Monday, December 10, 2007

Επίθεση Βγενόπουλου για τον ΟΤΕ

Επίθεση Βγενόπουλου για τον ΟΤΕ


Ευθύνες στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Ελλάδος για το ότι δεν έχει παράσχει την παραμικρή προστασία στους μετόχους της MIG για την εκστρατεία «συκοφάντησης» που βρίσκεται σε εξέλιξη επέρριψε ο αντιπρόεδρος της MIG, Αντρέας Βγενόπουλος, στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου για τις εξελίξεις στον ΟΤΕ. Όπως μεταδίδουν ελληνικά μέσα ενημέρωσης, ο κ. Βγενόπουλος θεωρεί υπαίτια την εποπτική αρχή για τη δυσφήμηση της Marfin Investment Group, η οποία όπως είπε «μας έχει αφήσει ακάλυπτους».

Ο κ. Βγενόπουλος ζητά διαφάνεια και εταιρική διακυβέρνηση στον ΟΤΕ, ενώ πρόσθεσε πως σε κάθε περίπτωση υπάρχουν οι διατάξεις του νόμου 2170 και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Ο επικεφαλής της MIG σημείωσε πως την «επόμενη φορά που θα συναντηθούμε θα είναι στη Γενική Συνέλευση του ΟΤΕ».

Παράλληλα, ο κ. Βγενόπουλος αναφέρθηκε σε πρόσφατες κοινοτικές δικαστικές αποφάσεις, προκειμένου να καταδείξει το «παράλογο της φωτογραφικής διάταξης του Υπουργείου Οικονομίας». Ο κ. Βγενόπουλος αναφέρθηκε ακόμη σε παραδείγματα τηλεπικοινωνιακών κολοσσών της Ευρώπης, στους οποίους, όπως είπε, τα πλειοψηφικά πακέτα δεν ανήκουν στο κράτος. Ειδικότερα, η Bulgaria Telecom έχει περάσει κατά 100% σε ασφαλιστική εταιρεία, με το βουλγαρικό δημόσιο να έχει περιορισμένες αποφάσεις.

Παράλληλα, η Δανία έχει αγοραστεί κατά 86,9% από τέσσερις εταιρείες και το δημόσιο της Δανίας δεν έχει καμία ανάμιξη. Οι BΤ, Deutsche Telecom, Portugal Telecom και Telecom Italia έχουν ιδιώτες επενδυτές στα διοικητικά συμβούλια τους.

Ο κ. Βγενόπουλος έκανε ακόμη αναφορά στην περίπτωση της rom telecom, στην οποία μετέχει με μεγάλο ποσοστό ο ίδιος ο ΟΤΕ. «Ουαί και αλίμονο αν έρθουν οι Ρουμάνοι και πουν: τι ωραία πράγματα γίνονται στην Ελλάδα! Για να περάσουμε και εμείς μια διάταξη που θα λέει ότι κανείς δεν μπορεί να έχει λόγο στη διοίκηση, ανεξάρτητα από το ποσοστό που θα έχει», είπε.

Ο κ. Βγενόπουλος αναφέρθηκε και «σε σκοτεινά δημοσιεύματα και πληροφορίες» κατά τα οποία τα κεφάλαια της MIG είναι ασαφές από πού προέρχονται και ποιους σκοπούς έχουν. Είτε πρόκειται για άγνοια, είτε για κακοβουλία, είπε ο κ. Βγενόπουλος.

Δεν είναι ανάγκη μια επιχειρηματική δραστηριότητα να είναι αρεστή στους πολιτικούς, ούτε χρειάζονται προσωπικές σχέσεις με κάποιους πολιτικούς για να μπορέσει ένας επιχειρηματίας να κάνει τη δουλειά του, επεσήμανε ο κ. Βγενόπουλος.

«Δεν έχουμε σκοπό να προσφύγουμε. Δεν θεωρούμε ότι πρέπει να στραφούμε κατά του ελληνικού δημοσίου και να βλάψουμε και εμείς την εικόνα της χώρας μας. Αυτή η τροπολογία κάνει κακό στην Ελλάδα και θα πρέπει να αποσυρθεί», τόνισε.

«Εμάς δεν μας δημιουργεί πρόβλημα η τροπολογία, σημείωσε, θα πάρουμε το 20% και θα ορίσουμε ουσιαστική μεν, μειοψηφική δε, συμμετοχή στο ΔΣ».

«Είμαστε έτοιμοι, αν ο υπουργός υπαναχωρήσει, να υπογράψουμε μαζί του μια σύμβαση μεταξύ μετόχων, η οποία θα δίνει στο δημόσιο τις εξασφαλίσεις που θεωρεί ότι παίρνει μέσω της τροπολογία», ανέφερε.

Παραθέτουμε αυτούσια σχετική ανακοίνωση της MIG

Η MIG, ο μεγαλύτερος ελληνικός επιχειρηματικός Όμιλος, πραγματοποίησε μεταξύ άλλων και μία σημαντική επένδυση στον ΟΤΕ, επειδή πιστεύει ότι, εφόσον ο ΟΤΕ διοικηθεί με τις αρχές τις διαφάνειας, της εταιρικής διακυβέρνησης και της επάρκειας, πρόκειται να δημιουργηθούν σημαντικές υπεραξίες προς όφελος των μετόχων του, των εργαζομένων και του Ελληνικού Δημοσίου.

Σε όλες μας τις επίσημες ανακοινώσεις (27/09/2007, 23/11/2007 και 5/12/2007) επαναλάβαμε με συνέπεια τις γνωστές μας θέσεις που ισχύουν φυσικά και σήμερα:

Δεν αμφισβητούμε τα κυριαρχικά δικαιώματα του Δημοσίου στον ΟΤΕ και ζητάμε μειοψηφική συμμετοχή στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΤΕ, ώστε να συμβάλλουμε σε μία καλύτερη πορεία της εταιρείας.

Όμως, για λόγους που τους γνωρίζει ο ίδιος, ο κ. Βουρλούμης με τις αντιδράσεις του και τις δηλώσεις του τύπου «ο ΟΤΕ βρίσκεται υπό πολιορκία» κατόρθωσε να δημιουργήσει την εικόνα της δήθεν «επιθετικής εξαγοράς» και να επηρεάσει αποφασιστικά τις σημερινές εξελίξεις που είναι δυσάρεστες και για τον ΟΤΕ και για την ελληνική οικονομία.

Ο κ. υπουργός Οικονομίας είχε και έχει τη δυνατότητα να εξασφαλίσει όλα αυτά που περιλαμβάνονται στην επίμαχη τροπολογία με συμφωνία μετόχων, αν παράλληλα αναγνώριζε και τα δικαιώματα μας σαν το δεύτερο μεγαλύτερο μέτοχο του ΟΤΕ. Η αναγνώριση αυτή θα σήμαινε διαφάνεια και έλεγχο της διοίκησης και όχι συνδιοίκηση του ΟΤΕ, την οποία ουδέποτε διεκδικήσαμε.

Η επιλογή του κ. υπουργού να κατοχυρώσει τα κυριαρχικά δικαιώματα του Δημοσίου στον ΟΤΕ που δεν αμφισβητήθηκαν ποτέ, δηλαδή άνευ λόγου, προωθώντας ειδική νομοθεσία, είναι μία πολιτική απόφαση που δεν είναι δική μας αρμοδιότητα να σχολιάσουμε και φυσικά τη σεβόμαστε.

Τα αποτελέσματα όμως αυτής της επιλογής φαίνεται κατ΄ αρχήν να είναι τα εξής:

Το Ελληνικό Κοινοβούλιο καλείται να ψηφίσει μια νομοθετική διάταξη που θα ακυρωθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ενεργώντας κατά παράβαση της αρχής του Κράτους Δικαίου και πλήττοντας το διεθνές κύρος της χώρας μας.

Εφόσον η τροπολογία ψηφισθεί, είναι πιθανόν να αποκτήσουν δικαίωμα αποζημίωσης όλοι οι μέτοχοι του ΟΤΕ, αλλά και των άλλων κρατικών επιχειρήσεων που έχουν αγοράσει μετοχές κάτω από διαφορετικές προϋποθέσεις.

Θα δημιουργηθεί καθεστώς ανασφάλειας και αβεβαιότητας για τις επενδύσεις και δη για τις ξένες επενδύσεις στη χώρα μας που θα βρίσκονται σε καθεστώς ομηρίας, αφού εάν ο επενδυτής δεν είναι αρεστός για τον οποιονδήποτε λόγο στον οποιοδήποτε αρμόδιο υπουργό η επένδυσή του κινδυνεύει από νέα νομοθετική ρύθμιση, που αλλάζοντας τις προϋποθέσεις του επιχειρείν μπορεί να του δημιουργήσει τεράστιες ζημιές.

Ως προς την MIG, οι επιδιώξεις μας από την επένδυσή μας στον ΟΤΕ δεν επηρεάζονται επί της ουσίας. Έχουμε αναγγείλει επισήμως (29/11/2007) ότι ο στόχος μας ήταν η απόκτηση του 20% του ΟΤΕ ώστε να ενοποιούμε τα οικονομικά του αποτελέσματα στον ισολογισμό της εταιρείας μας και αυτό θα συμβεί. Μας απαγορεύεται πλέον να αποκτήσουμε μεγαλύτερο ποσοστό, κάτι που δεν ήταν στις προθέσεις μας ούτως ή άλλως.

Η βασική μας διεκδίκηση συμμετοχής στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΤΕ και ο έλεγχος λειτουργίας της εταιρείας με διαφάνεια, εταιρική διακυβέρνηση και επάρκεια υποστηρίζονται από άλλους νόμους του κράτους που, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν έχουν καταργηθεί.

Αναμένουμε ότι ο κ. υπουργός Οικονομίας τώρα που έχει εξασφαλίσει με τον τρόπο που επέλεξε τα κυριαρχικά δικαιώματα του Δημοσίου στον ΟΤΕ, που ούτως ή άλλως δεν κινδύνευαν, θα μας καλέσει να συμμετάσχουμε στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΤΕ ή θα αλλάξει την κυβερνητική πολιτική περί διαφάνειας και εταιρικής διακυβέρνησης σε εισηγμένες επιχειρήσεις.

Στα πλαίσια αυτά πιστεύουμε ότι και η πολιτική στήριξη του κ. Βουρλούμη θα πρέπει να επανεξετασθεί με επιχειρηματικά κριτήρια μετά την επικείμενη Συνέλευση των Μετόχων του ΟΤΕ και αφού ο κ. υπουργός αξιολογήσει τα πεπραγμένα της.

Η MIG θα συνεχίζει να επιχειρεί με απόλυτα νόμιμο και διαφανή τρόπο και χωρίς συμβιβασμούς και ανταλλαγές προκειμένου να δημιουργεί υπεραξίες για τους μετόχους και τους εργαζόμενους της, αλλά και για το καλό της ελληνικής οικονομίας.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |