Tuesday, March 25, 2008

Αποκάλυψη τώρα ζητούν από τις τράπεζες Σαρκοζί και Μπράουν

Αποκάλυψη τώρα ζητούν από τις τράπεζες Σαρκοζί και Μπράουν


Ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν κι ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί θα καλέσουν αυτήν την εβδομάδα τις τράπεζες να "αποκαλύψουν άμεσα και πλήρως" τα διαγραμμένα χρέη κι απώλειες εξαιτίας της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, ανακοίνωσαν χτες Βρετανοί αξιωματούχοι. Οι δύο ηγέτες δεν κρύβουν την αύξουσα ανησυχία τους για το πλήγμα που έχει δεχθεί η αξιοπιστία των χρηματαγορών ένεκα των χρεών, που έχουν συγκεντρωθεί στα τραπεζικά βιβλία κι εκτιμάται πως φθάνουν τα 600 δις δολάρια, τόνισε το γραφείο του Μπράουν.

Ο Σαρκοζί πρόκειται να έχει συνομιλίες με τον Βρετανό πρωθυπουργό την Πέμπτη, στα πλαίσια της διήμερης επίσκεψής του, ως καλεσμένου της βασίλισσας Ελισάβετ. Οι δύο ηγέτες θα απευθύνουν έκκληση "για μεγαλύτερη διαφάνεια στις χρηματαγορές και ως πρώτο βήμα θα ζητήσουν ν' αποκαλυφθούν άμεσα και πλήρως τα ύψη των διαγραμμένων χρεών κι απωλειών από τις τράπεζες", τονίζει στο ανακοινωθέν του το γραφείο του Μπράουν.

Η τραπεζική κρίση, όπως αυτή εκφράσθηκε ιδίως με την κατάρρευση της τράπεζας Bear Stearns, κατέδειξε "τα επίπεδα του προβλήματος και τ' αποτελέσματα που έχουν πάνω στη σταθερότητα των αγορών τα δύσκολα να εκτιμηθούν προϊόντα κι οι κρυφές απώλειες, οι οποίες γίνονται γνωστές σταδιακά", προστίθεται στο ανακοινωθέν. Οι δύο ηγέτες, στα πλαίσια των συνομιλιών τους, θα ζητήσουν επίσης να διευρυνθούν οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ κι άλλες χώρες "για τα μέτρα προκειμένου να προωθηθεί η οικονομική σταθερότητα" σε φόρα όπως η Ομάδα των Επτά πιο προηγμένων χωρών, το ΔΝΤ κι η Παγκόσμια Τράπεζα, τονίζει το γραφείο του Μπράουν.

ΠΟΛΙΤΗΣ

No comments:

Share |