Friday, December 30, 2011

«Βούλιαξε» το ευρώ στα χαμηλά 15μήνου


«Βούλιαξε» το ευρώ στα χαμηλά 15μήνου

Το ευρώ «βούλιαξε» χθες σε χαμηλά 15 μηνών, κάτω από το 1,29 έναντι του δολαρίου, αντικατοπτρίζοντας τις ανησυχίες των επενδυτών για επιδείνωση της κρίσης χρέους τη νέα χρονιά, με αφορμή τη χθεσινή δημοπρασία της Ιταλίας, που χρειάσθηκε να καταβάλει επιτόκιο κοντά στο 7%, σχεδόν «απαγορευτικό» για μια χώρα με τόσο μεγάλο χρέος και «αναιμικούς» ρυθμούς ανάπτυξης.

Υποκύπτοντας στις πιέσεις, το ενιαίο νόμισμα υποχώρησε ενδοσυνεδριακά στο 1,2856 έναντι του δολαρίου -στα χαμηλότερα επίπεδα από το Σεπτέμβριο του 2010- καταφέρνοντας όμως στη συνέχεια να ανακτήσει σημαντικό μέρος του χαμένου εδάφους, ανακάμπτοντας πάνω από το 1,29.

Εναντι του γιεν

Το ευρώ βρέθηκε σε ναδίρ 10ετίας έναντι του γιεν [JPY=X] -για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση- υποχωρώντας στα 100,33 γιεν, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2001. Αναλυτές και παράγοντες της αγοράς δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο υποχώρησης του ευρώ στο 1,25 έναντι του δολαρίου μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

H μεγάλη «κατρακύλα» του ευρώ άρχισε προχθές, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για αύξηση σε επίπεδα-ρεκόρ των οvernight καταθέσεων των τραπεζών της Ευρωζώνης στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στα 452 δισ. ευρώ, λίγες μόλις ημέρες αφότου η ΕΚΤ διοχέτευσε «πακτωλό» ρευστότητας σχεδόν μισού τρισ. ευρώ στο τραπεζικό σύστημα.

Ομως παρά τις «ενέσεις» ρευστότητας, ο δανεισμός προς τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα στην Ευρωζώνη υποχώρησε το Νοέμβριο, ενώ επιβραδύνθηκαν και οι ρυθμοί προσφοράς χρήματος στο 2%, από 2,6% του Οκτωβρίου.



Οι ανησυχίες για επέκταση της κρίσης σε μεγαλύτερες χώρες της Ευρωζώνης ενισχύθηκαν μετά τη χθεσινή δημοπρασία ιταλικών ομολόγων, στην οποία οι επενδυτές διεκδίκησαν απόδοση σχεδόν 7% για να τοποθετήσουν σε δεκαετές ιταλικό χρέος, ένα επίπεδο που μακροπόθεσμα θεωρείται μη βιώσιμο για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης. Traders ανέφεραν ότι η ΕΚΤ παρενέβη χθες στη δευτερογενή αγορά μετά τη δημοπρασία, αγοράζοντας ιταλικά ομόλογα.

Οι αρχές της Ρώμης άντλησαν επτά δισ. ευρώ μέσω της έκδοσης τριετών και 10ετών ομολόγων, ποσό χαμηλότερο έναντι του ανώτατου στόχου για την άντληση 8,5 δισ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 6,98%, χωρίς όμως να απομακρυνθεί σημαντικά από το ιστορικό υψηλό του 7,56% της προηγούμενης δημοπρασίας. Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η υποχώρηση της απόδοσης του τριετούς ομολόγου, στο 5,62%, από το ιστορικό υψηλό 7,89% στη δημοπρασία που είχε διεξαχθεί στα τέλη Νοεμβρίου.

Ο σημαντικότερος παράγοντας που προβληματίζει τις αγορές είναι το γεγονός ότι η Ιταλία θα χρειασθεί να αποπληρώσει ομόλογα, περίπου 100 δισ. ευρώ, που λήγουν μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου. «Δεδομένων των υψηλών απαιτήσεων χρηματοδότησης, εγείρονται ανησυχίες για τη δυνατότητα της Ιταλίας να αντεπεξέλθει το 2012», επισημαίνει ο Νίκολας Σπίρο της Spiro Sovereign Strategy.

Θετική έκβαση

Αναφερόμενος στη χθεσινή δημοπρασία, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι, δήλωσε ότι οι Ιταλοί θα πρέπει να αισθάνονται «ανακούφιση» που το spread μεταξύ γερμανικών και ιταλικών 10ετών ομολόγων αποκλιμακώθηκε από τα υψηλά του Νοεμβρίου, παρόλο που η ΕΚΤ μείωσε τις τοποθετήσεις της στη δευτερογενή αγορά.


Μάριο Μόντι, πρωθυπουργός της Ιταλίας: «Οι περισσότερες προσπάθειες πρέπει να γίνουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Ο κ. Μόντι χαρακτήρισε θετική την έκβαση των δημοπρασιών Τετάρτης και Πέμπτης, τόνισε όμως ότι θα διατηρηθεί η αστάθεια στην αγορά, προσθέτοντας ότι το ιταλικό spread -πάνω από τις 520 μονάδες βάσης- δεν έχει οικονομική εξήγηση. Για να επικρατήσει ηρεμία στις αγορές, «οι περισσότερες προσπάθειες πρέπει να γίνουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο», υπογράμμισε ο Ιταλός πρωθυπουργός, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στα τέλη του έτους.

Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση για ενίσχυση του ευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης. «Η άνοδος στις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων οφείλεται στην απογοήτευση των επενδυτών από τα συμπεράσματα της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής», υποστήριξε ο Ιταλός πρωθυπουργός, ευχόμενος να υπάρξει μια κοινή και αποφασιστική απάντηση της Ε.Ε. στην κρίση χρέους στην Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τον κ. Μόντι, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) χρειάζεται μεγαλύτερους πόρους, ειδάλλως οι υπερχρεωμένες χώρες θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες. Διαφοροποιώντας τη θέση της Ιταλίας από την Ελλάδα, ο ίδιος κατέστησε σαφές ότι η Ιταλία «κατάφερε να σταθεί γερά στα πόδια της».

Μέτρα για την ανάπτυξη

Ο κ. Μόντι επιδιώκει μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου την παρουσίαση δέσμης μέτρων για την τόνωση της ανάπτυξης και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ιταλικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων και μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας και το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας.

Ο κ. Μόντι θα συναντηθεί τον Ιανουάριο με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ, το Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον και το Γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί.

Δυσκολίες για Ισπανία, Πορτογαλία

Σε ύφεση εκτιμάται ότι έχει διολισθήσει η ισπανική οικονομία εν μέσω ισχυρών πιέσεων στο τραπεζικό σύστημα, αλλά και επιδείνωσης του διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος. Η εξέλιξη αυτή γεννά φόβους για περαιτέρω αύξηση της ανεργίας, η οποία έχει ήδη εκτιναχθεί στο 21,5%.

Σε έκθεσή της η κεντρική τράπεζα της χώρας επισημαίνει πως «μετά τη στασιμότητα του τρίτου τριμήνου, τα διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία, αν και προς το παρόν ατελή, καταδεικνύουν ότι η οικονομική δραστηριότητα συρρικνώθηκε τους τελευταίους μήνες του έτους». Όπως αναφέρεται στην έκθεση οι καταναλωτικές δαπάνες ήταν «εξαιρετικά αδύναμες», οι επενδύσεις για εξοπλισμό «σε λήθαργο», ενώ ο κατασκευαστικός τομέας παρέμεινε υπό ισχυρή πίεση.

Ο Ισπανός υπουργός Οικονομίας, Λουίς ντε Γκίντος, είχε παραδεχθεί πριν από λίγες ημέρες ότι η οικονομία δέχεται «σοβαρές πιέσεις» τους τελευταίους μήνες, ενισχύοντας έτσι τους φόβους για ύφεση. Την αρνητική εικόνα επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία για τις πωλήσεις λιανικής. Σύμφωνα με στοιχεία της ισπανικής στατιστικής υπηρεσίας το Νοέμβριο σημείωσαν πτώση 7,2% σε ετήσια βάση. Ήταν 17ος διαδοχικός μήνας υποχώρησης των πιέσεων.

Την ίδια ώρα ιδιαίτερα δύσκολη είναι η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για την Πορτογαλία. Σύμφωνα με στοιχεία, που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, το Σεπτέμβριο το δημοσιονομικό έλλειμμα μειώθηκε στο 8% του ΑΕΠ από 8,8% στα τέλη Ιουνίου. Βάσει του προγράμματός της η Πορτογαλία καλείται να μειώσει το έλλειμμα στο 5,4% του ΑΕΠ φέτος, στο 4,5% το 2012 και στο 3% το 2013.

Τον περασμένο μήνα οι επιθεωρητές της «τρόικας» επιβράβευσαν τις έως τώρα προσπάθειες της χώρας, προειδοποιώντας, ωστόσο, ότι θα πρέπει να σταματήσει να βασίζεται σε μέτρα έκτακτου χαρακτήρα.

«Περίοδος ισχνών αγελάδων για την Ευρώπη»

Απαισιόδοξοι για τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας εμφανίζονται οι Γερμανοί οικονομολόγοι, αναγνωρίζοντας ότι το Βερολίνο θα πρέπει να αποδεχθεί πιο δραστικές λύσεις για τη στήριξη των αδύναμων κρίκων και την έξοδο από την κρίση χρέους. Ενδεικτικές του κλίματος είναι οι επισημάνσεις του Τόμας Στράουμπχααρ, επικεφαλής του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου HWWI.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Hamburger Abendblatt, προειδοποιεί ότι την Ευρωζώνη περιμένουν επτά χρόνια «ισχνών αγελάδων», ενώ τονίζει ότι είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας να διαθέσει περισσότερα χρήματα για τη στήριξη και την ανάπτυξη της Ελλάδας, αντί να την οδηγήσει εκτός νομισματικής ένωσης. «Από την πλευρά των Ελλήνων, μία έξοδος θα ήταν οικονομική αυτοκτονία.

Από τη δική μας πλευρά, θέλουμε πραγματικά να έχουμε στο άκρο της Ε.Ε. μία νέα ζώνη φτώχειας, όπως θα γινόταν σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα», σχολίασε χαρακτηριστικά. Σημείωσε ακόμη ότι η εισαγωγή των ευρωομολόγων θα ήταν μία λύση με το μικρότερο δυνατό κόστος για τις ισχυρότερες χώρες, η οποία θα προσέφερε παράλληλα μεγάλες ευκαιρίες στους αδυνάτους.

Την ίδια ώρα, αν και η πλειονότητα των οικονομολόγων εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξη για την προοπτική της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, της Γερμανίας, η Μπέατρις Βέντερ ντι Μάουρο προειδοποιεί ακόμη και για ήπια ύφεση. Σε περίπτωση που η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη οδηγήσει σε μηδενική ανάπτυξη το παγκόσμιο εμπόριο, «είναι πιθανό να συρρικνωθεί κατά 0,5% η γερμανική οικονομία το 2012», υποστήριξε η κα ντι Μάουρο, μέλος του Συμβουλίου των Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης.

source: naftemporiki.gr

No comments:

Share |