Friday, March 9, 2012

Έγκριση για τα πρώτα 35 δισ. για την Ελλάδα


Έγκριση για τα πρώτα 35 δισ. για την Ελλάδα

Την αποδέσμευση ποσού 35,7 δισ. ευρώ από το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, των 130 δισ. ευρώ αποφάσισαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, κατά τη σημερινή τους τηλεδιάσκεψη. Ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, έκανε την ανακοίνωση αυτή αφού προήδρευσε της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, και μετά την ενημέρωση από τον Ευάγγελο Βενιζέλο για τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με το PSI.

Tο ποσό που αποδεσμεύτηκε αφορά άμεσα την ανταλλαγή χρέους, δηλαδή 35,5 δισεκατομμύρια ευρώ που θα δοθούν ως βοήθεια στις τράπεζες για να προσφέρουν εγγυήσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Το υπόλοιπο ποσό των 94,5 δισεκατομμυρίων ευρώ του δανείου προς την Ελλάδα θα αποδεσμευτεί την επόμενη εβδομάδα, ανέφερε ο Γερμανός υπ. Οικονομικών κ. Σόιμπλε, όταν θα πληρούνται «οι επίσημες προϋποθέσεις», επισημαίνοντας όμως ότι δεν υπάρχουν αμφιβολίες για την καταβολή του.

«Δεν έχει τελειώσει το ζήτημα, όμως κάναμε ένα μεγάλο, σημαντικό βήμα», υπογράμμισε ο Σόιμπλε αναφερόμενος στην επιτυχημένη ανταλλαγή ελληνικού χρέους, ενώ εξέφρασε την «πεποίθησή μου ότι ακολουθώντας αυτό το δρόμο θα υπάρξουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα», δηλαδή η ανάταξη των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας.

Ο Γερμανός υπουργός διαβεβαίωσε επίσης ότι δεν υπάρχει ο κίνδυνος να επαναληφθεί το ελληνικό σενάριο, με τη μερική διαγραφή του χρέους, σε άλλη χώρα της ευρωζώνης.

Τώρα οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένουν τη δέσμευση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) σχετικά με το ποσό που θα συνεισφέρει στο δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.

Ικανοποίηση Βενιζέλου
Νωρίτερα, σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Βενιζέλος, εξέφρασε την ικανοποίηση της κυβέρνησης για την εκτεταμένη συμμετοχή στο πρόγραμμα PSI, για την ανταλλαγή των κρατικών ομολόγων και τη μείωση του δημόσιου χρέους της χώρας.
«Το γεγονός αυτό είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη της χώρας, αν και ο πυλώνας είναι ο ίδιος ο ελληνικός λαός. Το γεγονός ότι οι ίδιοι οι πολίτες έχουν ανεχθεί την εφαρμογή ενός σχεδίου διαρθρωτικών αλλαγών και δημοσιονομικής προσαρμογής», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

«Το PSI που εφαρμόζεται στην Ελλάδα είναι μια ειδική περίπτωση. Εμείς έχουμε και μεγάλο χρέος και μεγάλο έλλειμμα και πρόβλημα ανταγωνιστικότητας και έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών. Πρέπει να κάνουμε διαρθρωτικές αλλαγές στην ελληνική οικονομία και κατόπιν να διορθώσουμε αδικίες».
Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι μέχρι σήμερα, «κάθε χρόνο, η χώρα προσθέτει χρέος. Πλέον, κάθε χρόνο το χρέος θα μειώνεται και άρα βαδίζουμε προς μείωση του χρέους κι όχι συσσώρευση».
Επίσης, ανακοίνωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να επεκτείνει «μέχρι τις 23 Μαρτίου την προθεσμία για τα ομόλογα αλλοδαπού δικαίου και για τη δεξαμενή των δανείων των ΔΕΚΟ».

Σε ερώτηση αναφορικά με το εάν τώρα θα ήταν δυνατό να υπάρξει και κούρεμα των τραπεζικών δανείων, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι θα υπάρξουν εκτεταμένοι διακανονισμοί από τις τράπεζες, ενώ οι αρμόδιες αρχές θα μεριμνούν για την προστασία δανειοληπτών που αδυνατούν να πληρώσουν

source: kathimerini.com.cy

No comments:

Share |