Tuesday, August 14, 2012

Κύπρος: Βαθαίνει η ύφεση

Κύπρος: Βαθαίνει η ύφεση

Επιταχύνεται η συρρίκνωση της κυπριακής οικονομίας όπως προκύπτει από στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία με τις κατασκευές, το εμπόριο και τη βιομηχανία να οδηγούν την ύφεση. Σύμφωνα με προκαταρτικά στοιχεία, το κυπριακό ΑΕΠ συρρικνώθηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2012 κατά 0,8% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2012. Το πρώτο τρίμηνο, η συρρίκνωση ήταν 0,4%. Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2012 κατά 2,4% έναντι συρρίκνωσης 1,5% το πρώτο τρίμηνο.

Τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας δείχνουν ότι η οικονομία συρρικνώνεται για τέταρτο συνεχές τρίμηνο χωρίς να διαφαίνονται στον ορίζοντα θετικά σημάδια, για ανάκαμψη, αφού όλοι οι βασικοί δείκτες πλην του τουρισμού κινούνται σε αρνητικό έδαφος. Σύμφωνα με τη Cystat, αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης παρουσίασε ο δευτερογενής τομέας της οικονομίας (κατασκευές, βιομηχανία, ηλεκτρισμός), όπως επίσης οι τομείς του εμπορίου και των μεταφορών. Θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης παρουσίασαν οι τομείς του τουρισμού και των τραπεζών. Οριακή συρρίκνωση στην ΕΕ Οριακή συρρίκνωση σημείωσε το δεύτερο τρίμηνο του έτους και η οικονομία της ευρωζώνης και της ΕΕ. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat, η οικονομία της ευρωζώνης και της ΕΕ, συρρικνώθηκε κατά 0,2% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2012.

Το πρώτο τρίμηνο η οικονομία της ευρωζώνης αλλά και της ΕΕ δεν παρουσίασε μεταβολή. Το ΑΕΠ της Γερμανίας αυξήθηκε κατά 0,3% έναντι αύξησης 0,5% το πρώτο τρίμηνο και της Γαλλίας δεν παρουσίασε μεταβολή. Για την Ελλάδα, δεν υπάρχουν στοιχεία για την τριμηνιαία μεταβολή. Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ της ευρωζώνης το δεύτερο τρίμηνο του 2012 μειώθηκε κατά 0,4% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2011 και στην ΕΕ μειώθηκε κατά 0,2%. Το πρώτο τρίμηνο του 2012, η οικονομία της ευρωζώνης δεν παρουσίασε μεταβολή ενώ της ΕΕ σημείωσε οριακή αύξηση 0,1%. Στην Ελλάδα, η οικονομία συρρικνώθηκε σε ετήσια βάση κατά 6,2% έναντι συρρίκνωσης 6,5% το πρώτο τρίμηνο.

source: stockwatch.com.cy
Share |