Thursday, August 21, 2014

Πρόστιμο ρεκόρ 16,5 δισ. δολαρίων στη Bank of America για την πώληση χρεογράφων υψηλού κινδύνου

Πρόστιμο πέρα των 16,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων αποδέχθηκε να καταβάλει η Bank of America για να τερματιστούν οι έρευνες των αμερικανικών Αρχών για την πώληση χρεογράφων που είχαν εξασφαλίσεις ενυπόθηκα δάνεια, υψηλού κινδύνου, στην έναρξη της οικονομικής κρίσης, μια συμφωνία με τις αμερικανικές Αρχές που αναμένεται να ανακοινωθεί το νωρίτερο την Πέμπτη, όπως δήλωσε άτομο που γνωρίζει το θέμα...
 

Η τράπεζα έχει καταλήξει στις τελικές λεπτομέρειες της συμφωνίας-ρεκόρ με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και αναμένεται να πληρώσει περίπου 9 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα το παραχωρήσει ως οικονομική βοήθεια στους ιδιοκτήτες των κατοικιών που σύναψαν τα δάνεια. 

Το ποσό των 16,5 δισ. δολαρίων αποτελεί το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί κατά τραπεζών για σειρά παραπτωμάτων, που περιλαμβάνουν παραβιάσεις αμερικανικών νόμων και ανάρμοστης εμπορίας χρεογράφων που είχαν εξασφαλίσεις στεγαστικά δάνεια. 

Η συμφωνία επί της αρχής επιτεύχθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία του Διευθύνοντος Συμβούλου της τράπεζας, Brian Moynihan και του Γενικού Εισαγγελέα των ΗΠΑ Eric Holder. 

Οι διαπραγματεύσεις ήταν αποτέλεσμα ερευνών που διεξάγονταν για χρεόγραφα που πώλησε η Merrill Lynch, την οποία η Bank of America συμφώνησε να εξαγοράσει το 2008, στο αποκορύφωμα της οικονομικής κρίσης, δήλωσαν άτομα που γνωρίζουν το θέμα. 

Οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες δημιούργησαν και πώλησαν ομόλογα που συνδέονταν με ενυπόθηκα δάνεια υψηλού ρίσκου, τα οποία κυκλοφορούσαν στην αγορά ως χαμηλού κινδύνου για τους επενδυτές, πριν από την κατάρρευση της αγοράς κατοικίας στις ΗΠΑ. 

Οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και της Bank of America αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες. 

Source:http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=204741

No comments:

Share |