Monday, January 2, 2012

Επ’ αόριστο απεργία στις συγκοινωνίες


Επ’ αόριστο απεργία στις συγκοινωνίες

Παρέλυσαν σήμερα οι δημόσιες συγκοινωνίες στην πρωτεύουσα, καθώς οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Συγκοινωνιών Επαρχίας Λευκωσίας (ΟΣΕΛ), κατέρχονται σε επ’ αόριστο απεργία, επειδή η εργοδοτική πλευρά δεν έχει καταβάλει στο προσωπικό τους μισθούς Δεκεμβρίου.

Την κλιμάκωση των δυναμικών μέτρων αποφάσισε πριν από λίγο η απεργιακή συνέλευση των εργαζομένων που συνήλθε στις 11:00 στην Πλατεία Σολωμού στη Λευκωσία ενώ στις 3 το μεσημέρι οι οδηγοί θα πραγματοποιήσουν εκ νέου γενική συνέλευση.

Ο Παντελής Σταύρου ΓΓ της Ομοσπονδίας Μεταφορών της ΣΕΚ ανέφερε ότι δεν μπορεί οι εργαζόμενοι να γίνονται «μπαλάκι» κατά την έκφραση του, διότι όπως τόνισε υπάρχει διαφορετική ερμηνεία της σύμβασης μεταξύ εταιρείας και Υπουργείου Συγκοινωνιών.

Επεσήμανε ότι οι μισθοί Δεκεμβρίου είναι αδιαπραγμάτευτοι και υπέδειξε παράλληλα ότι ομόφωνα αποφασίστηκε η απεργία να συνεχιστεί επ’ αόριστον μέχρις ότου καταβληθούν οι μισθοί στους εργαζόμενους.

«Μας είναι απαράδεκτο», σημείωσε «από την ημέρα ίδρυσης του ΟΣΕΛ να παρατηρείται μόνιμο πρόβλημα στην καθυστέρηση της καταβολής των μισθών», προσθέτοντας ότι «δεν δεχόμαστε ότι υπάρχει διαφορά με το υπουργείο Συγκοινωνιών».

Σύμφωνα με τον κ. Σταύρου «η διαφορετική ερμηνεία της σύμβασης μεταξύ των δύο μερών ομηροποιεί το προσωπικό».

Από την πλευρά του ο ΓΓ της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ-ΠΕΟ, Άθως Ελευθερίου, δήλωσε ότι πριν από τις γιορτές είχε ληφθεί απόφαση για πραγματοποίηση απεργιών εξαιτίας των πληροφοριών για μη καταβολή του 13ου μισθού, προσθέτοντας ότι τελικά τα μέτρα ανεστάλησαν μετά την παραχώρηση του 13ου από τον ΟΣΕΛ.

«Εκεί και όπου υπάρχουν προβλήματα», είπε «έχει δοθεί προειδοποίηση στις εταιρείες αφού δεν μπορούν οι εργαζόμενοι να μην πληρώνονται έγκαιρα», σημειώνοντας ότι σε περίπτωση μη καταβολής των μισθών οι εργαζόμενοι θα κατέχονται σε απεργία.

Ο ΟΣΕΛ ανακοίνωσε ότι οι μισθοί δεν ήταν δυνατό να καταβληθούν λόγω μη τήρησης των συμβατικών υποχρεώσεων του κράτους προς τον οργανισμό, γεγονός που προκάλεσε σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Μιλώντας στη Stockwatch ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Συγκοινωνιών Επαρχίας Λευκωσίας, Ιορδάνης Ιορδάνους κάλεσε το κράτος να τηρήσει και να πληρώσει τις υποχρεώσεις του προσθέτοντας ότι η εταιρεία καταβάλλει ενέργειες για να εξασφαλίσει επιπρόσθετο δανεισμό.

«Το Κράτος», είπε «πρέπει να μας πληρώσει €5 εκ.» συμπληρώνοντας ότι «το πρόβλημα είναι γενικό αφού και άλλες εταιρείες αντιμετωπίζουν πρόβλημα».

Ο υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων, Ευθύμιος Φλουρέντζου, δήλωσε ότι η πολιτεία κινείται στο πλαίσιο των συμβάσεων ανάθεσης προς τις εταιρείες που ανέλαβαν τις δημόσιες συγκοινωνίες.

Το κράτος είπε έχει καταβάλει όσα έχει υποχρέωση και μάλιστα για την επαρχία Λευκωσίας, σημείωσε, έχει δοθεί προκαταβολικά πριν από 12 μέρες ποσό €1,1 εκ. για να μπορέσει η εταιρεία να ανταποκριθεί στις τρέχουσες υποχρεώσεις της.

Ο Υπουργός Συγκοινωνιών, είπε ότι σήμερα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με την ηγεσία του ΟΣΕΛ για να συζητηθεί το πρόβλημα.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των συντεχνιών παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι οδηγοί λεωφορείων και των άλλων επαρχιών.

Ο ΓΓ της Ομοσπονδίας Μεταφορών της ΣΕΚ, ανέφερε ότι αύριο θα τεθεί η εισήγηση για πραγματοποίηση απεργίας από τους οδηγούς λεωφορείων στη Λεμεσό, υπογραμμίζοντας ότι οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία στην Πάφο θα πραγματοποιήσουν σύσκεψη και θα καθορίσουν τα επόμενα βήματα τους.

Σε ότι αφορά στις Επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου έλαβαν τα δεδουλευμένα τους για το Δεκέμβρη.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |