Friday, July 5, 2013

Αναβάθμιση Fitch ανοίγει παράθυρο ΕΚΤ

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch αναβάθμισε το κυπριακό μακροπρόθεσμο εγχώριο χρέος στο CCC από επιλεκτική χρεοκοπία, ωθώντας την ΕΚΤ στην αναστροφή της απόφασης που έλαβε πριν μια βδομάδα να κλείσει το παράθυρο ρευστότητας που είχε ανοίξει στις 2 Μαίου για τις...
κυπριακές τράπεζες.

Το μακροπρόθεσμο εξωτερικό χρέος της Κύπρου παράμεινε στο Β- με αρνητικό ορίζοντα.

Βασικός λόγος της αναβάθμισης είναι η ολοκλήρωση της ανταλλαγής ομολόγων που συνεπάγεται την επίλυση του πιστωτικού γεγονότος που κατέγραψε ο οίκος πριν μια βδομάδα.

Η αναβάθμιση άνοιξε πλέον το «παράθυρο» συμβατικής ρευστότητας της ΕΚΤ. Ανακοίνωση της αναφέρει ότι τα κυπριακά ομόλογα είναι πλέον αποδεκτά ως εξασφάλιση για σκοπούς πραγματοποίησης πράξεων νομισματικής πολιτικής.

Η διαφορά μίας βαθμίδας μεταξύ του εγχώριου και του εξωτερικού χρέους αντανακλά την εκτίμηση του οίκου για το μεγαλύτερο κίνδυνο που προκύπτει για ομόλογα με εγχώρια νομοθεσία σε σχέση με αυτά με ξένη, όπως διαφάνηκε από την πρόσφατη ανταλλαγή €1 δις ομολόγων με νέα.

Τα ομόλογα με εγχώρια νομοθεσία αποτελούν πλέον το 26% του συνολικού χρέους και αυτά με ξένη νομοθεσία το 14%. Εντός της περιόδου του προγράμματος λήγει εγχώριο χρέος €2 δις που περιλαμβάνει και το ομόλογο που εκδόθηκε για τη Λαϊκή και €1,7 δις σε ομόλογα που εκδόθηκαν με μη κυπριακό δίκαιο.

Η διαβάθμιση της Κύπρου σε συνάλλαγμα, που είναι Β-, αντανακλά την βελτίωση που προκύπτει στο αξιόχρεο της Κύπρου από τη στήριξη σε ρευστότητα και φερεγγυότητα που προσφέρει η ένταξη στο μηχανισμό.

Αντανακλά επίσης τους κινδύνους εκτροχιασμού του προγράμματος λόγω οικονομικών συνθηκών ή έλλειψης πολιτικής αφοσίωσης στο πρόγραμμα.

Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει ευελιξία για διαχείριση εγχώριων ή εξωτερικών σοκ, καθώς το χρηματοοικονομικό μαξιλάρι κρίνεται σχετικά μικρό για να απορροφήσει δημοσιονομική ή οικονομική διολίσθηση.

Το χρέος αναμένεται να κινηθεί πέραν του 126% του ΑΕΠ μέχρι το 2015 που υπολογίζει το πρόγραμμα, εκτιμά ο οίκος, λόγω βαθύτερης ύφεσης τα επόμενα χρόνια και βραδύτερης ανάκαμψης. Παρόμοιες
εκτιμήσεις έκαναν και οι Standard and Poor’s.

Οι περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων αποτελούν επιπρόσθετο κίνδυνο, καθώς πρόωρη άρση τους μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική έξοδο κεφαλαίων με αρνητικές οικονομικές συνέπειες.

Ο αρνητικός ορίζοντας για το Β- οφείλεται στους μεγάλους κινδύνους του προγράμματος, στην πιθανότητα βαθύτερης ύφεσης, σε ενταντικοποίηση της τραπεζικής κρίσης στην Κύπρο με πιθανότητα εξόδου
κεφαλαίων, και στην πιθανότητα νέας αναδιάρθρωσης χρέους που θα συνεπαγόταν νέο πιστωτικό γεγονός.

Ο οίκος δεν λαμβάνει υπόψη τις εξελίξεις στην ενέργεια, που θα μπορούσαν να διαφοροποιήσουν τις προοπτικές της χώρας.

Ο οίκος δεν αναμένεται αναβάθμιση της Κύπρου στο εγγύς μέλλον, και μεταγενέστερα, ίσως αυτό να προκύψει από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Στις βασικές του παραδοχές ο οίκος σημειώνει την πίεση που αναμένεται να ασκήσει η απομόχλευση των τραπεζών στην οικονομία, και στο βάθος της ύφεσης, που εκτιμά ότι θα είναι μεγαλύτερο από ότι υπολογίζει η τρόικα.

Ο οίκος βασίζει τις εκτιμήσεις του στην παραδοχή ότι το μαξιλάρι για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν θα ξεπεράσει τα €2,5 δις που περιλαμβάνει το πρόγραμμα.

Ο οίκος αναμένει ότι ο τραπεζικός κλάδος θα ανακεφαλαιοποιηθεί επαρκώς και ότι οι περιορισμοί κεφαλαίων θα επιτρέψουν στους καταθέτες πρόσβαση σε χρήματα για την κατανάλωση και για πληρωμή των προμηθευτών.

Αν και η κυβέρνηση υπολογίζει έσοδα €18,5 - €29,5 δις από το φυσικό αέριο μόνο από το «12», η οικονομική βιωσιμότητα της εξόρυξης παραμένει αβέβαιη και εκτός του ορίζοντα του προγράμματος, αναφέρεται.

Η ανάλυση του οίκου στηρίζεται στην παραδοχή ότι η Κύπρος θα παραμείνει στην ευρωζώνη.


Source:http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=177705

No comments:

Share |