Monday, January 30, 2012

Facebook: Νέα «σελίδα» στο Χρηματιστήριο


Facebook: Νέα «σελίδα» στο Χρηματιστήριο

Το κατώφλι του χρηματιστηρίου ετοιμάζεται να περάσει η Facebook Inc, προσδοκώντας να προσελκύσει αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον, παρά το κλίμα αβεβαιότητας στις διεθνείς αγορές και να αντλήσει έτσι από την κίνηση αυτή πολλά δισεκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες η εταιρεία, που διαχειρίζεται το μεγαλύτερο site κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο, αναμένεται να καταθέσει αίτηση εντός της εβδομάδας, με επικρατέστερη ημερομηνία την 1η Φεβρουαρίου, για μία από τις πλέον πολυαναμενόμενες, αλλά και ενδεχομένως μεγαλύτερες αρχικές δημόσιες εγγραφές στην αμερικανική επιχειρηματική ιστορία.



Όπως ανέφεραν η «Wall Street Journal» και το ειδησεογραφικό πρακτορείo Βloomberg, επικαλούμενα καλά πληροφορημένες πηγές, το Facebook θα επιδιώξει να αντλήσει έως και 10 δισ. δολάρια από την εισαγωγή του στο χρηματιστήριο, πετυχαίνοντας αποτίμηση της αξίας του στα 75 έως 100 δισ. δολάρια.

Τα κεφάλαια αυτά θα βοηθήσουν το site να συνεχίσει την επέκταση των δραστηριοτήτων του και να αντεπεξέλθει στον ανταγωνισμό από διαδικτυακούς αντιπάλους, όπως είναι η Google η οποία έχει λανσάρει τη δική της υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης, και το Twitter.

Aναλυτές εκτιμούν ότι η τιμή στη δημόσια εγγραφή ενδέχεται να οριστεί στο κατώτερο επίπεδο των προσδοκιών, προκειμένου η διοίκηση του Facebook να εξασφαλίσει τόσο την υψηλή προσέλκυση των επενδυτών όσο και την άνοδο της μετοχής κατά τις πρώτες ημέρες της κανονικής διαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal επικρατέστερος υποψήφιος να αναλάβει την αρχική δημόσια εγγραφή είναι η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley Μία τέτοια εξέλιξη θα συνιστούσε μεγάλη απογοήτευση για την Goldman Sachs η οποία έως και πριν από λίγους μήνες φαινόταν να έχει το προβάδισμα.

Πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων ανέφεραν στην αμερικανική εφημερίδα ότι ακόμη και εάν η Morgan Stanley είναι τελικά η τράπεζα, που θα εξασφαλίσει την πολυπόθητη συμφωνία, η Goldman Sachs θα διαδραματίσει επίσης «σημαντικό ρόλο», χωρίς να διευκρινίζεται ποιος ακριβώς θα είναι αυτός.

800 εκατ. χρήστες

Το Facebook ιδρύθηκε το 2004 από έναν φοιτητή του Χάρβαρντ, το Μαρκ Ζούκερμπεργκ, και χάρη στις πρωτοπόρες και κυρίως εύχρηστες υπηρεσίες του, διαθέτει σήμερα περισσότερους από 800 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως.

Η εισαγωγή του στο χρηματιστήριο θα έλθει ύστερα από ένα «κύμα» αρχικών δημόσιων εγγραφών αμερικανικών διαδικτυακών εταιρειών το 2011. Δεκαεννέα εταιρείες του κλάδου άντλησαν συνολικά 6,6 δισ. δολάρια, περνώντας το κατώφλι του χρηματιστηρίου. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό από το 2000. Μεταξύ αυτών ήταν οι LinkedIn Corp., Pandora Media, Groupon και Zynga.

source: naftemporiki.gr

No comments:

Share |