Tuesday, April 10, 2012

Στα αζήτητα τα ακίνητα από ξένους


Στα αζήτητα τα ακίνητα από ξένους

Πραγματική καθίζηση παρουσιάζει η εξωγενής ζήτηση ακινήτων δημιουργώντας αγορά δύο ταχυτήτων και προκαλώντας πολλά προβλήματα στους επιχειρηματίες ανάπτυξης, που διατηρούσαν προσδοκίες για σταδιακή επιστροφή των ξένων αγοραστών.

Οι αγορές από ξένους μένουν καθηλωμένες στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας την ίδια στιγμή που η εγχώρια αγορά βρίσκεται προς το παρόν στο πράσινο.

Τα δεδομένα του κτηματολογίου που επεξεργάστηκε η StockWatch δείχνουν τις διαφορετικές τάσεις που διαμορφώνονται το 2012 στην αγορά, η οποία στο σύνολο της παρουσιάζει αύξηση 6%.

Από τη μια η εγχώρια ζήτηση παρουσιάζει αύξηση 17% με τα πωλητήρια έγγραφα να φθάνουν το πρώτο τρίμηνο τα 1501 έναντι 1280 που ήταν πέρσι. Η αύξηση οφείλεται κυρίως στα ιδιαίτερα θετικά νούμερα Ιανουαρίου χωρίς τα οποία θα προέκυπτε πολύ πιο ήπια μείωση στο αγοραστικό ενδιαφέρον κυπρίων.

Από την άλλη ο αριθμός των ακινήτων για τα οποία έχουν κατατεθεί πωλητήρια έγγραφα με αλλοδαπούς αγοραστές μειώθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2012 στα 351 τεμάχια έναντι 469 την αντίστοιχη περσινή περίοδο, που αντιστοιχεί με μεγάλη μείωση 25%.

Οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες που επικρατούν σε χώρες όπως η Βρετανία περιορίζουν τη ζήτηση αναγκάζοντας τους επιχειρηματίες του κλάδου να αναζητούν νέες αγορές και ενέργειες για να καλύψουν το χαμένο έδαφος.

Η κάμψη στη ζήτηση προκύπτει παρά τη μείωση που δημιουργεί η υπερπροσφορά στις τιμές των οικιστικών ακινήτων. Στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Κεντρική Τράπεζα δείχνουν ότι οι τιμές των οικιστικών οικιών και διαμερισμάτων επέστρεψαν στα επίπεδα του 2007.

Η μεγαλύτερη μείωση στην εξωγενή ζήτηση παρουσιάζεται στην Αμμόχωστο (-45,6%) με τον αριθμό των πωλήσεων να μειώνεται στα 31 από 57 τεμάχια, ενώ στην πτώση ακολουθεί η Λευκωσία (-36,5%).

Οι πωλήσεις στη Λεμεσό παρουσιάζουν μείωση 25% παρά τις νέες αναπτύξεις που έχουν αρχίσει (π.χ. μαρίνα), ενώ στην Πάφο 5,7% ενδεχομένως λόγω της προσέλκυσης ρώσων κυρίως αγοραστών.

Οι παράγοντες της αγοράς δεν είναι αισιόδοξοι για το εγγύς μέλλον.

«Τα πράγματα είναι στάσιμα. Για να βελτιωθεί η κατάσταση θα πρέπει να υπάρξει καλυτέρευση των οικονομιών της ΕΕ και κυρίως της Βρετανίας, ενώ η Κύπρος θα πρέπει να αναζητήσει νέες αγοράς όπως είναι η Κίνα, οι αραβικές χώρες και το Ισραήλ», ανέφερε στη StockWatch, ο εκτιμητής ακινήτων Πόλυς Κουρουσίδης.

Επίσης, τόνισε, θα πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των ξένων αγοραστών στην κυπριακή αγορά ακινήτων, που δείχνει να κλονίζεται λόγω της ελλιπούς ρύθμισης της αγοράς.

Το 2011 η εξωγενής ζήτηση καθηλώθηκε στο χαμηλότερο σημείο της τελευταίας δεκαετίας, καθώς οι πωλήσεις περιορίστηκαν στα 1652 τεμάχια από 2030 το 2010.

Το 2008 ένα στα δύο ακίνητα που πουλιούνταν ήταν σε ξένους ενώ σήμερα η αναλογία έχει περιοριστεί σε ένα στα τέσσερα.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |