Wednesday, March 7, 2012

Οι ξένοι δεν αγοράζουν ακίνητα


Οι ξένοι δεν αγοράζουν ακίνητα

Από το κακό στο χειρότερο οδηγείται η εξωγενής ζήτηση ακινήτων, επιδεινώνοντας την κατάσταση που υπάρχει στην κτηματαγορά και ενισχύοντας την απαισιοδοξία των φορέων της αγοράς για το μέλλον της.

Οι οικονομικές συνθήκες σε χώρες όπως η Βρετανία φαίνεται να πιέζουν τη ζήτηση για ακίνητα, δυσχεραίνοντας τα δεδομένα στην εγχώρια αγορά, όπου εξακολουθούν να υπάρχουν χιλιάδες αδιάθετα οικιστικά ακίνητα παρά τη μείωση στις τιμές.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του κτηματολογίου, ο αριθμός των ακινήτων για τα οποία έχουν κατατεθεί πωλητήρια έγγραφα με αγοραστές αλλοδαπούς μειώθηκαν το πρώτο δίμηνο στα 222 τεμάχια έναντι 309 την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Η μεγαλύτερη μείωση παρουσιάζεται στη Λάρνακα (-48,5%) με τον αριθμό των πωλήσεων να μειώνεται στα 35 από 68 τεμάχια ενώ στην πτώση ακολουθεί η Αμμόχωστος (-36,6%).

Από την απότομη μείωση της εξωγενούς ζήτησης δεν έχει γλιτώσει ούτε η Λευκωσία, όπου η μείωση έφθασε το -36,5%.

Τη μικρότερη μείωση παρουσιάζουν οι πωλήσεις σε Λεμεσό (-15,8%) και Πάφο (-12,1%), που φαίνεται να προσελκύουν το ενδιαφέρον ρώσων κυρίως αγοραστών.

Το Φεβρουάριο η ετήσια μείωση στις πωλήσεις ξένων ανήλθε στο 17,7% και τον Ιανουάριο έφθασε στο 36,9%

Οι παράγοντες της αγοράς δεν είναι αισιόδοξοι για το τι θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες.

«Η πτωτική πορεία θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες. Η εξωγενής ζήτηση θα επιστρέψει όταν λυθούν τα οικονομικά προβλήματα των χωρών από όπου προέρχονται οι ξένοι αγοραστές, για να μπορούν να επενδύσουν», ανέφερε στη StockWatch, ο εκτιμητής ακινήτων Πόλυς Κουρουσίδης.

Το 2011 η εξωγενής ζήτηση καθηλώθηκε στο χαμηλότερο σημείο της τελευταίας δεκαετίας.

Οι πωλήσεις ακινήτων σε ξένους μειώθηκαν στις 1652 από 2030 το 2010.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |