Friday, March 14, 2014

Σταθεροποίηση ρευστότητας στο σύστημα

Την σταθεροποίηση της εξάρτησης του συστήματος από επίσημη ρευστοτική στήριξη δείχνει ο νέος ισολογισμός της Κεντρικής Τράπεζας, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. 

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η ρευστοτική...
στήριξη της BOCY παρέμεινε το δεύτερο μήνα του 2014 στα €11,2 δισ. όση ήταν και τον Ιανουάριο. 

Η σταθεροποίηση της ρευστότητας που λαμβάνει η Τρ. Κύπρου από την ΚΤ και την ΕΚΤ προκύπτει παρά την άρση των περιορισμών στη διακίνηση χρημάτων και παρά τη μερική αποδέσμευση γραμματίων που είχαν «κλειδωθεί» στην Τράπεζα μετά το bail-in Μαρτίου. Τα χρήματα αποδεσμεύθηκαν στο τέλος Ιανουαρίου. 

Πρόκειται για τον τρίτο συνεχόμενο μήνα που η ρευστοτική στήριξη δεν παρουσιάζει μεταβολή, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις για σταδιακή ομαλοποίηση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών. 

Η Τράπεζα Κύπρου έχει περίπου το 40% της εγχώριας δανειστικής αγοράς και το 28% της καταθετικής. Καλύπτει τη διαφορά μεταξύ δανείων και καταθέσεων με έκτακτη ρευστότητα από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ELA) και, εν μέρει, με πράξεις νομισματικής πολιτικής που διενεργεί με την ΕΚΤ. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το Φεβρουάριο η έκτακτη ρευστότητα παρέμεινε στα €9,6 δισ. όσο ήταν και τον προηγούμενο μήνα. 

Η ρευστότητα μέσω πράξεων νομισματικής πολιτικής παρέμεινε επίσης στο €1,60 δισ. 

Παρά τη σταθεροποίηση της κατάστασης ρευστότητας, ο ρυθμός μείωσης της εξάρτησης από «επίσημη» ρευστότητα είναι σχετικά χαμηλός. 

Με βάση το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Τράπεζας, υπάρχουν προσδοκίες ότι θα μειωθεί από €11 δισ. σε €3 δισ. μέχρι το 2017. 

Ο δανεισμός με έκτακτη ρευστότητα γίνεται με επιτόκια 1,75% ενώ ο συμβατικός δανεισμός μέσω πράξεως νομισματικής πολιτικής κοστίζει 0,25%. 

Το κυπριακό τραπεζικό σύστημα άρχισε να λαμβάνει έκτακτη ρευστότητα το Σεπτέμβριο του 2011 που διοχετεύτηκε κυρίως στη Λαϊκή. 

Τον Μάρτιο του 2013 η έκτακτη ρευστότητα της Λαϊκής μεταφέρθηκε στην Τράπεζα Κύπρου μαζί με τα στοιχεία ενεργητικού που είχε λάβει η ΚΤ ως εξασφάλιση για την παραχώρηση ρευστότητας. 

Source:http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=194155

No comments:

Share |