Monday, January 2, 2012

Πάει ο παλιός ο χρόνος



Πάει ο παλιός ο χρόνος

Με απώλειες 72% - μεγαλύτερες από αυτές του ΧΑ - έκλεισε το 2011 το κυπριακό χρηματιστήριο, σε μια χρονιά που στιγματίστηκε, μεταξύ άλλων, από την κρίση χρέους της Ελλάδας και της ευρωζώνης, τις απανωτές υποβαθμίσεις, την έκρηξη στο Μαρί και τη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας στους πλείστους κλάδους της οικονομίας.

Η προχθεσινή ανακοίνωση των κοιτασμάτων στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη περιόρισε σημαντικά τις απώλειες, δίνοντας ώθηση στο ΧΑΚ τις τελευταίες δύο βδομάδες, που δεν ήταν αρκετή όμως για να ανατρέψει τη χειρότερη χρηματιστηριακή χρονιά από το 2008.

Υπό το βάρος των εξελίξεων στην Ελλάδα οι 160 χιλ. μέτοχοι της Τρ. Κύπρου και της Marfin Laiki είχαν χρηματιστηριακές ζημιές 77% και 74%, αντίστοιχα.

Η Ελληνική Τράπεζα, που έχει μικρότερη έκθεση σε ελληνικά ομόλογα, έκλεισε τη χρονιά με απώλειες 58%.

Εταιρείες σε κλάδους όπως η πληροφορική, ο τουρισμός, και το λιανεμπόριο είχαν λιγότερες απώλειες από ότι ο χρηματοοικονομικός κλάδος, που κλείνει μεγάλες ζημιές φέτος λόγω του κουρέματος του ελληνικού χρέους.

Σε μια χρονιά έντονης μεταβλητότητας και μεγάλης αβεβαιότητας, το χρηματιστηριακός τζίρος περιορίστηκε στο €0,5 δις έναντι €0,9 δις που ήταν πέρσι, δείχνοντας τη γενική αποστροφή των χρηματιστηριακών τίτλων.

Μεγαλύτερη ενδιαφέρον από ότι συνήθως παρουσίασαν τα ομόλογα των τραπεζών, που εκδόθηκαν στα πλαίσια ενίσχυσης των κεφαλαίων των τραπεζών.

Παρά τα σημαντικά νέα κεφάλαια που έβαλαν φέτος στα ταμεία τους οι τράπεζες, υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν υπερδιπλάσια ποσά (€3,6 δις) το 2012 για να καλύψουν τις νέες εποπτικές απαιτήσεις.

Οι τράπεζες ευελπιστούν ότι θα είναι σε θέση να αντλήσουν τα απαραίτητα κεφάλαια από τον ιδιωτικό τομέα, χωρίς να χρειαστούν κρατική στήριξη.

Θα ανακοινώσουν τα λεπτομερή τους σχέδια τις επόμενες τρεις βδομάδες.

Παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός ο τομέας και η οικονομία, η χρονιά κλείνει με τη θετική προοπτική που δημιουργεί μεσοπρόθεσμα η ανεύρεση υδρογονανθράκων από τη Noble Energy.

Οι προσδοκίες άρχισαν ήδη να αποτυπώνονται στο χρηματιστηριακό ταμπλό που κέρδισε 29% τις τελευταίες βδομάδες, κλείνοντας σήμερα στο ψηλότερο επίπεδο από τις 15 Νοεμβρίου.

Τα κέρδη θα μπορούσαν πάντως να ήταν μεγαλύτερα, αφού ενδοσυνεδριακά ο γενικός δείκτης κέρδιζε μέχρι και 6%.

Έκλεισε τελικά στις 295,94 μονάδες και στο +0,98% και ο FTSE στις 104,60 μονάδες και στο +1,29%.

Η Τράπεζα Κύπρου έκλεισε με ημερήσια κέρδη 0,99%, η MPB στο +0,34% και η Ελληνική στο +1,98%.

Στο ΧΑ, ο ΓΔ έκλεισε στις 680,42 μονάδες με κέρδη 1,97% και ο FTSE στις 264,91 μονάδες και στο +2,21%.

Από την αρχή του χρόνου το ελληνικό χρηματιστήριο έχασε πολύ λιγότερα από το κυπριακό – είχε απώλειες 52%.

Στο Λονδίνο, το χρηματιστήριο καταγράφει άνοδο 0,10% ενώ κατά 0,32% ψηλότερα κινείται και το χρηματιστήριο στο Παρίσι. Κέρδη 0,85% καταγράφει και ο DAX στη Φρανκφούρτη.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |