Monday, January 30, 2012

RICS: Δυσοίωνες οι προβλέψειες για τα εμπορικά ακίνητα


RICS: Δυσοίωνες οι προβλέψειες για τα εμπορικά ακίνητα


Δυσοίωνες συνεχίζουν να είναι οι προβλέψεις στον τομέα των εμπορικών ακινήτων στην Κύπρο, δήλωσε το μέλος του ΔΣ του RICS Κύπρου Παύλος Λοΐζου, με αφορμή τη δημοσίευση της παγκόσμιας έρευνας του RICS για το τέταρτο τρίμηνο του 2011.

''Η αγορά των εμπορικών ακινήτων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το ποσοστό απασχόλησης (για τα γραφεία) και με την αγοραστική δύναμη και την κατανάλωση (για τα καταστήματα) τα οποία δυστυχώς συνεχίζουν να μειώνονται'', δήλωσε ο κ. Λοΐζου, σύμφωνα με ανακοίνωση του RICS και προσθέτει: ''Παράλληλα, η πρόσφατη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της κυπριακής οικονομίας και η έλλειψη ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα δημιουργούν αυξανόμενες πιέσεις σε εταιρείες και επενδυτές αντίστοιχα. Ως αποτέλεσμα οι προβλέψεις για το 2012 συνεχίζουν να είναι δυσοίωνες, τόσο όσο αφορά τις κεφαλαιουχικές αξίες αλλά και τα ενοίκια''.

Εξάλλου, η παγκόσμια έρευνα καταδεικνύει περαιτέρω επιδείνωση της αγοράς εμπορικών ακινήτων το τελευταίο τρίμηνο του 2011 στην πλειοψηφία των αγορών παγκοσμίως.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι αρνητικές μακροοικονομικές ενδείξεις έχουν επηρεάσει την εμπιστοσύνη των αγορών, που σε σχέση με τα εμπορικά ακίνητα μεταφράζεται σε μείωση της ζήτησης, αύξηση της προσφοράς και περιορισμό της επενδυτικής δραστηριότητας σε περισσότερες από τις μισές εξεταζόμενες χώρες.

Σύμφωνα με την έκθεση του RICS, στην Ευρώπη, η Γαλλία και οι Κάτω Χώρες παρουσίασαν περαιτέρω επιδείνωση. Οι Γάλλοι συμμετέχοντες στην έρευνα επισημαίνουν την περαιτέρω μείωση της επενδυτικής δραστηριότητας και των κεφαλαιουχικών αξιών, ενώ και η εικόνα στην Ολλανδία και την Ιταλία είναι σε μεγάλο βαθμό παρόμοια. Η έκθεση καταδεικνύει επίσης πως οι πιο αδύναμες αγορές στην Ευρώπη είναι η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ισπανία, χώρες οι οποίες συνεχίζουν να καταγράφουν αρνητικές επιδόσεις, αν και οι δείκτες πέφτουν με πιο συγκρατημένο ρυθμό από ότι νωρίτερα το 2011.

Αντίθετα, η Γερμανία συνεχίζει να επιδεικνύει ανθεκτικότητα στην κρίση του δημόσιου χρέους και τη συνεπακόλουθη επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας. Σχετικά καλές επιδόσεις διατηρούν επίσης η Πολωνία και η Ρωσία, με τις προσδοκίες να προβλέπουν αύξηση των κεφαλαιουχικών αξιών και της επενδυτικής δραστηριότητας.

Πέραν των χωρών της Ευρώπης, παρά τις ανησυχίες που καταγράφονται σε ένα σημαντικό αριθμό χωρών παγκοσμίως, οι δείκτες στην Κίνα παραμένουν ακόμη σε μεγάλο βαθμό θετικοί, διατηρώντας τις ψηλότερες επιδόσεις μαζί με τον Καναδά και τη Βραζιλία.


source: kathimerini.com.cy

No comments:

Share |