Sunday, March 16, 2008

Ντόμινο με προβληματικούς τραπεζικούς κολοσσούς

Ντόμινο με προβληματικούς τραπεζικούς κολοσσούς

ΤA «ΘΥΜΑΤΑ» της διεθνούς πιστωτικής κρίσης φαίνεται να αυξάνονται, με την Bear Stearns να βρίσκεται τώρα στο «μάτι του κυκλώνα», αφού η απότομη επιδείνωση της ρευστότητάς της κατέστησε αναγκαία έκτακτη χρηματοδότηση από την JPMorgan Chase & Co. και την ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα της Νέας Υόρκης, προκαλώντας τριγμούς στα χρηματιστήρια και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.


Την πρώτη θέση στις απώλειες της Wall Street έχει η Bear Stearns από τις αρχές του έτους.
Οι ρυθμιστικές αρχές έσπευσαν να αποτρέψουν την κατάρρευση της πέμπτης μεγαλύτερης επενδυτικής τράπεζας των ΗΠΑ και του δεύτερου μεγαλύτερου αναδόχου ενυπόθηκου χρέους, αλλά και να απομακρύνουν τον πανικό που έχει εξαπλωθεί στις αγορές, από τη στιγμή που οι απώλειες των τραπεζών και των χρηματιστηριακών ομίλων έφθασαν τα 195 δισ. δολάρια.

Η μετοχή της Bear Stearns υποχώρησε 53%, πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση μέχρι σήμερα, από τη στιγμή που ανακοινώθηκε το σχέδιο διάσωσης, στο πλαίσιο του οποίου η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα της Ν.Υόρκης θα της προσφέρει χρηματοδότηση μέσω της JPMorgan για 28 ημέρες.

Η Φέντεραλ Ριζέρβ ανακοίνωσε δε ότι σκοπεύει να συνεχίσει να διοχετεύει ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα όσο χρειαστεί για να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία του.

«Η ρευστότητά μας επιδεινώθηκε τις τελευταίες 24 ώρες σημαντικά και γι' αυτό προχωρήσαμε σε αυτό το σημαντικό βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις χρηματαγορές, την ενίσχυση της ρευστότητάς μας και τη συνέχιση των δραστηριοτήτων μας», είπε ο διευθύνων σύμβουλος Αλαν Σγουάρτζ, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες διαβεβαίωνε ότι η τράπεζα δεν αντιμετώπιζε πρόβλημα ρευστότητας και ότι διέθετε αποθεματικά 17 δισ. δολαρίων. Σημειώνεται όμως ότι στο τέταρτο οικονομικό της τρίμηνο, είχε ανακοινώσει ζημίες ύψους 854 δισ. δολαρίων και διαγραφές ενεργητικού της αξίας 1,9 δισ. δολαρίων, ενώ αναλυτές έχουν αναθεωρήσει πτωτικά τις προβλέψεις τους για τα κέρδη του πρώτου τριμήνου.

Επιπλέον, η Bear Stearns από τις αρχές του έτους έχει την πρώτη θέση στις απώλειες της Wall Street, συμπαρασύροντας και άλλους χρηματοοικονομικούς ομίλους. H κατάρρευση των δύο αντισταθμιστικών ταμείων της Bear Stearns που είχαν επενδύσει σε ενυπόθηκο χρέος πυροδότησε την κρίση στην αγορά ενυπόθηκου χρέους υψηλού ρίσκου τον Ιούλιο, πυροδοτώντας μαζικές ρευστοποιήσεις ενεργητικού.

Η Bear Stearns έχει πραγματοποιήσει μεγαλύτερο άνοιγμα στις αμερικανικές αγορές ομολόγων σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές της, ενώ έχει αναπτύξει μεγαλύτερες δραστηριότητες σε χρεόγραφα εξασφαλισμένα με υποθήκη.

Αναλυτές θεωρούν ιδιαίτερα κρίσιμη τη θέση της Bear Stearns και διαβλέπουν το μέλλον της σε κάποιον «βεβιασμένο γάμο», αφού το επιχειρησιακό μοντέλο της κατέρρευσε.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |