Saturday, January 19, 2008

J.P.Morgan: Φιλοδοξίες για επέκταση μέσω εξαγορών

J.P.Morgan: Φιλοδοξίες για επέκταση μέσω εξαγορών

ΤΗΝ ΙΔΙΑ ώρα που πολλοί ανταγωνιστές της προσπαθούν να κλείσουν τις πληγές τους από την έκθεσή τους στην αγορά ενυπόθηκου χρέους υψηλού ρίσκου, η J.P.Morgan Chase & Co. «βλέπει» επέκταση.

Με στήριγμα έναν εύρωστο ισολογισμό και μία ισχυρή μετοχή (αν και έχει υποχωρήσει από τα υψηλά της), ο Τζέιμς Ντίμον, διευθύνων σύμβουλος της J.P.Morgan, που ξεπέρασε την Τετάρτη τη Citigroup σε κεφαλαιοποίηση, δείχνει πόσο δυναμικά ορισμένες τράπεζες που κατάφεραν να επιβιώσουν από τη μεγάλη πιστωτική κρίση επαναφέρουν στο προσκήνιο τις φιλοδοξίες τους για επέκταση τόσο μέσω εξαγορών όσο μέσω εξάπλωσης στους τομείς εκείνους που οι ανταγωνιστές της οπισθοχωρούν.

Παρά την πτώση 34% των κερδών της στο τέταρτο τρίμηνο και τα πιο αυστηρά στάνταρντ σε δραστηριότητες έκδοσης μετοχών ή άλλων τίτλων, η J.P.Morgan ανακοίνωσε ότι ο όγκος των ενυπόθηκων δανείων της αυξήθηκε κατά ένα-τρίτο συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Εκμεταλλευόμενη την ελεύθερη πτώση πολλών ομίλων χορήγησης ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων, η J.P.Morgan ενίσχυσε το μερίδιό της στην αμερικανική αγορά ενυπόθηκου χρέους περίπου στο 11% από το 6% πριν από έξι μήνες, σύμφωνα με τον Μάικλ Καβάναχ, οικονομικό διευθυντή της τράπεζας.

Τα καλύτερα όμως δεν έχουν έρθει ακόμη. Μετά από μία τριετή προσπάθεια μείωσης του κόστους και μεγάλων επενδύσεων σε τεχνολογία και στο βασικό πεδίο δραστηριοτήτων, ο Ντίμον υπογράμμισε την Τετάρτη ότι το χρηματοοικονομικό τοπίο που έχει δεχθεί πλήγμα καθιστά πολύ πιο πιθανόν για τη J.P.Morgan να προβεί σε εξαγορές, όπως ευρέως αναμένουν αναλυτές και επενδυτές.

Εδώ και καιρό, ο Ντίμον εποφθαλμιούσε ομίλους, όπως η SunTrust Banks με έδρα την Ατλάντα και η Washington Mutual στο Σιάτλ. Οι μετοχές των δύο τελευταίων υποχώρησαν κάθετα από τον Αύγουστο όταν ξέσπασε η πιστωτική κρίση, εξέλιξη που τους καθιστά πιθανούς φθηνούς στόχους.

Καθώς μάλιστα πολλές εταιρείες της Wall Street αντιμετωπίζουν προβλήματα, ο Ντίμον ίσως να μην διστάσει να ρίξει το βλέμμα του και σε επιχειρήσεις όπως Morgan Stanley και Bear Stearns, είτε για συγκεκριμένο ενεργητικό είτε και για κάτι μεγαλύτερο.

Αλλωστε και άλλοι διευθύνοντες σύμβουλοι στην αγορά ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου αναμένουν αλλαγές στη συγκεκριμένη αγορά, καθώς εξασθενημένες επιχειρήσεις αναζητούν καταφύγιο ανάμεσα στους ισχυρότερους ομίλους.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |