Tuesday, February 11, 2014

Τρόικα: Ξεπερνά τις προσδοκίες το πρόγραμμα

Το δημοσιονομικό και μακροοικονομικό σκέλος του προγράμματος της Κύπρου έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες της τρόικας, που τονίζει όμως ότι οι προκλήσεις και οι κίνδυνοι παραμένουν. 

Σε ανακοίνωση της με αφορμή την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος, η τρόικα προαναγγέλλει χαλαρώσεις στους περιορισμούς διακίνησης χρημάτων και ζητά επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων. 

Θεωρεί τη ψήφιση του νόμου για τις ιδιωτικοποιήσεις ως σημαντικό βήμα για να ξεκινήσει η διαδικασία...
 

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το πρόγραμμα της Κύπρου παραμένει σε καλό δρόμο (on track), με τα μακρο-δημοσιονομικά αποτελέσματα να είναι καλύτερα από τα αναμενόμενα. 

Σημειώνεται ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2013 έχουν επιτευχθεί με σημαντικό περιθώριο, λόγω της συνέχισης της συνετής εκτέλεσης του προϋπολογισμού αλλά και της ηπιότερης ύφεσης από ό,τι αναμενόταν. 

Το ΑΕΠ για το 2013 αναμένεται να συρρικνωθεί κατά περίπου 6% σε πραγματικούς όρους. Η συρρίκνωση αν και σημαντική είναι σχεδόν δύο ποσοστιαίες μονάδες μικρότερη από ό,τι προβλεπόταν κατά την τελευταία αναθεώρηση. Η ιδιωτική κατανάλωση μειώθηκε λιγότερο από ό,τι αναμενόταν, ενώ ο τουρισμός και οι επαγγελματικές υπηρεσίες έχουν αποδειχθεί ανθεκτικοί τομείς. Ο χρηματοπιστωτικός τομέας δείχνει επίσης σημάδια σταθεροποίησης. 

Τονίζεται ότι η οικονομία προσαρμόζεται με ευελιξία, καθώς οι τιμές και οι μισθοί μειώνονται, βοηθώντας στη μείωση του συνόλου των επιπτώσεων της ύφεσης στην απασχόληση. Παρόλα αυτά, η ανεργία παραμένει πολύ ψηλή. 

Προκλήσεις 

Παρά τη θετική αξιολόγηση, σημειώνεται ότι οι προοπτικές εμπεριέχουν προκλήσεις. 

Το ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 4,8% με την εγχώρια ζήτηση να επηρεάζεται από την ανάγκη για την προσαρμογή του χρέους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα από τα σημερινά ψηλά επίπεδα. 

Η επιστροφή σε θετική αλλά μέτρια ανάπτυξη 1% αναμένεται το 2015, με επικεφαλής τον τομέα μη χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Υπογραμμίζεται ότι οι κίνδυνοι για τις προοπτικές είναι σημαντικοί. 

Στο χρηματοπιστωτικό τομέα, η πρώτη πρόκληση είναι ο χειρισμός του ψηλού επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων. 

Με τις δύο μεγαλύτερες τράπεζες να έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί και το συνεργατικό πιστωτικό τομέα να αναμένεται να ανακεφαλαιοποιηθεί σύντομα, οι αρχές πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι τράπεζες και τα ΣΠΙ εφαρμόζουν αποτελεσματικά τα σχέδια αναδιάρθρωσής τους. Αυτό απαιτεί τη δημιουργία κατάλληλων πλαισίων διαχείρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών και την προσεκτική παρακολούθηση της προόδου για τη μείωση των δανείων σε καθυστέρηση. 

Για τα ΣΠΙ σημειώνεται ότι είναι επίσης σημαντικό να ολοκληρωθούν οι προγραμματισμένες συγχωνεύσεις και η ενίσχυση της διακυβέρνησης. 

Επισημαίνεται ότι είναι απαραίτητο ένα κατάλληλο πλαίσιο αναδιάρθρωσης του χρέους για να διευκολυνθεί η εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών και η μείωση του χρέους του ιδιωτικού τομέα που είναι απαραίτητα για την αποκατάσταση της πίστης και της αειφόρου ανάπτυξης. 

Στο πλαίσιο αυτό, οι αρχές πρέπει να μεταρρυθμίσουν τη νομοθεσία περί αφερεγγυότητας για να προσφέρουν ισορροπημένα κίνητρα που μπορεί να αποτρέψουν τις στρατηγικές πτωχεύσεις, παρέχοντας παράλληλα λύσεις για την εθελοντική αναδιάρθρωση του χρέους για τους βιώσιμους οφειλέτες. 

Μια δεύτερη πρόκληση είναι η ανάγκη για την εξομάλυνση της ροής των πληρωμών στην οικονομία με παράλληλη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Με τα βασικά ορόσημα στον οδικό χάρτη των αρχών να έχουν ολοκληρωθεί, η δεύτερη φάση της σταδιακής χαλάρωσης των περιορισμών αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα. Τέλος, πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για ενίσχυση της εφαρμογής της εποπτείας του τραπεζικού τομέα, καθώς και του πλαισίου της καταπολέμησης του ξεπλύματος χρήματος. 

Σημειώνεται ότι με βάση την ισχυρή δημοσιονομική επίδοση μέχρι σήμερα, οι αρχές θα πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τον προϋπολογισμό με σύνεση. 

Όπως συμφωνήθηκε κατά την έναρξη του προγράμματος, μια πρόσθετη προσαρμογή θα είναι απαραίτητη κατά τα τελευταία έτη για την επίτευξη του μακροπρόθεσμου στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος 4% του ΑΕΠ που είναι απαραίτητη για να τεθεί το δημόσιο χρέος σε σταθερά πτωτική πορεία. 

Επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων 

Οι πιστωτές τονίζουν ότι η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων πρέπει να επιταχυνθεί. Μία βασική προτεραιότητα είναι η μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας . «Αυτό θα εδραιώσει τις υπάρχουσες κοινωνικές παροχές και θα εισαχθεί ένα εγγυημένο σύστημα ελάχιστου εισοδήματος , έτσι ώστε να παρέχει επαρκή κοινωνική προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών κατά τη διάρκεια της τρέχουσας ύφεσης», αναφέρεται. 

Για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της φορολογικής διοίκησης , οι αρχές πρέπει να λάβουν μέτρα για την προώθηση της συγχώνευσης των δύο κυρίων φορέων της είσπραξης των φόρων . Επιπλέον, οι προσπάθειες πρέπει να ενταθούν για την προστασία των συλλογών των εσόδων σε σύντομο χρονικό διάστημα, κυρίως μέσω της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. 

Επίσης, η διαχείριση των δημόσιων οικονομικών θα πρέπει να ενισχυθεί με την υιοθέτηση χωρίς καθυστέρηση και την εφαρμογή της δημοσιονομικής ευθύνης και του νόμου για τα συστήματα προϋπολογισμού. Τέλος , η ιδιωτικοποίηση των κρατικών επιχειρήσεων είναι απαραίτητη για να αυξηθεί η οικονομική αποτελεσματικότητα, η προσέλκυση επενδύσεων και ως μέσο για τη μείωση του δημόσιου χρέους. Προστίθεται ότι η ψήφιση του νόμου - πλαισίου για τις ιδιωτικοποιήσεις είναι ένα βασικό βήμα για να ξεκινήσει η διαδικασία. 

Τονίζεται ότι ενώ το πρόγραμμα παραμένει σε καλό δρόμο, η Κύπρος εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικούς κινδύνους. Η συνεχιζόμενη πλήρης και έγκαιρη εφαρμογή της πολιτικής παραμένει ουσιώδης για την επιτυχία του προγράμματος. 

Το συμπέρασμα της επανεξέτασης υπόκειται στη διαδικασία έγκρισης τόσο της ΕΕ όσο και του ΔΝΤ και αναμένεται να εξεταστεί από το Eurogroup, το ΔΣ του ESM και της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΔΝΤ αρχές Απριλίου. Η έγκριση θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση €150 εκ. από τον ΕΜΣ και περίπου € 86 εκ. από το ΔΝΤ. 

Source:http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=191922

No comments:

Share |