Wednesday, December 28, 2011

Στα 5-8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια υπολογίζεται ότι φθάνουν τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στο οικόπεδο «12»


Στα 5-8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια υπολογίζεται ότι φθάνουν τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στο οικόπεδο «12»

Στα 5-8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια υπολογίζεται ότι φθάνουν τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στο οικόπεδο «12» της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, τονίζοντας ότι με την ανεύρεση φυσικού αερίου η Κύπρος εισέρχεται στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πω ότι μετά από μια περίοδο αναβολής, είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε τα θετικά αποτελέσματα από την ερευνητική γεώτρηση που πραγματοποιεί η εταιρεία Noble Energy International στο τεμάχιο 12 στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε ο πρόεδρος.

Η Noble Energy ανακοίνωσε ότι εντόπισε φυσικό αέριο φυσικού πάχους 310 περίπου ποδών, πρόσθεσε.

Το βάθος της γεώτρησης έφθασε τα 5861 μέτρα σε βάθος νερού 1689 μέτρα.

Τα αρχικά δεδομένα που έχουν προκύψει από την ερευνητική γεώτρηση και τους ελέγχους αξιολόγησης που διενεργήθηκαν, δεικνύουν την ύπαρξη κοιτάσματος φυσικού αερίου σε όγκο που εκτιμάται ότι κυμαίνεται μεταξύ των 5 και 8 τρισεκ. κυβικών ποδών με μέσο τα 7 τρισ. κυβικά πόδα.

Το συγκεκριμένο πεδίο υδρογονανθράκων εκτιμάται ότι εκτείνεται σε περιοχή που καλύπτει τα 40 τετραγωνικά μίλια.

Σημειώνεται ότι με βάση την ακόλουθη διαδικασία θα χρειαστεί να πραγματοποιηθεί ακόμα μία γεώτρηση τελικής αξιολόγησης πριν την αξιοποίηση του κοιτάσματος.

«Η ανεύρεση φυσικού αερίου, δημιουργεί προοπτικές μεγάλης και μακρόχρονης οικονομικής ανάπτυξης από την οποία θα επωφεληθούν τόσο οι σημερινές όσο και οι επόμενες γενιές. Πέραν από τις επενδύσεις που συνεπάγεται η σταδιακή ανάπτυξη της αναγκαίας υποδομής για αξιοποίηση του φυσικού αερίου, έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον από πολλούς ξένους επενδυτές για δραστηριοποίηση στην Κύπρο. Ανοίγονται καινούριες ευοίωνες οικονομικές προοπτικές για το μέλλον του τόπου», είπε ο πρόεδρος Χριστόφιας.

Η Κύπρος εισέρχεται στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης με προοπτικές ουσιαστικής συμβολής στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρόσθεσε.

«Προοπτικές διανοίγονται, επίσης, στο γεωστρατηγικό και πολιτικό πεδίο. Η ανεύρεση φυσικού αερίου μπορεί και πρέπει να αποτελέσει εργαλείο για προώθηση της ειρήνης και της συνεργασίας στην περιοχή. Η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, λύση που θα τερματίζει την παράνομη κατοχή και τον εποικισμό, θα επανενώνει τη χώρα και το λαό μας και θα αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες του λαού μας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων», ανέφερε.

«Απευθυνόμαστε προς την Τουρκία και την καλούμε όπως επιδείξει πνεύμα ειρήνης και συνδιαλλαγής, αποφύγει τις οποιεσδήποτε τυχοδιωκτικές ενέργειες και προκλήσεις που προκαλούν προβλήματα στις συνομιλίες αλλά και ένταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η Τουρκία καλείται να σεβαστεί τα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ και να εργαστεί έμπρακτα για λύση», κατέληξε.

Ο CEO της Noble Energy Charles D. Davidson, δήλωσε από το Texas: «Είμαστε ενθουσιασμένοι για την ανακάλυψη σημαντικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στο οικόπεδο 12 της Κύπρου. Είναι πέμπτη συνεχόμενη ανακάλυψη για τη Noble Energy και τους εταίρους μας, στην ευρύτερη περιοχή του Λεβάντα, με ακάθαρτα μέσα κοιτάσματα για τις πέντε γεωτρήσεις που φθάνουν τα 33 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια. Αυτή η τελευταία ανακάλυψη στην Κύπρο επιβεβαιώνει την ποιότητα και τη σημασία αυτής της λεκάνης».

Ο κ. Davidson πρόσθεσε ότι η Noble ευχαριστεί την Κύπρο για την παραγωγική συνεργασία και στήριξη που συνέβαλε στο σημαντικό αυτό αποτέλεσμα για το λαό της Κύπρου και για τη Noble. Πρόσθεσε ότι αναμένει τη συνέχιση της συνεργασίας αυτής με την κυπριακή κυβέρνηση με τρόπο που θα μεγιστοποιεί το όφελος για όλους τους εμπλεκόμενους.

Η Noble έχει μερίδιο 70% στο οικόπεδο 12 και οι ισραηλινές Delek Drilling και Avner Exploration από 15%. Για τη συμμετοχή των τελευταίων χρειάζεται ακόμη η τελική έγκριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Αμερικανική εταιρεία ενέργειας έχει ήδη έντονη παρουσία στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη του Ισραήλ.

Στο οικόπεδο Mari-B η εταιρεία παράγει ενέργεια που υπολογίζεται ότι έχει μειώσει το κόστος ενέργειας του Ισραήλ κατά $7 δισ.

Στο οικόπεδο Tamar υπολογίζεται ότι υπάρχουν 9 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια και στο Leviathan ανακοινώθηκε πρόσφατα ότι τα κοιτάσματα φθάνουν τα επίπεδα των 14 με 20 τ.κ.π.

Οι έρευνες της Noble στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ ξεκίνησαν πριν τρεις μήνες και στις 15 Νοεμβρίου είχε ανακοινωθεί ότι τα κοιτάσματα κυμαίνονται μεταξύ 3 και 9 τ.κ.π.

Η μετοχή της Noble έκλεισε χθες στα $95.64, γύρω στο 5% πιο κάτω από το χαμηλό 52 βδομάδων.

Η εταιρεία είχε ετήσια έσοδα €3 δισ. το 2010 και καθαρά έσοδα $750 εκ. Αξιολογείται με Baa2 από τους Moody’s και με ΒΒΒ από τους Standard and Poor’s, με σταθερό ορίζοντα.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |