Thursday, January 15, 2015

Ελβετικός συναγερμός για δάνεια €3 δισ.

Κόκκινος συναγερμός σήμανε σήμερα για χιλιάδες δανειολήπτες που έχουν δάνεια σε ελβετικό φράγκο, μετά την αιφνίδια απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας να καταργήσει το συναλλαγματικό πλαφόν που είχε θέσει στην ισοτιμία με το ευρώ, με αποτέλεσμα η αξία του φράγκου να εκτοξευτεί σε σχέση με άλλα νομίσματα. 

Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας (SNB) εγκατέλειψε την ελάχιστη συναλλαγματική ισοτιμία των 1,20 ελβετικών φράγκων έναντι του ευρώ, ωθώντας το νόμισμα της χώρας σε μεγάλη άνοδο, που καθιστά ακόμα πιο...
δύσκολη την αποπληρωμή των δανείων που έχουν γίνει στην Κύπρο σε φράγκο. 

Η απόφαση αιφνιδίασε τις αγορές, που δεν ανέμεναν την αλλαγή. Κανένας από τους 22 αναλυτές που συμμετείχαν σε πρόσφατη δημοσκόπηση του Bloomberg δεν ανέμενε αλλαγή της νομισματικής πολιτικής της Ελβετίας το 2015, παρασυρόμενοι εν μέρει από δηλώσεις Ελβετών αξιωματούχων υπέρ της διατήρησης του πλαφόν στην ισοτιμία. 

Μετά τη σημερινή ανακοίνωση της SNB, επικράτησε πανικός στις αγορές, με το ελβετικό νόμισμα να ενισχύεται περίπου 30% σε σχέση με το ευρώ (0,805 φράγκα ανά ευρώ) και 25% συγκριτικά με το δολάριο (0,88 φράγκα ανά δολάριο). 

Αργότερα, το φράγκο υποχώρησε κοντά σε ισοτιμία με το ευρώ. 

Αν και η απόφαση συνοδεύτηκε με την μείωση των επιτοκίων, στο -0,75% από 0,5%, η μείωση δεν είναι αρκετή για να αντισταθμίσει την απότομη άνοδο του ελβετικού νομίσματος. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας, τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο στο σύνολο του συστήματος ανήλθαν τον Νοέμβριο του 2014 σε σχεδόν €3,2 δισ. έναντι €1,6 δισ. που ήταν το 2006. Τα στοιχεία δεν είναι προσαρμοσμένα για συναλλαγματικές διαφορές. 

Τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο είχαν κάνει την εμφάνισή τους στην Κύπρο το 2006 και διαφημίστηκαν έντονα τόσο το 2007 όσο και το 2008, λόγω του χαμηλού επιτοκίου του φράγκου. 

Την ίδια περίοδο (αρχές 2007) η ισοτιμία ελβετικού φράγκου σε σχέση με το ευρώ ήταν στο 1,610 και κάποιος που έπαιρνε δάνειο σε ξένο νόμισμα ωφελούνταν τόσο από το χαμηλό επιτόκιο όσο και από το αδύναμο ελβετικό φράγκο σε σχέση με ότι ισχύει σήμερα. 

Πολλές από τις μεγάλες τράπεζες ενεθάρρυναν τόσο τους ιδιώτες όσο και τους επιχειρηματικούς πελάτες τους να συνάψουν δάνεια σε ελβετικό φράγκο, χωρίς να έχουν εισοδήματα στο εν λόγω νόμισμα. 

Ως αποτέλεσμα, τα δάνεια αυτά αποτελούν ένα από τα πιο σύνθετα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στους ισολογισμούς τους οι τράπεζες. 



Source:http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=214180

No comments:

Share |