Tuesday, April 10, 2012

Sell off σε Wall και Ευρώπη


Sell off σε Wall και Ευρώπη


Οι ανησυχίες για την Ισπανία έχουν "κοκκινίσει" τα ταμπλό στις δύο όχθες τους Ατλαντικού, καθώς αυξάνονται οι πιθανότητες προσφυγής της χώρας στον μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης.

Ευρώπη

Έντονες ρευστοποιήσεις καταγράφηκαν στις κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές σήμερα, με τους επενδυτές να επανέρχονται από την 4ήμερη ανάπαυλα λόγω του Καθολικού Πάσχα, με ανησυχίες για την Ισπανία. Παράλληλα, ήταν η πρώτη ευκαιρία για τις αγορές να αντιδράσουν στα απογοητευτικά στοιχεία απασχόλησης στις ΗΠΑ της περασμένης Παρασκευής τη στιγμή που και στην Ευρώπη οι ανησυχίες αποτυπώνονται στις αγορές ομολόγων με τις αποδόσεις των 10ετών ισπανικών και ιταλικών ομολόγων να διευρύνονται σημαντικά.

Στο Λονδίνο, ο FTSE υποχώρησε κατά 2,24% στις 5.596 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι έχασε 3,08% στις 3.218 μονάδες, ενώ ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε απώλειες 2,49% στις 6.606 μονάδες. Ο Ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 7.434 μονάδες και στο -2,96% .

Σημαντική πτώση κατέγραψαν οι τράπεζες και αυτοκινητοβιομηχανίες, ενώ στα κόκκινα έκλεισαν οι δείκτες και των πετρελαϊκών λόγω της πτώσης στην τιμή του πετρελαίου.

Αναλυτικά, στη Γαλλία η SocGen και η BNP Paribas σημείωσαν βουτιά πάνω από 3,5%, ενώ η Credit Agricole έκλεισε με απώλειες 2,6%. Renault και Peugeot υποχωρούν από 3%. Στη Γερμανία, η Commerzbank έχασε 2,4% και η Deutsche Bank γύρω στο 1,5%.Σε ότι αφορά στο Λονδίνο, πτώση 1,25% σημείωσε η RBS, κατά 1,5% η Lloyds, ενώ η HSBC 0,73%.

Στο μέτωπο των μακροοικονομικών στοιχείων, τα στοιχεία εμπορικού ισοζυγίου στη Γερμανία ήταν θετικά με τις εξαγωγές να ενισχύονται κατά 1,6% το Φεβρουάριο, πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που ανέμεναν πτώση κατά 1,2%.

Ο δείκτης επενδυτικής εμπιστοσύνης Sentix στην Ευρωζώνη υποχώρησε τον Απρίλιο στις -14,7 μονάδες από τις -8,2 μονάδες με τις μέσες εκτιμήσεις να τοποθετούν τη μέτρηση στις -9,1 μονάδες.


Wall Street

Διευρύνονται οι απώλειες και στις αμερικανικοί δείκτες, με τις ισπανικές ανησυχίες να μεταφέρονται στην άλλη όχθη του Ατλαντικού καθώς πυκνώνουν τα σύννεφα γύρω από την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow υποχωρεί 1,17% στις 12.781 μονάδες, ο Nasdaq χάνει 1,55% στις 3.000 μονάδες και ο S&P 500 είναι στις 1.363 μονάδες και στο -1,33%

Αρνήθηκε να διαψεύσει ότι η Ισπανία μπορεί να χρειαστεί πακέτο διάσωσης ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, De Guindos, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να απαιτηθεί διεθνής παρέμβαση για τη διάσωση της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομικής δύναμης της ευρωζώνης.

Στα μάκρο της ημέρες, απαισιόδοξες μετά από έξι μήνες αισιοδοξίας εμφανίστηκαν οι αμερικανικές μικρές επιχειρήσεις το Μάρτιο.
Ο σχετικός δείκτης της National Federation of Independent Business (NFIB), υποχώρησε στις 92,5 μονάδες από 94,3 μονάδες το Φεβρουάριο - που ήταν και το υψηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριου του 2007. Οι αναλυτές ανέμεναν και νέα βελτίωση του κλίματος στις 95 μονάδες.

Αύξηση στα 3,5 εκατ. σημείωσαν τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα στις ΗΠΑ οι ανοιχτές θέσεις εργασίας.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το Υπ. Εργασίας, οι ανοιχτές θέσεις αυξήθηκαν 16% με αυτές του δημοσίου να αυξάνονται στις 373 χιλ.. Οι απολύσεις και οι παραιτήσεις αυξήθηκαν στα 4,09 εκατ. από 4,02 εκατ. ενώ οι προσλήψεις σημείωσαν άνοδο στα 4,39 εκατ.

source: reporter.gr

No comments:

Share |