Monday, November 28, 2011

Προειδοποίηση Moody’s για ratings ΕΕ


Προειδοποίηση Moody’s για ratings ΕΕ

Προειδοποίηση ότι η εντεινόμενη κρίση χρέους στην ευρωζώνη απειλή τις διαβαθμίσεις όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέδωσε τα ξημερώματα ο οίκος Moody’s, εντοπίζοντας αυξημένες πιθανότητες πολλαπλών χρεοκοπιών και εξόδου χωρών από την ευρωζώνη.

Σε ειδικό σχόλιο, ο οίκος αναφέρει ότι χωρίς μέτρα πολιτικής για σταθεροποίηση των συνθηκών της αγοράς σε βραχυπρόθεσμη βάση, ο πιστοληπτικός κίνδυνος θα συνεχίσει να αυξάνεται. Ο οίκος εντοπίζει στην έκθεση του τους αυξανόμενους περιορισμούς που αντιμετωπίζουν οι χώρες της ευρωζώνης στη λήψη μέτρων για άμβλυνση της κρίσης.

«Αν και η ευρωζώνη ως σύνολο έχει τεράστια οικονομική και χρηματοοικονομική ευρωστία, οι θεσμικές αδυναμίες συνεχίζουν να υποσκάπτουν την επίλυση της κρίσης και να επιβαρύνουν τις διαβαθμίσεις», αναφέρει.

«Η ευρωζώνη πλησιάζει ένα σταυροδρόμι, που θα οδηγήσει είτε σε περισσότερη ενοποίηση ή σε μεγαλύτερο κατακερματισμό», αναφέρουν.

Αν και το βασικό σενάριο των Moody’s είναι ότι η ευρωζώνη θα διατηρηθεί χωρίς περαιτέρω ευρείες χρεοκοπίες, ακόμα και αυτό το «θετικό» σενάριο, περιέχει αρνητικές επιπτώσεις στα ratings στο ενδιάμεσο.

Ο οίκος εκτιμά ότι περισσότερες χώρες θα χάσουν το investment grade και θα υποβαθμιστούν σε «σκουπίδια» χάνοντας την πρόσβαση τους στις αγορές για μεγάλη περίοδο και καθιστώντας αναγκαία τη διακρατική στήριξη.

Τις τελευταίες βδομάδες η πιθανότητα πιο αρνητικών σεναρίων έχει αυξηθεί, λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας στην Ελλάδα και στην Ιταλία, λόγω της αβεβαιότητας για το τελικό «κούρεμα» που θα υποστούν οι κάτοχοι ελληνικού χρέους, λόγω των όρων που υπάρχουν στα προγράμματα στήριξης αλλά και λόγω της επιδείνωσης των μακροοικονομικών συνθηκών.

Άλλα σενάρια περιλαμβάνουν μία ή περισσότερες χρεοκοπίες από χώρες της ευρωζώνης, πέραν του PSI και επίσης την έξοδο κάποιων χωρών από την ευρωζώνη.

Η Moody’s εκτιμούν ότι υπάρχει αυξημένη πιθανότητα «πολλαπλών χρεοκοπιών» αλλά και εξόδου χωρών από την ευρωζώνη.

Προειδοποιούν ότι το σενάριο εξόδου θα είχε αρνητικές επιδράσεις στις διαβαθμίσεις όλης της ευρωζώνης και των χωρών της ΕΕ.

Χωρίς άμεσα μέτρα αντιμετώπισης της κατάστασης, αναφέρει ο οίκος, η γενική αρχιτεκτονική των ratings του οίκου για χώρες της ευρωζώνης, αλλά και πιθανόν άλλων χωρών της ΕΕ, θα επανεξεταστεί εντός το πρώτο τρίμηνο του 2012.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |