Monday, December 10, 2007

Φθηνότερος δανεισμός με ΟΝΕ

Φθηνότερος δανεισμός με ΟΝΕ

• Αναβάλλεται η σύγκλιση επιτοκίων

Για την 1/1/2008 αναβάλλεται η σύγκλιση των επιτοκίων της λίρας και του ευρώ, μετά τη σημερινή απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας να διατηρήσει αμετάβλητα στο 4,50% τα κυπριακά επιτόκια. Την απόφαση ανέγνωσε πριν από λίγα λεπτά ο διοικητής της Νομισματικής Αρχής Αθανάσιος Ορφανίδης. Η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας να διατηρήσει τα επιτόκια στο επίπεδο που βρίσκονται από το Σεπτέμβριο του 2006 λαμβάνεται σε περίοδο επιδείνωσης των νομισματικών συνθηκών και τρεις εβδομάδες πριν την έλευση του ευρώ. Ο πληθωρισμός εκτοξεύθηκε στο 3,53% το Νοέμβριο (στο ψηλότερο σημείο της τελευταίας τριετίας), ενώ ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης ξεπέρασε κάθε προηγούμενο φθάνοντας το 33% τον Οκτώβριο. Όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή της, οι πληθωριστικές πιέσεις εξακολουθούν να τροφοδοτούνται από τις ψηλές τιμές του πετρελαίου και ορισμένων τροφίμων, καθώς και την ταχεία επέκταση που καταγράφουν η προσφορά χρήματος και οι πιστώσεις προς τον ιδιωτικό τομέα.

Έντονο προβληματισμό προκαλεί και η κατανομή των πιστώσεων που διοχετεύονται, κυρίως στον κατασκευαστικό τομέα, αλλά και για καταναλωτικούς σκοπούς, που συμβάλλουν στη συνεχιζόμενη αύξηση στις τιμές των ακινήτων και στην αισθητή διεύρυνση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου.

Όπως υπογραμμίζει η ΚΤ, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2007, τελευταία μέρα πριν την κατάργησή της, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής διατηρεί την ευχέρεια να μεταβάλλει τα επιτόκια της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.

Γ.Χ.

Παραθέτουμε αυτούσια την ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας.

Κατά τη συνεδρίασή της, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής κατέληξε στην ακόλουθη απόφαση:

Τα βασικά επιτόκια της Κεντρικής Τράπεζας, δηλαδή το επιτόκιο προσφοράς για τις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης (main refinancing operations – repo rate) και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης (Lombard) και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων (Overnight Deposit Facility), παραμένουν αμετάβλητα στο 4,50%, 5,00% και 3,00% αντίστοιχα.

Μετά από διεξοδική συζήτηση, η Επιτροπή σημείωσε ότι οι συνθήκες δεν υπαγορεύουν μεταβολή στα εγχώρια επιτόκια. Ο πληθωρισμός το Νοέμβριο ανήλθε στο 3,53% από το 2,99% τον Οκτώβριο, εν μέρει λόγω των ιστορικά ψηλών τιμών του πετρελαίου, ενώ οι πληθωριστικές πιέσεις εξακολουθούν, επίσης, να τροφοδοτούνται από την ταχεία επέκταση που καταγράφουν η προσφορά χρήματος και οι πιστώσεις προς τον ιδιωτικό τομέα. Σημειώνεται επίσης η απάλειψη της επίδρασης των μειώσεων των φόρων κατανάλωσης στα αυτοκίνητα που ίσχυε μέχρι τον Οκτώβριο 2007. Έντονο προβληματισμό εξακολουθεί να προκαλεί και η κατανομή των πιστώσεων που διοχετεύονται, κυρίως στον κατασκευαστικό τομέα, αλλά και σε καταναλωτικές δαπάνες, που συμβάλλουν στην αύξηση στις τιμές των ακινήτων και στην αισθητή διεύρυνση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου.

Η Επιτροπή, συνεκτιμώντας τα πιο πάνω δεδομένα, καθώς και το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε τα επιτόκιά της αμετάβλητα στην πρόσφατη συνεδρίασή της, αποφάσισε, ομόφωνα, να προκρίνει την τήρηση στάσης αναμονής, διατηρώντας τα βασικά επιτόκια της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου αμετάβλητα.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τους περί Υιοθέτησης του Ευρώ Νόμους του 2007 από την 1η Ιανουαρίου 2008, τα βασικά επιτόκια της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου αντικαθίστανται από τα αντίστοιχα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ως εκ τούτου, από την 1η Ιανουαρίου 2008 το ελάχιστο επιτόκιο προσφοράς για τις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης, το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου θα αντικατασταθούν αυτόματα από τα αντίστοιχα ισχύοντα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2007, τελευταία μέρα πριν την κατάργησή της, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής διατηρεί την ευχέρεια να μεταβάλλει τα επιτόκια της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.

Τα προαναφερόμενα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που θα ισχύουν και στην Κύπρο από την 1η Ιανουαρίου 2008, θα καθορίζονται από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στο οποίο θα συμμετέχει και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |