Thursday, December 27, 2007

Δάνεια €7 δισ. σε ένα χρόνο

Δάνεια €7 δισ. σε ένα χρόνο


Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η ραγδαία αύξηση της πιστωτικής επέκτασης, τεσσεράμισι μήνες μετά την εγκύκλιο της Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με τη μείωση της χρηματοδότησης για αγορά ακινήτων στο 60%. Σύμφωνα με την τελευταία νομισματική επισκόπηση της ΚΤ για τον Νοέμβριο του 2007, τα δανειστικά χαρτοφυλάκια των τραπεζών μεγεθύνθηκαν κατά ένα τρίτο μέσα σε έντεκα μόλις μήνες. Ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης έφτασε το 34,2% - το ψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας. Μόλις σε ένα χρόνο έφυγαν από τα ταμεία των τραπεζών £3,84 δισ. (€6,56 δισ.) με το συνολικό ύψος των χορηγήσεων το φετινό Νοέμβριο να φθάνει τα £15,10 δισ. (€25,80 δισ.) από £11,25 δισ. (€19,2 δισ.) πέρσι.

Η αύξηση των χορηγήσεων προκύπτει από την άνοδο στους τομείς κατασκευών και προσωπικών δανείων, στα οποία περιλαμβάνονται και τα στεγαστικά. Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της νομισματικής αρχής, τα προσωπικά και επαγγελματικά δάνεια, στα οποία συμπεριλαμβάνονται οι στεγαστικές πιστώσεις, αυξήθηκαν κατά 41,7% φθάνοντας τα £8,04 δισ. (€13,74 δισ.) έναντι £5,67 δισ. (€9,69 δισ.) την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Τα δάνεια για σκοπούς κατασκευών και κτιρίων αυξήθηκαν κατά 41,7%, φθάνοντας το Νοέμβριο του 2007 τα £2,97 δισ. (€5,07 δισ.).

Η ΚΤ δημοσιεύει τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στη νομισματική επισκόπηση σε κυπριακές λίρες.

Η νομισματική αρχή στην προσπάθεια να θέσει φρένο στην ταχύρυθμη πιστωτική επέκταση μείωσε στις 12 Ιουλίου το όριο χρηματοδότησης για αγορά δεύτερου ακινήτου στο 60% από 70%. Η απόφαση δεν αφορούσε τα έργα που βρίσκονταν υπό εξέλιξη, αλλά μόνο τα νέα έργα. Αυτός είναι και ο κυριότερος λόγος που ο διοικητής της ΚΤ εκτιμά ότι θα περάσουν κάποιοι μήνες για να αποδώσουν καρπούς αυτά τα μέτρα. Έκτοτε, όμως, ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης συνεχίζει να παρουσιάζει άνοδο. Ο ρυθμός αύξησης των δανείων για κατασκευαστικούς σκοπούς αυξάνεται κάθε μήνα από τον περασμένο Ιούλιο, παρά τα μέτρα της ΚΤ.


Η εικόνα που δίνουν τα στοιχεία είναι αντίθετη από αυτή που υπάρχει στα ανώτερα επιτελεία των εμπορικών τραπεζών. Τραπεζικοί παράγοντες έλεγαν πρόσφατα στη StockWatch ότι έχει επέλθει επιβράδυνση στις δανειοδοτήσεις του κατασκευαστικού κλάδου.


Η νομισματική αρχή μείωσε την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου το βασικό κυπριακό επιτόκιο στο 4% από 4,50% στο πλαίσιο της ένταξης στην ΟΝΕ. Η μείωση του επιτοκίου επηρεάζει άμεσα τα υφιστάμενα δάνεια σε λίρες με κυμαινόμενο επιτόκιο. Για τα νέα δάνεια, εκτιμάται ότι θα χρησιμοποιηθεί ως βάση το Euribor, που είναι αισθητά υψηλότερο από το επιτόκιο της ΕΚΤ (4%).

Τραπεζίτες εκτιμούν ότι η αύξηση στο κόστος δανεισμού που θα φανεί, κυρίως, στις νέες δανειοδοτήσεις, θα επιβραδύνει το ρυθμό πιστωτικής επέκτασης το 2008.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |