Saturday, January 19, 2008

Κρατική ενίσχυση και φθηνό χρήμα απέναντι στην κρίση

Κρατική ενίσχυση και φθηνό χρήμα απέναντι στην κρίση

Η απουσία λεπτομερειών από τον Αμερικανό πρόεδρο για την ανάπτυξη της οικονομίας έδωσε τροφή για αμφιβολίες εάν τα τονωτικά μέτρα μπορούν να βοηθήσουν
«ΠΑΚΕΤΟ» φοροαπαλλαγών και άλλων μέτρων συνολικής αξίας 140 δισ. δολαρίων ζήτησε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους για την τόνωση της αμερικανικής οικονομίας, αν και τίθενται αρκετά ερωτηματικά ως προς την ικανότητά του να βγάλει την οικονομία από το σημερινό αδιέξοδο. Την ίδια ώρα, Αμερικανός διαμορφωτής πολιτικής αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο περισσότερων μειώσεων των επιτοκίων, χωρίς ωστόσο να αγνοεί εντελώς και τον πληθωρισμό.

Σε ομιλία του στο Λευκό Οίκο ο πρόεδρος δεν αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες, περιοριζόμενος στο ότι η δέσμη μέτρων θα περιλαμβάνει φοροαπαλλαγές τόσο προς επιχειρήσεις όσο και προς καταναλωτές και το ύψος όλων των μέτρων συνολικά υπολογίζεται τουλάχιστον στο 1% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος των ΗΠΑ.

«Το σχέδιο αυτό θα πρέπει να στηρίζεται σε ευρεία βάση φορολογικής ανακούφισης με άμεσο αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη, χωρίς να έχει καμία σχέση με το είδος των προγραμμάτων δαπανών τα οποία έχουν περιορισμένο άμεσο αντίκτυπο στην οικονομία», είπε ο Μπους στους δημοσιογράφους.

Eπικαλούμενος συμβούλους του, ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι η αμερικανική οικονομία μπορεί να συνεχίσει να αναπτύσσεται, παρότι υπάρχει ο κίνδυνος επιβράδυνσης. Προσέθεσε δε ότι οι πρόσφατοι κλυδωνισμοί στις αγορές αποτελούν ένα φυσιολογικό και υγιές γεγονός για την οικονομία και δεν αποτελούν απαραιτήτως ένδειξη εξασθένησης.

Ωστόσο, οι προτάσεις και η απουσία λεπτομερειών έδωσε τροφή στους Δημοκρατικούς για επικρίσεις, εκφράζοντας αμφιβολίες κατά πόσο τα τονωτικά μέτρα θα βοηθήσουν τα εκατομμύρια χαμηλόμισθων που δέχονται τεράστιες οικονομικές πιέσεις.

Ούτε και ο υπουργός Οικονομικών Χένρι Πόλσον κατάφερε να δώσει πιο διαφωτιστική εικόνα για τα μέτρα, λέγοντας απλώς ότι στόχος είναι η φορολογική ανακούφιση όλων εκείνων που πληρώνουν μεγάλους φόρους. Παραδέχθηκε ότι δεν αποτελούν πανάκεια, αλλά μετέφερε τις κυβερνητικές εκτιμήσεις ότι τα μέτρα αυτά θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη δημιουργία επιπλέον 500.000 θέσεων εργασίας.

Παράλληλα, ο διοικητής της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας του Ρίτσμοντ, Τζέφρι Λάκερ, θεωρεί ότι είναι «αρκετά πιθανόν» να υπάρξουν περισσότερες μειώσεις των επιτοκίων, όπως απαιτεί η επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας.

Πρόκειται για σημαντική αλλαγή τόνου από τον Λάκερ, ένα από τα μεγαλύτερα «γεράκια» της Fed, που επανειλημμένως είχαν ταχθεί κατά της μείωσης των επιτοκίων το 2006. Ο κεντρικός τραπεζίτης αναφέρει ότι άρχισε να αλλάζει θέση μετά τα εξασθενημένα στοιχεία του Δεκεμβρίου για την αγορά απασχόλησης. Επενδυτές αναμένουν ότι η Fed θα μειώσει το βασικό επιτόκιό της κατά 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της 29ης/30ης Ιανουαρίου και τα σχόλια του Λάκερ ενισχύουν αυτό το ενδεχόμενο.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες για το καταναλωτικό κλίμα για τις αρχές Ιανουαρίου ήταν ενισχυμένα, αν και εξακολουθούν να είναι λιγότερο αισιόδοξα συγκριτικά με πέρυσι. Ο δείκτης όμως του Conference Board για τη μελλοντική οικονομική δραστηριότητα υποχώρησε για τρίτο διαδοχικό μήνα το Δεκέμβριο, υποδηλώνοντας εξασθένηση της αμερικανικής οικονομίας.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |