Monday, March 4, 2013

Ζημιές μαμούθ για Λαϊκή και Τράπεζα Κύπρου




Λευκωσία: Πραγματοποίησε ζημιές που ξεπερνούν τα €7,3 δισ. η πλειοψηφία των εταιρειών του χρηματιστηριακού Δείκτη FTSE/CySE 20 σε διάστημα τριών ετών, ενώ τα κέρδη που ανακοινώθηκαν ήταν συρρικνωμένα στα €528 εκατ. Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών του FTSE/CySE 20 οι περισσότερες ζημιές ανακοινώθηκαν για το 2011 και άγγιξαν τα €5,3 δισ. εξαιτίας της απομείωσης των ελληνικών ομολόγων που είχαν στα χαρτοφυλάκιά τους οι δύο μεγάλες τράπεζες. 

Την ίδια, περίοδο τα κέρδη που ανακοίνωσαν εταιρείες που περιλαμβάνονται στο FTSE/CySE 20 ήταν μόλις στα €33,7 εκατ., ποσό το οποίο σε καλές οικονομικές χρονιές θα μπορούσε να ανακοινώσει από μόνη της μια μόνο εισηγμένη εταιρεία στο ΧΑΚ. 

Το 2012, οι ζημιές των εταιρειών, ξεπέρασαν τα €2 δισ. και στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται μόνο οι εννιαμηνιαίες ζημιές των δύο μεγάλων τραπεζών. Ως γνωστό Κύπρου και Λαϊκή, ακόμη δεν ανακοίνωσαν προκαταρκτικά ετήσια, εν αναμονή των εκτιμήσεων της Pimco για το ύψος των κεφαλαιακών τους αναγκών. Τα κέρδη για το 2012 συρρικνώθηκαν περαιτέρω στα €22,2 εκατ. 

Από τα στοιχεία, φαίνεται ότι τις μεγαλύτερες ζημιές ανακοίνωσαν οι τρεις τράπεζες και ακολουθούν οι εταιρείες Louis, SFS Group, Πανδώρα και Laiki Capital. 

Οι ζημιές της Λαϊκής Τράπεζας ξεπερνούν τα €5,3 δισ., της Τράπεζας Κύπρου αγγίζουν τα €1,59 δισ. και της Ελληνικής Τράπεζας τα €121,5 εκατ. Να σημειωθεί ότι οι ζημιές των τραπεζών ήταν τα τελευταία δύο έτη. Το 2010 οι τράπεζες ανακοίνωσαν κέρδη, τα οποία ήταν περιορισμένα σε σχέση με προηγούμενα έτη, δεδομένης της οικονομικής κρίσης.      

Οι ζημιές της Louis, τα τελευταία τρία έτη ανήλθαν στα €123,3 εκατ. και της SFS Group στα €49 εκατ. Ακολουθεί η επενδυτική Πανδώρα με ζημιές €39,1 εκατ. τα τελευταία τρία έτη και η Laiki Capital με €38,5 εκατ. τα τελευταία δύο.  

Σοβαρές ζημίες ανακοίνωσαν και οι εισηγμένες, Δήμητρα Επενδυτική, Tsokkos Hotels, Εταιρεία Τσιμέντων και Leptos Calypso. Συγκεκριμένα, οι ζημίες της Δήμητρας ανήλθαν στα €33,1 εκατ., της Tsokkos στα €32,7 εκατ., της Εταιρείας Τσιμέντων στα €20,6 εκατ. και της Leptos Calypso στα €20 εκατ. 

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι από τις εταιρείες του FTSE/CySE 20 κάποιες κατάφεραν παρά την κρίση να παραμείνουν κερδοφόρες. Τα μεγαλύτερα κέρδη ύψους €36 εκατ. ανακοίνωσε η Athienitis Contractors και ακολουθούν η Πετρολίνα με €24,94 εκατ., η Woolworth με €21,67 εκατ. και η Ermes με €11,5 εκατ. 

source: philenews.com
Share |