Thursday, May 17, 2012

Στο $1 τρισ. το κόστος άτακτης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ

Στο $1 τρισ. το κόστος άτακτης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ

Στο πρωτοσέλιδό της, η βρετανική εφημερίδα Guardian, πάνω από μια φωτογραφία του Ερεχθείου της Ακρόπολης αναφέρει ότι, το κόστος μιας άτακτης χρεοκοπίας της Ελλάδας, θα έφτανε το 1 τρισ. δολάρια. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, η βρετανική κυβέρνηση λαμβάνει επειγόντως μέτρα ώστε να αντιμετωπίσει τις δυσμενείς επιπτώσεις μιας ενδεχόμενης εξόδου, μετά και την προειδοποίηση του διοικητή της BoE, Mervyn King, ότι η Ευρώπη καταρρέει μόνη της. Μάλιστα σημειώνει ότι, οι ανησυχίες στο Λονδίνο εντάθηκαν μετά και τα δημοσιεύματα στον ελληνικό τύπο που ανέφεραν ότι, οι Έλληνες απέσυραν μαζικά τεράστια ποσά από τις τράπεζες.

Την ίδια ώρα, η Guardian υπογραμμίζει ότι, αντίστοιχα ανήσυχοι είναι και οι αξιωματούχοι στις ΗΠΑ, οι οποίοι με την σειρά τους παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις. Άλλωστε ο Αμερικανός Πρόεδρος Barack Obama περιέγραψε την ευρωπαϊκή κρίση, ως έναν άνεμο που θα μπορούσε να απειλήσει την εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Doug McWilliams του Κέντρου Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών, προέβλεψε ότι, το ενδεχόμενο διάλυσης του ευρώ θα κόστιζε 300 δισ. δολάρια (2% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ), αλλά μια άτακτη κατάρρευση θα οδηγούσε σε απώλειες της τάξης του 1 τρισ. δολ. «Το τέλος του ευρώ με την σημερινή του μορφή είναι βέβαιο ότι θα έλθει», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι, στην σύνοδο των G8 που ξεκινάει αύριο ο Obama αναμένεται, σύμφωνα με την Guardian, να πιέσει την Merkel για ένα πακέτο ανάπτυξης στην Ευρώπη, από το να συνεχίσει την άκαμπτη στάση της υπέρ των μέτρων λιτότητας, τα οποία απορρίφθηκαν πρόσφατα από τους Έλληνες ψηφοφόρους. Οι αναλυτές ωστόσο εκτιμούν ότι, ο Obama έχει λάβει την απόφαση να μην εμπλακεί άμεσα στο θέμα της ευρωπαϊκής κρίσης. Αντ’ αυτού θα προσπαθήσει την Σύνοδο στο Camp David για λίγη διπλωματία, ελπίζοντας ότι η Merkel θα εγκρίνει ορισμένα μέτρα ανάπτυξης άμεσα.

source: capital.gr
Share |