγάζονται τα κεντρικά γραφεία της Bear Stearns.
Οπως συμβαίνει όμως συνήθως στο real estate, η πραγματικότητα είναι περισσότερο περίπλοκη. Ολα όσα αποκτά η J.P.Morgan με τη Βear Stearns αντισταθμίζονται από διάφορους άλλους κινδύνους και υποχρεώσεις που αναλαμβάνει ο όμιλος με τη συμφωνία η οποία αποτιμάται σε 2 δολάρια η μετοχή, περιλαμβανομένων και μισθώσεων.

Η Bear Stearns έχει επίσης υπογράψει περίπλοκη χρηματοδότηση ύψους 570 εκ. δολαρίων σε κτήριο στο κέντρο του Μανχάταν, η οποία είναι συγκρίσιμη με χρέος. Η διάσταση του real estate στην εν λόγω συμφωνία θα μπορούσε να φέρει σημαντικό πλήγμα για τη J.P.Morgan, δεδομένου του κόστους που άλλες εταιρείες, όπως Goldman Sachs έχουν να πληρώσουν για να κατασκευάσουν νέα κτήρια.

Η κατασκευή των γραφείων στα οποία εδρεύει η Bear ολοκληρώθηκε το 2001 και κοστίζει περί τα 500 εκ. δολάρια, σχεδόν το ήμισυ του ποσού που προορίστηκε για τεχνολογία και διάφορες άλλες εσωτερικές ανάγκες.

Επιπλέον, εκπρόσωπος της J.P.Morgan δήλωσε ότι ο όμιλος ακύρωσε τα σχέδιά του για μεταφορά των δραστηριοτήτων του στον τομέα της επενδυτικής τραπεζικής και χρηματιστηριακών συναλλαγών σε κτήριο που επρόκειτο να στεγαστεί στην περιοχή του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου. Αντ΄αυτού, οι επιχειρήσεις αυτές θα μεταφερθούν στο κτήριο της Bear Stearns, αν και η J.P.Morgan διατηρεί το δικαίωμα να κατασκευάσει κτήριο στο Παγκόσμιο Εμπορικό Κέντρο.

Το κτήριο των 43 ορόφων και σε μία έκταση 1,2 εκ. τετρ. ποδών που στεγάζονται τα κεντρικά γραφεία της Bear Stearns είχε σίγουρα σημαντικό ρόλο στο «δράμα» που ξεδιπλώνεται στη Wall Street: εξαγριωμένοι μέτοχοι διαμαρτύρονται ότι το κτήριο αξίζει περισσότερο ανά μετοχή από τη συμφωνηθείσα τιμή, δείχνοντας ότι θα προτιμούσαν μία πτώχευση από μία πώληση στη J.P.Morgan.

Ωστόσο, στο πλαίσιο της συμφωνίας, η J.P.Morgan έχει την επιλογή να αγοράσει το κτήριο με τα κεντρικά γραφεία έναντι 1,1 δισ. δολαρίου, ακόμη και στην περίπτωση που δεν καταφέρει να αγοράσει τη Bear Stearns.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |