Wednesday, June 18, 2014

Κύπρος: Ξεπέρασε τις προσδοκίες η έκδοση χρέους - €750 εκ. με απόδοση 4,75%

Η Κύπρος επέστρεψε μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια στην πρωτογενή αγορά ομολόγων, εκδίδοντας πενταετή ομόλογα με αποδόσεις που ξεπέρασαν τις αρχικές προσδοκίες. 

Οι λεπτομέρειες της έκδοσης αναμένεται να γίνουν γνωστές αργότερα το απόγευμα σε δημοσιογραφική διάσκεψη. ..


Σύμφωνα με συγκλίνουσες ενδείξεις, η έκδοση υπερκαλύφθηκε καθώς το ενδιαφέρον για δανεισμό της Κύπρου πλησίασε τα €2 δισ. έναντι €0,5 δισ. που ήταν η αρχική εκτίμηση. 

Η Κύπρος εκτιμάται ότι άντλησε τελικώς €750 εκ. με απόδοση 4,75% - ελαφρώς πιο κάτω από την επίσημη καθοδήγηση που δόθηκε με το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών. 

Είναι η πρώτη φορά που η Κύπρος εξέδωσε χρέος στις διεθνείς αγορές μετά τον Οκτώβριο του 2010, όταν είχε εκδώσει πενταετές ομόλογο €1 δις με απόδοση 3,84%. Το δεκαετές ομόλογο που εξέδωσε τον Ιανουάριο του 2010 είχε απόδοση 4,72%. 

Το 2011 η χώρα αποκλείστηκε από τις αγορές, καθώς οι αποδόσεις του δεκαετούς ομολόγου στη δευτερογενή αγορά είχαν ξεπεράσει το 6-7%. 

Το 2012 και τον Μάρτιο του 2013, στο μέσο της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, ξεπέρασαν το 15%. 

Ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης έχει καλέσει στις 18:15 συνέντευξη Τύπου για να ανακοινώσει τα αποτελέσματα της έκδοσης. 

Το πρακτορείο Reuters έκανε σήμερα λόγο για ταχύτερη επιστροφή της Κύπρου στις αγορές από οποιαδήποτε χώρα της ευρωζώνης που δέχθηκε βοήθεια από την ΕΕ. 

Η επιστροφή της Κύπρου οφείλεται εν μέρει στο ιδιαίτερα θετικό εξωγενές κλίμα για ομόλογα χωρών της περιφέρειας αλλά και στην επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος αναπροσαρμογής. 

Σε παρόμοιες κινήσεις έχουν προβεί και άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και Ισπανία, τα ομόλογα των οποίων έχουν αποδόσεις τουλάχιστον 200 μονάδες βάσεις λιγότερες από ότι της Κύπρου. 

Η Ελλάδα δανείστηκε πριν λίγο καιρό με απόδοση 4,90% και εκτιμάται ότι θα προσφύγει εκ νέου στις αγορές τον Αύγουστο. 

Η Κύπρος προσφέρει υψηλότερες αποδόσεις από ότι οποιοδήποτε άλλο κράτος της ευρωζώνης, ελπίζοντας ότι οι πεινασμένοι για αποδόσεις επενδυτές θα επιστρέψουν σε μια χώρα που επιβλήθηκε bail-in των καταθετών και περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων. 

«Δεν είναι εγχώρια έκδοση, είναι ένα ευρωπαϊκό ζήτημα. Οι άνθρωποι ψάχνουν για την απόδοση», αναφέρει ο ιδρυτής της γερμανικής IFK Martin Wilhelm. 

Η κυπριακή κυβέρνηση άνοιξε βιβλίο προσφορών για την νέα έκδοση 5ετούς ομολόγου την Τετάρτη με το επιτόκιο να ανέρχεται κοντά στο 4,90%. 

Το επιτόκιο είναι χαμηλότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις που το ανέβαζαν στο 5%. 

Η κυβέρνηση είχε θέσει ως στόχο να αντλήσει πέραν του €0,5 δισ. για αποπληρωμή εγχώριου χρέους στις τράπεζες. 

Η έκδοση χρέους με απόδοση 4,75% ακολουθεί το δανεισμό €100 εκ. με επιτόκιο 6,5% πριν λίγες μόλις βδομάδες, με ιδιωτική τοποθέτηση.

Source:http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=200640

No comments:

Share |