Friday, May 4, 2012

Ακίνητα: Κατρακύλα χωρίς τέλος

Ακίνητα: Κατρακύλα χωρίς τέλος

Δεν έχει τέλος η κατρακύλα στα ακίνητα όπως διαφαίνεται από τα νέα στοιχεία του κτηματολογίου για τα πωλητήρια έγγραφα. Ο κλάδος δέχεται έντονες τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης καθώς συρρικνώνεται για τέταρτο συνεχές έτος χωρίς να υπάρχει στον ορίζοντα θετικό σημάδι. Παρά τη μείωση των τιμών των ακινήτων, η ζήτηση παραμένει μειωμένη, ανεβάζοντας τον αριθμό των αδιαθέτων οικιστικών μονάδων. Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία κτηματολογίου που εξασφάλισε η StockWatch, τα πωλητήρια έγγραφα που έχουν κατατεθεί καταδεικνύουν ότι κατά το μήνα Απρίλιο του 2012 μειώθηκαν στα 461 τεμάχια έναντι 542 τον Απρίλιο του 2011, καταγράφοντας πτώση της τάξης του 15%.

Το Μάρτιο, η μείωση ανήλθε στο 10% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011. Σε δηλώσεις του στη StockWatch, ο διευθυντής του κτηματολογίου, Ανδρέας Χριστοδούλου εκτίμησε ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα υπολογίζεται ότι η μείωση από τα έσοδα σε σχέση με τα διάφορα τέλη που εισπράττει το κτηματολόγιο θα είναι της τάξης του 25%-30%. Παρατήρησε ότι οι μειωμένες εισπράξεις από το κτηματολόγιο θα επηρεάσουν γενικά τα έσοδα του κράτους για το 2012. Τον Ιανουάριο οι πωλήσεις είχαν σημειώσει αύξηση 54%, φθάνοντας στο ψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 18 μηνών, ωστόσο το ποσοστό αυτό ήταν απόρροια των νομοθεσιών που ψηφίστηκαν και ευνόησαν τις αγορές ακινήτων τη συγκεκριμένη περίοδο. Ωστόσο από τον περασμένο Φεβρουάριο και έπειτα η αγορά κινείται στο κόκκινο.

 Σύμφωνα με τον εκτιμητή ακινήτων, Πόλυ Κουρουσίδη, η αύξηση του Ιανουαρίου αποδίδεται στη νέα νομοθεσία για τα μεταβιβαστικά τέλη και απ’ ότι φαίνεται πολλοί έσπευσαν να καταθέσουν παλιά πωλητήρια έγγραφα. «Η αγορά συνεχίζει να κινείται στο κόκκινο, η ζήτηση είναι υποτονική λόγω της έλλειψης ρευστότητας. Αυτό που απομένει ίσως να κάνουμε είναι να αναζητήσουμε νέες αγορές πέραν της Αγγλίας και της Ρωσίας για να φέρουμε νέους πελάτες», επεσήμανε ο κ. Κουρουσίδης. Για το τετράμηνο του 2012, η αύξηση στις πωλήσεις περιορίζεται στο 1%. Όλες οι πόλεις καταγράφουν μικρή αύξηση τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους, πλην της Λευκωσίας και της Λάρνακας Στη Λευκωσία οι πωλήσεις μειώθηκαν στις 628 από 722 πέρσι καταγράφοντας πτώση 13%. Μείωση 1% παρατηρείται και στη Λάρνακα.

Αύξηση 11% καταγράφεται στην Πάφο με τις πωλήσεις να φθάνουν τις 452 από 407, ενώ αύξηση 5% σημειώνεται και στη Λεμεσό με τις πωλήσεις να φθάνουν σε 662 από 632 . Οριακή αύξηση 2% σημειώνεται και στην Αμμόχωστο με τις πωλήσεις να φθάνουν τις 201 από 197 .

source: stockwatch.com.cy
Share |