Friday, May 4, 2012

ΗΠΑ: Επιβράδυνση των προσλήψεων τον Απρίλιο

ΗΠΑ: Επιβράδυνση των προσλήψεων τον Απρίλιο

Oι θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν μόλις κατά 115.000, γεγονός που υποδεικνύει επιβράδυνση του ρυθμού προσλήψεων, σύμφωνα με τα στοιχεία για την απασχόληση που δημοσιοποίησε σήμερα το Αμερικανικό Υπουργείο Απασχόλησης. Σε επίπεδα κατώτερα των προσδοκιών κυμάνθηκαν οι προσλήψεις στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία για την απασχόληση που δημοσιοποίησε σήμερα το Αμερικανικό Υπουργείο Απασχόλησης. Συγκεκριμένα, οι θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν μόλις κατά 115.000, γεγονός που υποδεικνύει επιβράδυνση του ρυθμού προσλήψεων.

Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 170.000. Η ανεργία, ωστόσο, υποχώρησε στο 8,1% από 8,2% που ήταν τον περασμένο μήνα. Η ασθενική αύξηση των θέσεων εργασίας δικαιώνει όσους ανησυχούν για επιβράδυνση της ανάκαμψης της αμερικανικής και, κατά προέκταση, της παγκόσμιας οικονομίας, παρά τις διαβεβαιώσεις του Μπαράκ Ομπάμα για ενδυνάμωση της οικονομίας. Η κυβέρνηση, ωστόσο, αναθεώρησε προς τα επάνω τις εκτιμήσεις για την αύξηση της απασχόλησης τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, κατά 53.000 προσλήψεις συνολικά. Αυτό σημαίνει ότι ο εξαμηνιαίος μέσος όρος των νέων θέσεων εργασίας διαμορφώνεται στις 197.000. «Εξακολουθούμε να αναπτυσσόμαστε, έστω και σταδιακά», σχολιάζει στο Reuters ο Νιγκέλ Γκολτ, οικονομολόγος της IHS Global Insight στο Λέξινγκτον της Μασαχουσέτης. «Οι προσλήψεις επανέρχονται στα επίπεδα μιας πιο διατακτικής ανάπτυξης», συμπληρώνει.

Η αμερικανική οικονομία χρειάζεται πολύ υψηλότερους ρυθμούς αύξησης των θέσεων εργασίας, προκειμένου να μειωθεί το τεράστιο έλλειμμα στην απασχόληση, σχολίασε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Συμβούλων του Λευκού Οίκου ʼλαν Κρούγκερ. Ο ανώτατος Αμερικανός σύμβουλος, ωστόσο, υπογράμμισε στο CNBC ότι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου σημειώνει πρόοδο, παρά την επιβράδυνση των προσλήψεων τον Απρίλιο. «Βλέπουμε μια εικόνα επούλωσης της οικονομίας», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Δεδομένων των προβλημάτων που έχει αντιμετωπίσει η οικονομία την τελευταία δεκαετία, χρειαζόμαστε ταχύτερη ανάπτυξη. Έχουμε τεράστιο έλλειμμα θέσεων εργασίας, ωστόσο σημειώνεται πρόοδος. Έχουμε πολλά να κάνουμε ακόμα για να διασφαλίσουμε αυτή την πρόοδο», σημείωσε ο Κρούγκερ.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, διευρύνθηκαν οι απώλειες μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τα μισθολόγια στις Ηνωμένες Πολιτείες, επιβεβαιώνοντας το γενικότερο αρνητικό κλίμα που είχε διαμορφωθεί από νωρίς σήμερα στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές. Με αρνητικό πρόσημο άνοιξε και η Wall Street.

source: naftemporiki.gr
Share |