Friday, December 30, 2011

Κίνα: Νέα συρρίκνωση στον ΡΜΙ μεταποίησης


Κίνα: Νέα συρρίκνωση στον ΡΜΙ μεταποίησης


Για έκτο συνεχή μήνα συνεχίζεται η συρρίκνωση δραστηριοτήτων στον κινεζικό κλάδο μεταποίησης, γεγονός που υποδεικνύει ότι η Κίνα οδεύει προς το τέταρτο τρίμηνο επιβράδυνσης.

Συγκεκριμένα ο δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ της HSBC διαμορφώθηκε τον Δεκέμβριο στο 48,7, έναντι αρχικής εκτίμησης στο 49. Ο ΡΜΙ Δεκεμβρίου είναι μεν υψηλότερος από το 47,7 του Νοεμβρίου, αλλά παραμένει κάτω από το 50 που αντιστοιχεί σε συρρίκνωση δραστηριοτήτων. Επισημαίνεται ότι ο ΡΜΙ βρίσκεται κάτω από το όριο του 50 αδιάλειπτα από τον Ιούλιο .

Η HSBC πάντως εκτιμά ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη θα αποφύγει τον κίνδυνο επιβράδυνσης και επισημαίνει ότι ακόμη και ΡΜΙ στο 48 υποδεικνύει ρυθμό ανάπτυξης της Κίνας της τάξεως 12%-13%.

Οι οικονομικοί αναλυτές πάντως, πιστεύουν ότι οι εξελίξεις αυτές θα αναγκάσουν την Κίνα σε αλλαγή νομισματικής πολιτικής, κυρίως μέσω μείωσης του λόγου υποχρεωτικών τραπεζικών αποθεμάτων, ο οποίος – σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters – εκτιμάται ότι θα μειωθεί το 2012 κατά 200 μονάδες βάσης.

Οι αναλυτές άλλωστε, εκτιμούν ότι η Κίνα χρειάζεται ελάχιστο ρυθμό ανάπτυξης 7%-8% ώστε να δημιουργεί αρκετές θέσεις εργασίας για να απορροφήσει την μαζική εσωτερική μετακίνηση των αγροτών προς τα αστικά κέντρα και να αποφύγει την κοινωνική αναταραχή.


source: euro2day.gr

No comments:

Share |