Tuesday, December 18, 2007

Στροφή κυπρίων επενδυτών στο ΧΑΑ

Στροφή κυπρίων επενδυτών στο ΧΑΑ

• Τετραπλασιάστηκαν οι ενεργές τους μερίδες

• Που οφείλεται το αυξημένο ενδιαφέρον

• Ποιες οι προειδοποιήσεις των χρηματιστών

Σταδιακή αύξηση της δραστηριοποίησης των κυπρίων επενδυτών στο ΧΑΑ παρατηρείται τον τελευταίο χρόνο. Όπως φαίνεται ξεκάθαρα από τα στοιχεία του ελλαδικού χρηματιστηρίου, ένα χρόνο μετά την έναρξη λειτουργίας της κοινής πλατφόρμας ΧΑΚ - ΧΑΑ, οι κύπριοι επενδυτές τετραπλασίασαν τις ενεργές μερίδες που κατέχουν στο ΧΑΑ. Προς το παρόν, οι συναλλαγές Κυπρίων επενδυτών αποτελούν μόλις το 3% - 4% του συνολικού τζίρου που διακινούν ξένοι επενδυτές. Εγχώριοι παράγοντες προειδοποιούν, όμως, ότι η τάση αυτή θα ενταθεί λόγω του χαμηλότερου κόστους συναλλαγών στο ΧΑΑ και για σκοπούς διασποράς επενδυτικού κινδύνου.

Τί λένε τα στοιχεία

Τα στοιχεία δείχνουν μια σαφή τάση ενίσχυσης της παρουσίας των κυπρίων επενδυτών στο ΧΑΑ. Το Νοέμβριο του 2006, κύπριοι επενδυτές κατείχαν μόλις 281 ενεργές μερίδες για αγορές και 321 μερίδες για πωλήσεις. Ένα χρόνο αργότερα, ο αριθμός αυτός έφθασε τις 1.185 και 944 αντίστοιχα.

Σήμερα οι κύπριοι έχουν το 27% του συνόλου των μερίδων που κατέχουν ξένοι, ενώ πέρσι είχαν το 15%.

Πάντως, τον τελευταίο χρόνο οι κύπριοι ήταν καθαροί πωλητές, αφού οι πωλήσεις ξεπέρασαν τις αγορές κατά €310,7 εκ. Με βάση το τελευταίο μηνιαίο στατιστικό δελτίο του ΧΑΑ για το Νοέμβριο του 2007, οι κύπριοι πραγματοποίησαν αγορές μετοχών ύψους €245 εκ., που αποτελεί το 3,17% του συνόλου των αγορών των ξένων και πωλήσεις €327 εκ., που αντιστοιχεί στο 3,86% των πωλήσεων των ξένων.

Η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό τζίρο στο ΧΑΑ το φετινό Νοέμβριο ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο με ποσοστά 33,3% στις αγορές και 30,5% στις πωλήσεις αντίστοιχα. Ακολουθούν οι ΗΠΑ με 19,8% στις αγορές και 16,8% στις πωλήσεις και το Λουξεμβούργο με 10,3% και 11,7% αντίστοιχα. Οι χώρες αυτές, να σημειωθεί, είχαν σαφώς λιγότερες ενεργές μερίδες από τους κύπριους, δηλαδή έκαναν πολύ μεγαλύτερες πράξεις.

Τί προειδοποιούν οι χρηματιστές

Χρηματιστές που μίλησαν στη StockWatch έδωσαν τις δικές τους εξηγήσεις για την αυξημένη δραστηριοποίηση κυπρίων επενδυτών στη Σοφοκλέους και παρέθεσαν τις εκτιμήσεις τους για τις μελλοντικές τάσεις.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Κυπρίων Χρηματιστών Χριστόδουλο Έλληνα, υπάρχει συνεχής αύξηση του ενδιαφέροντος στο ΧΑΑ λόγω της μεγαλύτερης εμπορευσιμότητας και του βάθους των μετοχών που υπάρχει στην ελλαδική αγορά.

«Ένας σημαντικός όγκος από τους κύπριους γίνεται για τις μετοχές της Τράπεζας Κύπρου και της Marfin Popular λόγω χαμηλότερων κοστών συναλλαγής στην Ελλάδα. Αυτή η κατάσταση θα ενταθεί όταν η ελληνική κυβέρνηση αφαιρέσει το κόστος περί χρηματιστηριακών συναλλαγών ή να μειώσει περαιτέρω τα τέλη του», είπε.

Συνεχίζοντας, ο κ. Έλληνας είπε ότι επειδή «οι κυπριακές ΕΠΕΥ βλέπουν την όλη εργασία τους πάνω σε καθαρά επιχειρηματική βάση, όταν διαπιστώσουν πως τους συμφέρει να μεταφέρουν όγκους συναλλαγών στο ελλαδικό χρηματιστήριο θα το κάνουν».

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας Επενδύσεις Γιάννης Ιωάννου είπε ότι το αυξημένο ενδιαφέρον οφείλεται κυρίως στο ότι υπάρχει περισσότερη εμπορευσιμότητα στην Ελλάδα. «Στο ΧΑΑ υπάρχουν πιο διευρυμένες επιλογές, οπόταν δεν περιορίζεται το ενδιαφέρον όπως στο ΧΑΚ στις τρεις τράπεζες και σε κάποιους τίτλους της Κύριας Αγοράς», τόνισε.

Παράλληλα, ο κ. Ιωάννου επεσήμανε ότι αρκετοί κύπριοι μετά την κοινή πλατφόρμα επέλεξαν να διαφοροποιήσουν το χαρτοφυλάκιο τους, μοιράζοντας το ρίσκο σε δύο αγορές.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |