Thursday, December 27, 2007

Κύπρος - Μάλτα στην Ευρωζώνη

Κύπρος - Μάλτα στην Ευρωζώνη

Επιχειρήσεις και οι λιανοπωλητές παραλαμβάνουν μετρητά ευρώ από τις τράπεζές τους
Δύο νέα μέλη θα αριθμεί από την 1η Ιανουαρίου το οικονομικό «κλαμπ» της Ευρωζώνης, καθώς εντάσσονται σε αυτήν η Μάλτα και η Κύπρος. Οι δύο χώρες της Ε. Ε. εισέρχονται από το 2008 στο σκληρό πυρήνα της ΟΝΕ, η οποία αυξάνει τα μέλη της σε 15 από τα 27 κράτη-μέλη της Ε. Ε. Έτσι, από τον Ιανουάριο η ζώνη του ευρώ θα φτάσει σε πληθυσμό τα 320 εκατ. άτομα, την ώρα που η Ε. Ε. στο σύνολό της αγγίζει τα 495 εκατ. άτομα. Το 2008 θα είναι το έτος της δεύτερης διεύρυνσης της Ευρωζώνης από το 2002, καθώς η Σλοβενία υιοθέτησε το ενιαίο νόμισμα την 1η Ιανουαρίου 2007.

Ήδη στην Κύπρο οι τράπεζες παρέλαβαν τα κέρματα ευρώ από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου στις 22 Οκτωβρίου και τραπεζογραμμάτια στις 19 Νοεμβρίου. Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου εκτιμά ότι ο τραπεζικός τομέας θα έχει εφοδιαστεί περίπου με το 80% -με βάση την αξία και όχι τον όγκο- όλων των τραπεζογραμματίων ευρώ που απαιτούνται για την εθνική οικονομία πριν από την 1η Ιανουαρίου και με το 64% των απαραίτητων κερμάτων.

----Μία λίρα αξίζει 1,71 ευρώ---

Οι επιχειρήσεις, και ιδίως οι λιανοπωλητές, παραλαμβάνουν μετρητά ευρώ από τις τράπεζές τους. Με αυτό τον τρόπο θα είναι σε θέση να επιστρέφουν χρήματα μόνο σε ευρώ από την πρώτη ημέρα της κυκλοφορίας του ενιαίου νομίσματος, επιταχύνοντας έτσι τη μετάβαση στη χρήση μετρητών ευρώ.

Η ισοτιμία μετατροπής του κυπριακού νομίσματος είναι 0,585274 κυπριακές λίρες ανά ευρώ. Δηλαδή μία λίρα αξίζει 1,71 ευρώ. Σε ό, τι αφορά τη Μάλτα, η ισοτιμία είναι 0,429300 λίρες Μάλτας ανά ευρώ, δηλαδή η μία λίρα θα αξίζει 2,33 ευρώ.

TYPOS.COM.CY

No comments:

Share |