Tuesday, December 18, 2007

KPMG: Φορολογική όαση η Κύπρος

KPMG: Φορολογική όαση η Κύπρος

• Πρωτιά στην Ευρώπη για απλή, σταθερή, συνεπή και χαμηλή φορολογία

Την πρώτη θέση ανάμεσα σε 28 ευρωπαϊκές χώρες καταλαμβάνει η Κύπρος όσον αφορά την ελκυστικότητα τoυ φορολογικού της καθεστώτος, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η KPMG International ανάμεσα σε 400 ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Όπως διαφαίνεται από την έρευνα, που δημοσιοποιήθηκε χθες, η καθαρή ελκυστικότητα της Κύπρου για το φορολογικό καθεστώς ανέρχεται στο 90%. Την πρώτη τριάδα, μαζί με την Κύπρο, συμπληρώνουν η Ιρλανδία και η Ελβετία με τα ποσοστά ελκυστικότητας να ανέρχονται στο 89% και 83% αντίστοιχα. Οι τρεις χώρες αξιολογήθηκαν θετικά για τη φορολογική τους νομοθεσία που είναι εύκολα κατανοητή, για τη σταθερότητα όσον αφορά φορολογικές αλλαγές, αλλά και για το χαμηλό φορολογικό συντελεστή.

Όπως δήλωσε στη StockWatch ο συνέταιρος της KPMG Κύπρου, αρμόδιος για φορολογικά θέματα, Άγγελος Γρηγοριάδης, θα πρέπει να διατηρηθεί το υφιστάμενο φορολογικό καθεστώς ώστε η Κύπρος να συνεχίσει να είναι ανταγωνιστική σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ. Τα πλεονεκτήματα που δημιουργούνται, πρόσθεσε, είναι πολλά. Μεταξύ αυτών το ότι επιλέγεται η Κύπρος για εγγραφή νέων εταιρειών και ως βάση των επιχειρήσεων τους.

«Ένα πρόβλημα που φαίνεται να παρατηρείται στην Κύπρο», υπογράμμισε ο κ. Γρηγοριάδης, «είναι η καθυστέρηση που παρατηρείται στην εγγραφή νέων εταιρειών από τον έφορο εταιρειών». «Θα πρέπει το θέμα αυτό να λυθεί άμεσα για να μη καταστραφούν οι καλές εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν», επεσήμανε.

Ποιες χώρες είναι στον πάτο

Σύμφωνα με την έρευνα, οι τρεις χώρες με το λιγότερο ελκυστικό φορολογικό καθεστώς είναι η Ελλάδα, η Ρουμανία και η Τσεχία. Το ποσοστό ελκυστικότητας του φορολογικού καθεστώτος στις χώρες αυτές είναι μόλις 14%, 21% και 26% αντίστοιχα και φαίνεται να συνδέεται με την περίπλοκη φορολογική νομοθεσία, αλλά και τις συχνές αλλαγές.

Φορολογικό καθεστώς και επιχειρήσεις

Σύμφωνα με την έρευνα, το να είναι μια χώρα μη ελκυστική όσον αφορά το φορολογικό καθεστώς επηρεάζει και τη δραστηριοποίηση των επιχειρήσεων. Σχεδόν το 70% αυτών που απάντησαν ότι το φορολογικό καθεστώς της χώρας τους δεν είναι ελκυστικό, ταυτόχρονα εξέφρασαν την άποψη ότι το γεγονός αυτό τοποθετεί τις επιχειρήσεις τους σε μειονεκτική θέση σε σχέση με ξένες εταιρείες.

Η έρευνα της KPMG έγινε ανάμεσα σε 400 επιχειρήσεις της Ευρώπης μέσω ερωτηματολογίων. Το ερώτημα που ετέθη ήταν να αξιολογηθεί η ελκυστικότητα των εγχώριων φορολογικών καθεστώτων σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ.

Της Γεωργίας Χαννή

Επισυνάπτεται ο πίνακας με την κατάταξη των χωρών όπως διαφαίνεται από την έρευνα της KPMG

http://www.stockwatch.com.cy/media/announce_pdf/2007-12/Press%20Release.pdf

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |