Friday, November 18, 2011

Βρετανία: Ψαλίδι στον διατραπεζικό δανεισμό


Βρετανία: Ψαλίδι στον διατραπεζικό δανεισμό

Οι μεγάλες τράπεζες της Βρετανίας έχουν συρρικνώσει τη δανειακή τους έκθεση στην περιφέρεια της ευρωζώνης μειώνοντας τη χρηματοδότηση κατά ένα τέταρτο μέσα σε μόλις 3 μήνες.

Σύμφωνα με στοιχεία των Financial Times, οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες της Γηραιάς Αλβιόνας έχουν μειώσει τον όγκο των δανείων στη διατραπεζική αγορά περισσότερο από 24% στα 10,5 δισ. στερλίνες, το τρίτο τρίμηνο, γεγονός που αντικατοπτρίζει την έντονη νευρικότητα ως προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του ευρωπαϊκού Νότου.

Οι Financial Times αναφέρουν ότι οι μεγαλύτερες μειώσεις παροχής δανείων αφορούν τις τράπεζες της Ελλάδας και της Ισπανίας, αν και σημαντική είναι και η αποστροφή δανεισμού στις ιταλικές τράπεζες.

Η HSBC, συγκεκριμένα, φέρεται να μείωσε την παροχή δανείων σε άλλες τράπεζες της περιφέρειας κατά 40%. Μηδένισε τον δανεισμό στις ελληνικές τράπεζες, ενώ ο δανεισμός σε ισπανικές και ιταλικές τράπεζες μειώθηκε κατά δύο τρίτα.

«Με την αγορά ομολόγων σχεδόν κλειστή ως προς τον μακροπρόθεσμο δανεισμό, η συρρίκνωση του δανεισμού και από τη διατραπεζική αγορά εντείνει τους φόβους για πιστωτική κρίση», αναφέρουν οι Financial Times.



source: euro2day.gr

No comments:

Share |