Thursday, January 9, 2014

Ρεκόρ για κυπριακά ομόλογα

Στο χαμηλότερο επίπεδο από το καλοκαίρι του 2011 έχουν υποχωρήσει οι αποδόσεις των κυπριακών ομολόγων, σηματοδοτώντας τη βελτίωση των προσδοκιών που προκάλεσε η επιτυχής έξοδος της Ιρλανδίας στις αγορές αλλά και τη θετική πορεία του κυπριακού προγράμματος. 

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, η απόδοση του δεκαετούς κυπριακού ομολόγου με λήξη το 2020, υποχώρησε την Τρίτη σε...
επίπεδα κάτω του 8%. 

Οι αποδόσεις είχαν εκτιναχθεί στο 15,5% τον Αύγουστο του 2012 και υποχώρησαν στις αρχές Μαρτίου 2013 στο 8,5%. Εκτινάχθηκαν πάλιν κοντά στο 15% μετά τις αποφάσεις Μαρτίου και τον Ιούλιο, εν μέσω της πρώτης αξιολόγησης. 

Τα θετικά μηνύματα από τις αξιολογήσεις του κυπριακού προγράμματος φαίνεται να συμβάλλουν στη μείωση των αποδόσεων, που παραμένουν όμως οι ψηλότερες στην ευρωζώνη μαζί με αυτές της Ελλάδας. 

«Η μείωση του κυπριακού δεκαετούς ομολόγου δείχνει ότι οι ξένοι επενδυτές αρχίζουν να βλέπουν προοπτικές για την οικονομία της Κύπρου αναμένοντας χαμηλότερη ύφεση για φέτος και καλύτερες προοπτικές από το 2015 και μετά», υποστηρίζει ο Αιμίλιος Τανούσης της Laiki Financial Services. 

H απόδοση του 10ετούς ισπανικού ομολόγου υποχώρησε χθες στο 3,712% έναντι 5,051% που ήταν τέλος Μαρτίου – στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας 4ετίας. 

Μείωση παρουσιάζεται και στην απόδοση του δεκαετούς ομολόγου της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας. 

Στη μείωση των αποδόσεων συνέβαλε καταλυτικά και η πρώτη έκδοση μακροπρόθεσμου χρέους της Ιρλανδίας, που επέστρεψε στις αγορές για πρώτη φορά μετά το τέλος του προγράμματος αναπροσαρμογής. Η απόδοση του ιρλανδικού 10ετούς ομολόγου ήταν 3,26%, η χαμηλότερη των τελευταίων ετών. 

Οι προσφορές που υποβλήθηκαν για το 10ετές ιρλανδικό χρέος άγγιξαν τα €14 δισ., σε σχέση με €3,75 δισ. που ήταν η έκδοση. 

«Η πανηγυρική επιστροφή της Ιρλανδίας στις αγορές δείχνει ότι σιγά σιγά επιστρέφει η εμπιστοσύνη των επενδυτών στις χώρες που έχουν επιτύχει πρόοδο όσον αφορά τα προγράμματα οικονομικής προσαρμογής», αναφέρει ο κ. Τανούσης. 

«Η Ιρλανδία πλέον δεν θα έχει την ανάγκη των δανειστών», ανέφερε ο κ. Τανούσης, προσθέτοντας ότι για τις άλλες χώρες της περιφέρειας «είναι καλό σημάδι ότι εάν κινηθούν μέσα στους στόχους του μνημονίου υπάρχουν αυξημένες προοπτικές να επιστρέψουν στις αγορές μετά το τέλος του προγράμματος». 

Η επιτυχής έξοδος της Ιρλανδίας έχει ενθαρρύνει την έξοδο και άλλων χωρών στις αγορές. Η Πορτογαλία αναμένεται να προχωρήσει στην έκδοση πενταετούς χρέους τις επόμενες μέρες ή σήμερα και η Ελλάδα να δοκιμάσει τις αγορές το δεύτερο εξάμηνο του 2014. 

«Η πανηγυρική επάνοδος της Ιρλανδίας στις αγορές αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για την ευρωζώνη και το ευρώ ειδικότερα», αναφέρει ο διαχειριστής κεφαλαίων στη Global Capital Ζήνωνας Παπαφιλίππου. 

«Η επιτυχής έκδοση ομολόγων από την Ιρλανδία ανοίγει το δρόμο σε άλλες χώρες της περιφέρειας για χρηματοδότηση από τις αγορές εάν εφαρμόσουν το οικονομικό τους πρόγραμμα», επεσήμανε ο κ. Παπαφιλίππου. 

«Το οικονομικό μοντέλο που ακολουθείται στην Ευρώπη με τα σκληρά μέτρα λιτότητας φαίνεται σε πρώτο στάδιο να έχει θετικά αποτελέσματα», τόνισε. 

Source:http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=189519

No comments:

Share |