Saturday, August 30, 2014

Ελληνική Τράπεζα: Παραίτηση Κεραυνού

Την παραίτηση του από τη θέση του CEO της Ελληνικής Τράπεζας φέρεται να έχει υποβάλει ο Μάκης Κεραυνός, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει νωρίς σήμερα το απόγευμα. 

Την παραίτηση του κ. Κεραυνού επιβεβαιώνουν άτομα που βρίσκονται κοντά στη διοίκηση της Τράπεζας. 

Η Τράπεζα δεν έχει ανακοινώσει...
οτιδήποτε μέχρι στιγμής και εκπρόσωποι της δεν είναι διαθέσιμοι για σχόλιο. 

Ο κ. Κεραυνός, που βρίσκεται στο πηδάλιο της Τράπεζας από το 2005, διαφωνούσε τους τελευταίους μήνες με τις επιλογές και προσεγγίσεις των νέων μετόχων της Τράπεζας τόσο σε επίπεδο στρατηγικής, όσο και σε επίπεδο επιλογών που έγιναν στο διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας. 

Το συμβόλαιο του κ. Κεραυνού λήγει τον Αύγουστο του 2015. 

Σε αντίθεση με την Τράπεζα Κύπρου και τη Λαϊκή που αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε «κούρεμα» των καταθετών τους, η Ελληνική ανακεφαλαιοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2013 με τη συμμετοχή του hedge fund Third Point και της εταιρείας κατασκευής ηλεκτρονικών παιχνιδιών Wargaming. Οι δύο εταιρείες αποτελούν σήμερα τους βασικούς μετόχους της 
Τράπεζας. 

Με την παρουσία τους, οι δύο μέτοχοι έχουν εκτοπίσει την κυπριακή εκκλησία που έχει σήμερα μικρό ποσοστό στην Τράπεζα. 

Η διαφαινόμενη έξοδος του κ. Κεραυνού από την Ελληνική ακολουθεί τη ριζική αναδόμηση της διοίκησης του Συγκροτήματος τον Μάιο κατά την τακτική συνέλευση της Τράπεζας. 

Χθες η Ελληνική ανακοίνωσε ζημιές €96 εκ. για το πρώτο εξάμηνο του 2014 έναντι ζημιών €46 εκ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο. 

Λόγω των ζημιών, τα κύρια βασικά ίδια κεφάλαια της υποχώρησαν στο 7,7% με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί πρόνοια για μετατροπή αξιογράφων €15 εκ. σε μετοχές, ώστε η Τράπεζα να φθάσει στο εποπτικά απαιτούμενο 8%. 

Σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα, ο κ. Κεραυνός δεν ήταν παρών στη χθεσινή συνεδρία του ΔΣ. 

Η Τράπεζα, που συμμετέχει στα πανευρωπαϊκά stress tests, συζητά από τον Μάιο την ενίσχυση των κεφαλαίων τους χωρίς όμως να έχει προχωρήσει, λόγω διαφωνιών που φαίνεται να υπάρχουν μεταξύ των βασικών μετόχων για το ύψος της κεφαλαιακής ενίσχυσης που χρειάζεται. 

Τον Ιούλιο ανατέθηκε στον οίκο Rothschild η εξέταση των επιλογών κεφαλαιακής ενίσχυσης της Τράπεζας.

Source:http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=205397

No comments:

Share |