Sunday, March 16, 2008

Εξαγορές σε Ουκρανία, Αίγυπτο και Ρωσία ετοιμάζει η Εθνική

Εξαγορές σε Ουκρανία, Αίγυπτο και Ρωσία ετοιμάζει η Εθνική

ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΕΣ εξαγορές σε Ουκρανία, Αίγυπτο και Ρωσία επιδιώκει η Εθνική Τράπεζα [NBGr.AT] και έχει ήδη ανοικτά «μέτωπα» στις δύο πρώτες, διεκδικώντας την Kreditprom και την Banque du Caire αντίστοιχα. Οσον αφορά την Κύπρο, η διοίκηση θα αναπτύξει την παρουσία της, προκειμένου να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες που παρουσιάζει η τοπική αγορά, εκτιμώντας ότι μέσω αυτής μπορεί παράλληλα να επεκτείνει τις εργασίες στη Ρωσία.

Με οργανική ανάπτυξη και πέραν των εξαγορών που προωθούνται, η Εθνική θα αυξήσει τα καταστήματά της σε 2.000 από 1.600 σήμερα, με ιδιαίτερη έμφαση στην ΝΑ Ευρώπη όπου συνεισφέρει ήδη το 35% της συνολικής κερδοφορίας. Η επέκταση με εξαγορές σε άλλες χώρες θα γίνεται επιλεκτικά και όπου μπορούν να εξασφαλιστούν οι επιθυμητές αποδόσεις στα επενδυμένα κεφάλαια.

Στην Ουκρανία, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της Kreditprom, ενώ στην Αίγυπτο, η Eθνική είναι στη short list των πέντε τραπεζών που έχουν προκριθεί για να κάνουν due diligence στην Banque du Caire. Η αιγυπτιακή κυβέρνηση προτίθεται να πωλήσει έως και το 67% της τρίτης σε μέγεθος τράπεζας της χώρας.

Στη Λευκωσία

Ο πρόεδρος του Ομίλου Τάκης Αράπογλου πραγματοποίησε επίσκεψη στην Κύπρο το τελευταίο διήμερο και είχε επαφές τόσο με το προσωπικό της θυγατρικής της όσο και με επιχειρηματίες, μεγάλους πελάτες της τράπεζας. Ο κ. Αράπογλου συνοδευόταν από ανώτερα στελέχη του Ομίλου, τους κ.κ. Αλ. Τουρκολιά, Αγ. Λεώπουλο, Δ. Λεφάκη. Δ.Δημόπουλο, Δ. Παλαιολόγο, Κ. Οθωναίο και είχε συνεργασία με τον διευθύνοντα σύμβουλο και τον Γενικό Διευθυντή της Εθνικής Τράπεζας Κύπρου Μ. Κόκκινο και Π.Φρονίστα.

Ο κ. Αράπογλου τόνισε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε στη Λευκωσία ότι για τη θυγατρική στην Κύπρο, συνεχίζεται η προσπάθεια εξυγίανσης, ενώ στόχος είναι η ανάπτυξη. Οι τραπεζασφάλειες, η τραπεζική επιχειρήσεων και η χρηματοδότηση μεγάλων έργων είναι τομείς ενδιαφέροντος, ενώ οι καλές οικονομικές σχέσεις της Κύπρου με τη Ρωσία, δίνουν την ευκαιρία στην Εθνική να αποκτήσει δραστηριότητα στη ρωσική αγορά. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Εθνικής σημείωσε ότι δεν είχε δοθεί ως τώρα η απαραίτητη σημασία στην παρουσία του Ομίλου στην Κύπρο, παράλειψη που εντοπίστηκε και θα καλυφθεί.

Ο Ομιλος ενισχύει την παρουσία του εντός και εκτός Ελλάδας, ενώ και οι χορηγήσεις αυξάνονται αλλά, όπως τόνισε ο κ. Αράπογλου, σε περιβάλλον αυστηρού ελέγχου του επιχειρηματικού κινδύνου, αναβαθμίσεων λειτουργιών εσωτερικού ελέγχου και βέλτιστης πρακτικής στον τομέα της εταιρικής διακυβέρνησης.

Αβεβαιότητα

Ο πρόεδρος της Εθνικής εκτίμησε ότι η αβεβαιότητα στη διεθνή οικονομία και τις αγορές φαίνεται ότι θα ξεπεραστεί στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, ενώ η αμερικανική οικονομία έχει σοβαρά προβλήματα που δεν αποκλείεται να την οδηγήσουν σε ύφεση. Το μέγεθος των προβλημάτων αναμένεται να διαφανεί εντός του Μαΐου, όταν θα ανακοινωθούν τα νέα στοιχεία για την ανάπτυξη των ΗΠΑ και τα πρώτα οικονομικά αποτελέσματα των μεγάλων αμερικανικών τραπεζών για φέτος.

Ως το τέλος του 2008 θα έχουν βρει τη σταθερότητά τους η παγκόσμια οικονομία και τα χρηματιστήρια, εκτίμησε ο κ. Αράπογλου, σημειώνοντας ότι οι κεντρικές τράπεζες δείχνουν αποφασιστικότητα στην ενίσχυση της ρευστότητας και στη λήψη άλλων μέτρων. Οσον αφορά, πάντως, τις τράπεζες σε Ελλάδα και Κύπρο, τόνισε ότι έχουν υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια και ρευστότητα και δεν φαίνεται να έχουν ιδιαίτερα προβλήματα λόγω της πιστωτικής κρίσης.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |