Thursday, March 27, 2014

Κύπρος: Νέα βελτίωση οικονομικού κλίματος

Βελτίωση για εντέκατο συνεχή μήνα παρουσίασε το Μάρτιο το οικονομικό κλίμα στην Κύπρο, σύμφωνα με νέα στοιχεία του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του πανεπιστημίου Κύπρου πλησιάζοντας τα επίπεδα που καταγράφονταν στο πρώτο εξάμηνο του 2011. 


Σύμφωνα με τα στοιχεία, το οικονομικό κλίμα... βελτιώθηκε κατά 1,3 μονάδες το Μάρτιο του 2014 με το Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) να φθάνει τις 93,5 μονάδες από 92,2 μονάδες το Φεβρουάριο...
 

Η αύξηση το Μάρτιο οφείλεται σε καλυτέρευση του κλίματος στις υπηρεσίες και σε μικρότερο βαθμό στις κατασκευές. Προέκυψε παρά την επιδείνωση των προσδοκιών στον τομέα λιανικού εμπορίου και τη σταθεροποίηση του κλίματος μεταξύ των καταναλωτών. 

Η βελτίωση του κλίματος στις υπηρεσίες προκύπτει από τις θετικότερες αξιολογήσεις για την οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων και της ζήτησής τους το τελευταίο τρίμηνο. 

Συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα, λιγότερες επιχειρήσεις αξιολόγησαν αρνητικά την οικονομική κατάσταση και τη ζήτηση της επιχείρησής τους το τελευταίο τρίμηνο. Αντίθετα, το Μάρτιο περισσότερες επιχειρήσεις δήλωσαν ότι μείωσαν τον αριθμό των εργαζομένων τους το τελευταίο τρίμηνο και παράλληλα λιγότερες αναμένουν αύξηση της ζήτησης κατά τους επόμενους τρεις μήνες. Οι προσδοκίες των επιχειρήσεων αναφορικά με την απασχόληση το επόμενο τρίμηνο παρέμειναν στα αρνητικά επίπεδα του Φεβρουαρίου, χωρίς να διαφαίνονται τάσεις αύξησης του προσωπικού. Λιγότερες επιχειρήσεις το Μάρτιο συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα φαίνεται να προτίθενται να μειώσουν τις τιμές πώλησης τους επόμενους μήνες. 

Το λιγότερο αρνητικό επιχειρηματικό κλίμα στις κατασκευές σχετίζεται κυρίως με τις λιγότερο απαισιόδοξες αξιολογήσεις για τα υπό εξέλιξη έργα. Σε σχέση με το Φεβρουάριο, οι αξιολογήσεις για την οικοδομική δραστηριότητα των επιχειρήσεων το τελευταίο τρίμηνο καθώς και για τα υπό εξέλιξη έργα (current overall order books) καταγράφηκαν λιγότερο αρνητικές. Λιγότερες επιχειρήσεις απ’ ό,τι τον περασμένο μήνα προγραμματίζουν μείωση στο προσωπικό, ενώ περισσότερες επιχειρήσεις προτίθενται να μειώσουν τις τιμές πώλησης τους μέσα στο επόμενο τρίμηνο. 

Η επιδείνωση του κλίματος στο λιανικό εμπόριο οφείλεται σε μειωμένες πωλήσεις τους τελευταίους τρεις μήνες αλλά και σε δυσμενέστερες εκτιμήσεις για τις πωλήσεις κατά το επόμενο τρίμηνο. Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, περισσότερες επιχειρήσεις παρατήρησαν μειώσεις στις πωλήσεις τους τελευταίους τρεις μήνες, ενώ περισσότερες δήλωσαν ότι τα τρέχοντα αποθέματά τους είναι πάνω από το κανονικό για την εποχή. Το Μάρτιο περισσότερες επιχειρήσεις δήλωσαν ότι αναμένουν μείωση των πωλήσεων και των παραγγελιών σε προμηθευτές μέσα στους επόμενους τρεις μήνες. Σε σχέση με το Φεβρουάριο, περισσότερες επιχειρήσεις προτίθενται να μειώσουν την απασχόλησή τους το επόμενο τρίμηνο, ενώ λιγότερες σχεδιάζουν να προβούν σε μειώσεις τιμών κατά τους επόμενους τρεις μήνες. 

Οι δείκτες οικονομικού κλίματος της μεταποίησης και των καταναλωτών αν και παρέμειναν στα ίδια αρνητικά επίπεδα με τον προηγούμενο μήνα, καταγράφουν τις λιγότερο αρνητικές τιμές των τελευταίων 12 μηνών. 

Source:http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=194830

No comments:

Share |