Friday, March 9, 2012

Στο 96% η συμμετοχή στο «κούρεμα»



Στο 96% η συμμετοχή στο «κούρεμα»

Στο 96% φθάνει η συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών της Ελλάδας στο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, ανακοίνωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Το ύψος του χρέους που κατέχουν οι ιδιώτες πιστωτές φθάνει τα €206 δισ. και χωρίζεται σε ελληνικά ομόλογα που εκδόθηκαν με ελληνικό και με διεθνές δίκαιο.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, συμφώνησαν με την ανταλλαγή κάτοχοι €152 δισ. ή του 86% των €177 δισ. ομολόγων που εκδόθηκαν βάσει ελληνικού δικαίου. Με την ενεργοποίηση νομοθετικών διατάξεων που επιτρέπουν στην πλειοψηφία να επιβληθεί της μειοψηφίας (collective action clauses), εκτιμάται ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να εξασφαλίσει και το κούρεμα των υπόλοιπων ομολόγων. Η ενεργοποίηση των διατάξεων αναμένεται να συζητηθεί προσεχώς στο Eurogroup.

Από τα υπόλοιπα €29 δισ., έγινε δεκτό το PSI από το 69% ή πιστωτές που κατέχουν τα €20 δισ. και θα δοθεί στους υπόλοιπους παράταση.

Με τις ρυθμίσεις που αποφασίστηκαν από τους ιδιώτες πιστωτές, το χρέος της Ελλάδας εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά €100 δισ. από τα €350 δισ. που είναι σήμερα, και θα καταστεί βιώσιμο μέχρι το 2020, δηλαδή σε επίπεδα κοντά στο 120%.

Στο PSI συμμετείχαν και οι κυπριακές τράπεζες που δέχθηκαν να χάσουν γύρω στα €3,4 δισ. από το χρέος των €5,1 δισ. που κατέχουν.

Οι ιδιώτες πιστωτές που συμμετέχουν στο κούρεμα θα ανταλλάξουν τα ομόλογά τους με μετρητά που αντιστοιχούν με το 15% και με νέα ομόλογα που αντιστοιχούν με το 31,5% των παλιών ομολόγων.

«Εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας, θα ήθελα να εκφράσω την εκτίμησή μου σε όλους τους πιστωτές μας που στήριξαν το φιλόδοξο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων και της προσαρμογής και οι οποίοι μοιράστηκαν τις θυσίες του ελληνικού λαού σε αυτήν την ιστορική προσπάθεια», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.

«Με τη στήριξη του επίσημου τομέα μας και των ιδιωτών πιστωτών, η Ελλάδα θα συνεχίσει να εφαρμόζει τα μέτρα που χρειάζονται για να επιτύχει τις δημοσιονομικές προσαρμογές και τις δομικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει δεσμευτεί, και οι οποίες θα βάλουν την Ελλάδα και πάλι στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης».

«Οι προσκλήσεις μας για τη συμμετοχή στην ανταλλαγή και τη συγκατάθεση σε ότι αφορά ομόλογα που διέπονται και εγγυώνται από ξένο δίκαιο θα παραμείνουν ανοικτές έως τις 23 Μαρτίου του 2012.

Μετά την ημερομηνία αυτή δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία για τους πιστωτές που έχουν στην κατοχή τους αυτούς τους τίτλους να επωφεληθούν από το πακέτο των τίτλων του EFSF, τη συγχρηματοδότηση και τους τίτλους που συνδέονται με το ΑΕΠ, οι οποίοι αποτελούν ένα σημαντικό και αναπόσπαστο κομμάτι των προσκλήσεών μας».


source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |