Thursday, June 27, 2013

Ε.Ε: Και εγένετο συμφωνία για το bail-in των τραπεζών

Μια πολιτική συμφωνία για τους κανόνες εξυγίανσης και εκκαθάρισης των προβληματικών τραπεζών ήταν ο "καρπός" της πολύωρης συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ξεκίνησε το απόγευμα της Τετάρτης στις Βρυξέλλες, μία ημέρα πριν την Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο.

Η συμφωνία προσφέρει σημαντική ευελιξία στις εθνικές αρχές εκκαθάρισης των κρατών στη διάρκεια τραπεζικής κρίσης. Ωστόσο, υποχρεώνει τα κράτη-μέλη να διασφαλίζουν πως οι πρώτες ζημιές από την κατάρρευση μιας τράπεζας θα... επιβαρύνουν τους πιστωτές και τους καταθέτες της τράπεζας αντί για τους φορολογούμενους.

Βάσει της συμφωνίας διατηρείται ο όρος που απαιτεί από τους επενδυτές να υφίστανται ζημιές που θα ισοδυναμούν με το 8% του συνολικού παθητικού μιας τράπεζας προτού οι εθνικές αρχές παρέμβουν για να προστατέψουν τους επενδυτές από τις ζημιές. Η ιδέα είναι ότι πάνω από αυτό το όριο, οι εθνικές αρχές θα είναι σε θέση να αντλούν κεφάλαια από τα εθνικά ταμεία εκκαθάρισης για να καλύψουν μέρος των εναπομεινασών ζημιών.

Η συμφωνία θέτει πλαφόν 5% επί του συνολικού παθητικού μιας τράπεζας, στο ποσό που αυτά τα ταμεία εκκαθάρισης -τα οποία θα χρηματοδοτούνται από συνεισφορές των τραπεζών- επιτρέπεται να συνεισφέρουν.

Ξεχωριστά δίνεται η δυνατότητα στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης να αντλούν κεφάλαια απο το ταμείο διάσωσης των 500 δισ. ευρώ σε εξαιρετικές περιπτώσεις με σκοπό να διοχετεύσουν άμεσα κεφάλαια σε προβληματικές τράπεζες.

Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να διαθέσουν συνδυαστικά το 1,3% των εγγυημένων καταθέσεων στα ευρωπαϊκά ταμεία εξυγίανσης και εγγύησης καταθέσεων ούτως ώστε να διασφαλιστεί πως θα υπάρχουν λεφτά στην άκρη όταν μια τράπεζα καταρρεύσει.

"Αυτή η οδηγία θα διασφαλίσει τη σταθερότητα του τραπεζικού τομέα", δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Pierre Moscovici. Πρόσθεσε πως το γεγονός ότι τα κράτη-μέλη θα έχουν πρόσβαση στον ESM χαρίζει στη συμφωνία "μια συνεκτική δομή".

Η συμφωνία θα πρέπει να οριστικοποιηθεί με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Κομισιόν -μια διαδικασία που ορισμένες φορές διαρκεί πολλούς μήνες. Στις αρχές Ιουλίου, η Κομισιόν θα καταθέσει νέα πρόταση για το μηχανισμό εκκαθάρισης της Ευρωζώνης που θα έχει εξουσία να παρεμβαίνει και να εκκαθαρίζει ή να διασώζει τράπεζες.

Ειδική συμφωνία για τη Σουηδία
Ειδική συμφωνία για τους κανόνες bail-in φέρεται να εξασφάλισε η Σουηδία, η οποία πίεζε για τη μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία. Η συμφωνία τής επιτρέπει να χρησιμοποιήσει ως μέτρο του bail-in το 20% των σταθμισμένων κατά κίνδυνο παγίων αντί για το 8% του παθητικού. Εάν όμως η Σουηδία χρησιμοποιήσει την επιλογή του 20%, θα πρέπει να βάλει στην άκρη το 3% των εγγυημένων καταθέσεων για τα ταμεία εξυγίανσης και εγγύησης καταθέσεων.

Source: http://www.capital.gr/NewsTheme.asp?id=1824131

No comments:

Share |