Friday, February 21, 2014

Κάτω από το 7% τα κυπριακά ομόλογα

Κάτω από το 7% υποχωρούν οι αποδόσεις των κυπριακών ομολόγων μετά τη θετική τρίτη αξιολόγηση του κυπριακού προγράμματος και τα εγκωμιαστικά σχόλια των ευρωπαίων αξιωματούχων για την πορεία υλοποίησης του μνημονίου. 

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, η απόδοση του δεκαετούς κυπριακού ομολόγου με λήξη το 2020, υποχώρησε την Πέμπτη στο...
6,85%. 

Είναι το χαμηλότερο σημείο από τις 15 Ιουνίου 2011 όταν οι αποδόσεις ξεπέρασαν το 7% με αποτέλεσμα η Κύπρος να αποκλειστεί από τις διεθνείς αγορές. 

Αναλυτές εκτιμούν ότι καθοριστικός παράγοντας για τη μετέπειτα πορεία των ομολόγων θα είναι η ψήφιση του νόμου για τις ιδιωτικοποιήσεις. 

«Η υποχώρηση του κυπριακού δεκαετούς ομολόγου κάτω από το 7% είναι αποτέλεσμα της θετικής αξιολόγησης από την τρόικα για την πορεία του μνημονίου και της δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων για την αξιοσημείωτη πρόοδο του κυπριακού προγράμματος», υποστηρίζει ο διευθυντής διαχείρισης κεφαλαίων της Laiki Financial Services, Αιμίλιος Τανούσης. 

Τονίζει ότι αυτό βοηθά «στην επανάκτηση της εμπιστοσύνης προς τα κυπριακά χρεόγραφα από διεθνή επενδυτικά κεφάλαια». 

Η συζήτηση στη βουλή και η ψήφιση του νόμου για τις ιδιωτικοποιήσεις, πρόσθεσε, αποτελεί τον κύριο παράγοντα που θα καθορίσει την πορεία του δεκαετούς ομολόγου. 

Πέραν του κυπριακού, μειώσεις σημειώνονται και στις αποδόσεις των ομολόγων άλλων χωρών της περιφέρειας λόγω της σταδιακής επανάκτησης της εμπιστοσύνης των επενδυτών και την επιστροφή στις αγορές. 

Το επικαιροποιημένο μνημόνιο σημειώνει τη σημαντική βελτίωση των δημοσιονομικών επιδόσεων της Κύπρου, που έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες των πιστωτών. Η εκτίμηση για το πρωτογενές έλλειμμα του 2014 έχει αναθεωρηθεί προς τα κάτω κατά €200 εκ. 

Θετικά είναι τα σχόλια και για το χρηματοπιστωτικό σύστημα που βρίσκεται σε φάση ομαλοποίησης, με σταθεροποίηση της καταθετικής βάσης. 

Ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε χθες ότι οι επιδόσεις της Κύπρου αποτελούν θετική έκπληξη. 

H απόδοση του 10ετούς ισπανικού ομολόγου υποχώρησε χθες στο 3,37% έναντι 5,051% που ήταν τέλος Μαρτίου – στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας 4ετίας. 

Μείωση παρουσιάζεται και στην απόδοση του δεκαετούς ομολόγου της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας. 

Το δεκαετές ομόλογο της Ελλάδας υποχώρησε χθες στο 7,4%, της Ιταλίας στο 3,5% και της Ιρλανδίας στο 2,9%. Υποχώρηση καταγράφεται και στο δεκαετές ομόλογο της Πορτογαλίας πέφτοντας στο 4,7%. 

Source:http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=192717

No comments:

Share |