Friday, July 5, 2013

Φιλί ζωής στις ΜμΕ με αλλαγή στον ΦΠΑ

Φιλί ζωής στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών κάτω των €25 χιλ. το χρόνο επιχειρεί να δώσει η κυβέρνηση με τροποποιητικό νομοσχέδιο το οποίο ενέκρινε το Υπ. Συμβούλιο. 

Ουσιαστικά οι μικροεπιχειρηματίες που πωλούν αγαθά και χρεώνουν ΦΠΑ δεν θα το καταβάλλουν στην υπηρεσία ΦΠΑ παρά μόνο όταν το... έχουν εισπράξει ενώ παρέχει και φορολογικές ελαφρύνσεις σε όσους επηρεάστηκαν από τις αποφάσεις που αφορούν το χρηματοπιστωτικό τομέα της Κύπρου. 

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Χρίστο Στυλιανίδη τροποποιείται η νομοθεσία που αφορά το ΦΠΑ και υιοθετούν προαιρετικό καθεστώς ταμειακής λογιστής. 

Όπως εξήγησε το καθεστώς ταμειακής λογιστικής προβλέπει ότι ο παροχέας ή το πρόσωπο που παραδίδει τα αγαθά δεν αποδίδει το ΦΠΑ παρά μόνο όταν πληρωθεί για την παράδοση αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών. 

Το μέτρο, είπε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι υποβοηθητικό για τη συνέχιση της λειτουργίας των μικρών επιχειρήσεων και αφορά επιχειρήσεις των οποίων κύκλος εργασιών δεν υπερβαίνει τις €25 χιλ. 

Παράλληλα το υπουργικό συμβούλιο υιοθέτησε δεύτερη τροποποίηση της νομοθεσίας ΦΠΑ η οποία έχει σκοπό την παροχή ελαφρυντικών μέτρων σε υποκείμενα στο φόρο πρόσωπα που έχουν επηρεαστεί από τα μέτρα εξυγίανσης που επιβλήθηκαν στον κυπριακό τραπεζικό τομέα. 

Συγκεκριμένα, σημείωσε, η τροποποίηση προβλέπει τη μείωση του πρόσθετου τόκου και φόρου από 10% σε 5% για τις φορολογικές περιόδου που λήγουν στις 31/5/2013 μέχρι τις 30/09/2013. 

«Αυτό» είπε «αφορά το ΦΠΑ και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι ο κύκλος εργασιών τους κάτω των €25 χιλ.». 


Source:http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=177684

No comments:

Share |