Thursday, March 27, 2014

Ποινική ευθύνη η μη καταβολή φόρων για διευθυντές

Ποινικό αδίκημα θα θεωρείται η μη καταβολή των παρακρατηθέντων φόρων και θα αποδίδεται ποινική ευθύνη σε διευθυντές εταιρείας για δόλια υποβολή φορολογικών στοιχείων και για τη μη καταβολή των οφειλομένων φόρων, σύμφωνα με νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση στη βουλή με το οποίο...
τροποποιείται ο νόμος βεβαιώσεως και εισπράξεως φόρων. 

Μεταξύ άλλων προβλέπονται πρόστιμο μέχρι €5 χιλ. όταν πρόκειται για εταιρεία ενώ στις περιπτώσεις φυσικών προσώπων δηλαδή διευθυντών ή μελών των διοικητικών συμβουλίων των νομικών προσώπων προβλέπεται ποινή φυλάκισης μέχρι 2 χρόνων ή €5 χιλ. πρόστιμο ή και τις δύο ποινές μαζί. 

Με το νομοσχέδιο, υλοποιείται το μέτρο 3,7 που περιλαμβάνεται στο μνημόνιο το οποίο προνοεί εναρμόνιση της νομοθεσίας μεταξύ των διαφόρων φορολογιών έτσι ώστε η μη πληρωμή φόρων ανεξαρτήτως του είδους του φόρου να θεωρείται ποινικό αδίκημα. 

Επίσης προβλέπει την απόδοση προσωπικής ευθύνης στους αρμόδιους διευθυντές εταιρείας για την μη καταβολή των φόρων και τη δόλια υποβολή φορολογικών στοιχείων αναφορικά με την εταιρεία. 

Με το υφιστάμενο νόμο η ψευδή δήλωση φορολογικών στοιχείων δεν προνοεί απόδοση ευθύνης στους διευθυντές όταν το πρόσωπο που προβαίνει σε ψευδή δήλωση είναι εταιρεία. 

Η κείμενη νομοθεσία ορίζει ότι για να υφίσταται ποινικό αδίκημα πρέπει να αποδειχθεί η δόλια παράλειψη ή καθυστέρηση καταβολής του ποσού του φόρου, ενώ στην περίπτωση που η μη καταβολή φόρου αφορά εταιρεία, τότε επιπρόσθετα πρέπει να αποδειχθεί ότι οι διευθυντές αυτής ενήργησαν δόλια ως προς τη μη καταβολή του φόρου για να είναι ένοχοι ποινικού αδικήματος. 

Με την τροποποίηση του νόμου η μη καταβολή παρακρατηθέντων φόρων να θεωρείται ποινικό αδίκημα, χωρίς την απόδειξη δόλου, τόσο για την εταιρεία, όσο και για τους διευθυντές ενώ για τη μη καταβολή οποιοδήποτε άλλου ποσού φόρου, να παραμείνουν οι υφιστάμενες νομικές ρυθμίσεις, δηλαδή να είναι ποινικό αδίκημα για όποιο πρόσωπο, περιλαμβανομένων και διευθυντών εταιρείας, αποδεικνύεται ότι ενήργησε δόλια. 

Ταυτόχρονα αποδίδεται ευθύνη στους διευθυντές για τη μη καταβολή φόρων εταιρείας. 

Επίσης η ευθύνη στους διευθυντές για το αδίκημα της ψευδής δήλωσης φορολογικών στοιχείων εταιρείας, θα αποδίδεται εφόσον αποδεικνύεται ότι οι διευθυντές συναίνεσαν ή συνέπραξαν στην τέλεση του αδικήματος. 

Με την τροποποίηση του νόμου συμφώνησε η τρόικα.


Source:http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=194949

No comments:

Share |