Sunday, January 12, 2014

Αίρονται τα μέτρα για τα γραμμάτια τέλος Ιανουαρίου

Με μια κίνηση ματ το υπουργείο Οικονομικών στοχεύει να δώσει ανάσα στην κυπριακή αγορά, επηρεάζοντας θετικά το γενικότερο κλίμα. 

Τη δυνατότητα να μπορούν να «σπάζουν» τα γραμμάτια που διατηρούν σε όλες τις τράπεζες εντός Κύπρου πλην της Τράπεζας Κύπρου, θα δίνει στους καταθέτες το επόμενο διάταγμα περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές που θα εκδώσει το υπουργείο Οικονομικών στο τέλος του Ιανουαρίου...


Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών, το επόμενο διάταγμα θα αίρει τους περιορισμούς στα γραμμάτια δίνοντας με αυτόν τον τρόπο στους καταθέτες τη δυνατότητα να αποσύρουν το εκατό τοις εκατό των χρημάτων τους.

Υπενθυμίζουμε ότι μετά τις εξελίξεις του Μαρτίου τα περιοριστικά μέτρα απαγόρευαν στους καταθέτες να παίρνουν το σύνολο των χρημάτων τους με τη λήξη του γραμματίου αλλά μόνο το 20% του συνολικού ποσού.

Όπως τονίστηκε από εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών, η συγκεκριμένη κίνηση προβλέπεται στον οδικό χάρτη σταδιακής χαλάρωσης περιοριστικών μέτρων και στοχεύει στην τόνωση της οικονομίας, καθώς αναμένεται να επηρεάσει θετικά την αγορά και ειδικότερα τον τομέα των ακινήτων.

Το επόμενο διάστημα, όπως πληροφορούμαστε, επέρχονται και περαιτέρω χαλαρώσεις όπως η κατάργηση των περιοριστικών μέτρων αναφορικά με τις καταθέσεις προθεσμίας και η κατάργηση υφιστάμενου ορίου αναφορικά με τη μεταφορά χρημάτων εντός της Δημοκρατίας, ανεξαρτήτως σκοπού.

Επιπλέον, με ορόσημο την ολοκλήρωση των συγχωνεύσεων στον Συνεργατισμό και την απτή πρόοδο στην υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης του Κινήματος, το υπουργείο Οικονομικών πρόκειται να καταργήσει τα περιοριστικά μέτρα αναφορικά με το μέγιστο ποσό ανάληψης μετρητών και την εξαργύρωση επιταγών.

Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία, αύξηση παρουσίασαν οι καταθέσεις των κατοίκων Κύπρου καθώς ανήλθαν στα €32,9 δισ. από €32,5 δισ. τον Οκτώβριο του 2013.


Source:http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/179676/airontai-ta-metra-gia-ta-grammatia

No comments:

Share |